Emil Boc: Anul viitor eu il privesc cu un optimism prudent. Nu va fi nevoie sa operam alte masuri de austeritate care sa afecteze populatia in sensul diminuarii salariilor, pensiilor sau a altor lucruri.

Participarea premierului Emil Boc la emisiunea „Prim plan” de la TVR

Realizator: Alina Stancu – Doamnelor si domnilor, buna seara. Invitatul acestei editii este premierul Emil Boc, buna seara, bine ati venit la TVR.Emil Boc: Buna seara si multumesc pentru invitatie.
Realizator: Alaturi de noi, ca de obicei, jurnalistul Dan Turturica, redactor-sef “Romania libera”. Buna seara, va spun si dvs. Motiunea depusa astazi de liderii opozitiei, impotriva legii privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, a fost citita in parlament si va fi votata joi. Dle premier, demersul privind comasarea este unul discretionar si antidemocratic, elaborat fara consultarea societatii civile si impus prin procedura angajarii raspunderii, au reiterat astazi liderii opozitiei. De altfel au si atacat legea la Curtea Constitutionala.
Emil Boc: Pot sa atace numai daca se respinge motiunea de cenzura.
Realizator: Corect. Poate fi atacata aceasta lege din punct de vedere constitutional? Acuma va intreb in calitate de jurist.
Emil Boc: Nu, ca sa fim bine intelesi. Dreptul de a ataca la Curtea Constitutionala nu este ingradit si pot sa atace la Curtea Constitutionala.
Realizator: De acord.
Emil Boc: Intrebarea este daca are vreun temei de neconstitutionalitate legea. Şi eu spun ca nu exista elemente de neconstitutionalitate in aceasta lege si procedura pe care o utilizam, procedura asumarii raspunderii, este o procedura constitutionala, /tradusa/ ca atare. Modalitatea de reactie la o asemenea decizie a coalitiei este motiunea de cenzura si joi vom vedea daca opozitia are voturile necesare pentru a respinge legea si pentru a demite guvernul prin motiune de cenzura.
Realizator: N-o sa va intreb de ce comasare, pentru ca despre acest lucru s-a discutat cu argumente pro si contra de-a lungul timpului. Dar am sa va intreb de ce, dle premier, guvernul si-a asumat raspunderea pe comasarea alegerilor si promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie si nu au fost trecute prin Parlament? Pentru ca aveati majoritate.
Emil Boc: Pe rand. In privinta comasarii alegerilor, trebuia luata o decizie cat mai repede, pentru ca inca din luna august se tot vorbeste, se comaseaza, nu se comaseaza alegerile, iar acest subiect trebuia odata stabilit si transat. Este adevarat ca au fost multe discutii si in sanul coalitiei guvernamentale pana am ajuns la un punct de vedere comun, pana s-a formulat proiectul de lege, a fost supus dezbaterii publice si trebuia decis odata ca sa se stie ce se intampla in anul 2012. Eu as insista aici asupra faptului ca cel mai important argument pentru comasare acum este anul economic 2012 si probabil in aceasta emisiune o sa discutam si de implicatiile lui 2012, consecintele lui 2011, dimensiunea europeana a anului economic 2012 si atunci vom ajunge, cred eu, la concluzia ca rational este ca in 2012 sa nu ne pierdem timpul in dispute electorale, in primul rand, ci sa avem grija sa finantam proiectele europene si sa le finalizam, sa terminam aceste lucrari incepute pentru ca banii europeni sa ajunga in Romania si sa avem grija sa nu ne pierdem timpul in dispute politice sterile, ci, dimpotriva, sa avem grija sa nu ne afecteze si mai mult decat ne-a afectat pana acum, criza economica internationala…
Realizator: De ce nu prin procedura parlamentara obisnuita niste legi atat de importante?
Emil Boc: Pentru ca, asta spuneam, sesiunea se reia in luna februarie, pentru a parcurge ambele camere ar fi trebuit 2-3 luni de zile, ori in iunie erau deja alegerile, in mai se intra in campanie electorala, anul viitor. De aceea a trebuit sa decidem acum, in decembrie, daca se comaseaza sau nu se comaseaza. Daca opozitia va reusi sa demita guvernul, in acele conditii nu se va realiza comasarea alegerilor. Daca va pica motiunea de cenzura, atunci vom sti de acum ca alegerile anul viitor vor fi in luna noiembrie 2012 si pana in noiembrie toti, local si national, ne ocupam de treaba, de absorbtia fondurilor europene, de implementarea proiectelor bugetare pe care le avem in derulare si, nu in ultimul rand, de cresterea economica a tarii, care este atat de importanta pentru ce inseamna slujbele romanilor.
Realizator: Şi mai ales cum o facem intr-un an care se anunta atat de dificil din punctul asta de vedere la nivel international, nu ma refer aici numai la Romania.
Emil Boc: Hai sa spunem ca impartirea anului in doua campanii electorale, cu doua randuri de alegeri, practic ar fi paralizat in multe privinte functionarea statului si derularea investitiilor.
Realizator: Bun, problema revizuirii Constitutiei, dle premier, cu reducerea numarului de parlamentari, nu a fost rezolvata odata cu comasarea acestor alegeri. Ati lasat balta acest subiect? Adica vedeti posibila modificarea actului fundamental pana la sfarsitul lui decembrie 2012, cum spunea presedintele Traian Basescu?
Emil Boc: Acest proiect de comasare este unul tehnic, care se ocupa doar de o chestiune individuala si precisa – cum se organizeaza tehnic aceste alegeri comasate.
Realizator: De acord.
Emil Boc: Problema reducerii numarului de parlamentari si in primul rand a punerii in aplicare a referendumului de trecere la parlament unicameral trebuie sa se realizeze prin revizuirea Constitutiei. Revizuirea Constitutiei este, in momentul de fata, pe agenda Parlamentului si aici sper ca si opozitia, pentru ca avem nevoie de 2/3, sa vina sa voteze parlamentul unicameral si, implicit, reducerea numarului de parlamentari la 300.
Realizator: De ce ar face asta ca nu sunt de acord? Cel putin cu unicameralismul.
Emil Boc: Pentru ca romanii au votat la referendum in proportie de 70% – 80%, chiar peste 80%, cele doua componente: unicameral si 300 de parlamentari.
Realizator: Şi e un argument suficient pentru opozitie din perspectiva dumneavoastra?
Emil Boc: Pentru ca in Constitutie scrie ca suveranitatea nationala apartine poporului roman. Or, poporul roman nu este pesedist, penelist, uselist, poporul roman isi exercita suveranitatea si politicienii, oricare ar fi ei, ar trebui sa puna in aplicarea aceasta vointa a poporului. Deci credem ca anul 2012 trebuie sa fie anul trecerii la parlament unicameral.
Dan Turturica: Pana la a-i convinge pe cei din opozitie, cred ca trebuie sa-i convingeti pe cei care va stau alaturi la guvernare. UDMR, in ultima luare de pozitie privind includerea in Constitutie a limitei maxime de deficit bugetar, au spus acelasi lucru ca si PSD, au fost intr-o consonanta totala, si anume ca sustin modificarea Constitutiei doar pentru introducerea acestei limite.
Emil Boc: Aici fiecare formatiune politica trebuie sa fie responsabila in fata alegatorilor, pentru ca…
Dan Turturica: Şi de ce nu este, de exemplu, UDMR?
Emil Boc: Nu spun ca nu este responsabil UDMR, fiecare partid are un punct de vedere. Eu spun doar ca fara 2/3, deci chiar daca toata coalitia ar fi de acord 100%, am avea 51%. Pana la 66%, cat inseamna 2/3, mai trebuie sa vina si PNL si PSD alaturi de coalitie. Dar, de exemplu, daca PNL si PSD vin alaturi de PDL, chiar daca UDMR spune nu, tot se poate realiza revizuirea Constitutiei. De aceea eu fac un apel la ce inseamna solidaritatea clasei politice fata de niste obiective fundamentale votate la referendum. Pentru ca aici, repet, nu este doar o chestiune a coalitiei. Or, daca USL si cu PDL ar vota parlament unicameral, el s-ar realiza, deci nu ar fi o problema.
Dan Turturica: Dar ar fi un semnal foarte puternic pentru opozitie daca fortele de la guvernare ar avea un mesaj coerent. De ce nu UDMR, care, teoretic, impartaseste cu PDL aceleasi deziderate si aceeasi dorinta de a reforma Romania si clasa politica…?
Realizator: Cel putin teoretic.
Dan Turturica: Da… De ce nu /…/ manifesta…?
Emil Boc: Eu sunt convins ca la aceasta masa veti invita si colegi de la UDMR, care va vor explica punctul de vedere al domniilor lor. Pentru ca acest obiectiv nu poate fi realizat singur de coalitie, acest element trebuie realizat prin conlucrare cu toate fortele politice reprezentate in parlament, asa cum trebuie sa punem in Constitutie si limita de deficit structural sau de plafon de indatorare /…/.
Realizator: Dar relatia…
Dan Turturica: Un alt element important este… sau o alta dorinta importanta viza si reorganizarea administrativa a Romaniei. Este acesta un proiect abandonat?
Emil Boc: Nu este abandonat, este amanat pentru 2012, cand va fi discutat.
Realizator: Asta tot pentru ca UDMR si-a dorit acest lucru, domnule premier? Va intreb acest lucru pentru ca perceptia oamenilor este ca, in ultima vreme, PDL a cedat foarte mult in fata pretentiilor maghiarilor…
Dan Turturica: Şi a ramas cam singur pe scena politica.
Realizator: Corect. Unul dintre subiectele importante la care ati cedat, ati facut un pas inapoi este cel legat de regionalizare.
Emil Boc: Eu nu cred ca se poate pune in termenii de “a face un pas inapoi”. PDL nu guverneaza singur, PDL nu are 50+1 din numarul total al parlamentarilor ca sa poata singur sa-si impuna toate proiectele. Pentru ca nu exista in acest moment un acord al coalitiei cu privire la regionalizare, am convenit ca tema va fi reluata in 2012 si incercam acum sa rezolvam punctual cateva chestiuni scadente, unde am putut sa gasim intelegere. Şi am gasit intelegere pe proiectele care vizeaza reforma justitiei, cum este acest proiect de promovare a judecatorilor la Inalta Curte sau proiectul privind raspunderea magistratilor in Senat, care a trecut, si care sunt lucruri extrem de importante. Am cazut de acord asupra bugetului pentru anul 2012, si care este extrem de important, asupra legii salarizarii si asupra componentelor care tin de dezvoltarea economica. Avem cateva chestiuni restante, printre care regionalizarea sau chestiunea ce vizeaza revizuirea Constitutiei, dar aici fac precizarea ca avem nevoie si de suportul opozitiei, care vor fi teme…
Dan Turturica: Votul prin corespondenta, de asemenea? Un subiect divergent…
Emil Boc: E o tema, la fel, aflata pe lista discutiilor coalitiei si care, ca in orice coalitie, trebuie discutate, analizate si dezbatute.
Realizator: Sperati sa-i convingeti si pe cei de la UDMR pana la sfarsitul anului viitor intru reluarea acestui subiect cat mai rapid cu putinta? Ma refer aici la regionalizare.
Emil Boc: Subiectul il vom relua. Nu va pot da astazi procente de reusita sau de esec in acest moment pentru ca urmeaza sa discutam in anul 2012.
Realizator: Dar relatia cu UDMR este una care nu este tensionata in perioada aceasta, daca ar fi sa o definiti asa…
Emil Boc: Este un partener al coalitiei care si-a respectat angajamentele. Deci, intotdeauna cuvantul dat a fost respectat din partea UDMR, ca de altfel si din partea UNPR si din partea grupului minoritatilor nationale. Vreau sa va spun ca din acest punct de vedere am apreciat seriozitatea liderilor coalitiei, ca a fost vorba de domnul Gabriel Oprea, de domnul Kelemen Hunor, Markó Béla, de domnul Varujan Pambuccian sau domnul Gant. Oamenii acestia la coalitie si-au dat un cuvant, chiar daca a fost greu pana am negociat, dupa aceea nu am avut niciun fel de defectiune majora pe problemele importante care tin de gestionarea tarii.
Realizator: Deci, va asteptati sa-i convingeti si in privinta regionalizarii.
Emil Boc: Deci, daca ne vom intelege, se va face. Daca nu ne vom intelege, nu se va face. Dar acest lucru, repet, se face la masa discutiilor.
Dan Turturica: UDMR cam are un drept de veto asupra proiectelor PDL.
Emil Boc: Deci, inca o data repet, nu suntem singuri in aceasta guvernare. Daca ai fi singur, ai putea sa-ti impui singur proiectele. Daca esti intr-o coalitie trebuie sa gasesti acel element comun care uneste coalitia, cu care sa poti duce tara inainte, pentru ca, uitati-va…
Realizator: Bun, dar pana unde este dispus PDL sa cedeze in negociere, este intrebarea?
Emil Boc: Uitati-va, totusi, ce am reusit in acesti ani cu aceasta coalitie formata din patru formatiuni, care nu este usor de gestionat. Am reusit sa readucem echilibrele macroeconomice ale tarii. Am reusit, dupa doi ani grei, sa trecem pe crestere economica. Iata, avem patru trimestre consecutive de crestere economica si anul acesta, dupa doi ani, repet, de cadere economica, avem o crestere economica intre 1,5% si 2%.
Dan Turturica: O pastram anul viitor?
Emil Boc: Anul viitor eu il privesc cu un optimism prudent. Cand ma refer la optimism, ma refer la faptul ca anul viitor nu va fi nevoie sa operam alte masuri de austeritate care sa afecteze populatia in sensul diminuarii salariilor, pensiilor sau a altor lucruri.
Dan Turturica: Este absolut cert?
Realizator: Dincolo de inghetarea pensiilor si salariilor?
Emil Boc: Deci, este cert ca in actualele conditii, daca ele nu se inrautatesc dramatic, si nu avem aceste semne….
Dan Turturica: Asta vroiam sa va intreb. In Europa insa, din pacate, semnele sunt si in sensul unei posibile inrautatiri dramatice anul viitor.
Emil Boc: Eu vreau sa stie fiecare roman cum am gandit noi bugetul pentru anul 2012. L-am gandit, repet, extrem de prudent, chibzuit si am pornit de la principiul sa conservam ceea ce am castigat, ceea ce avem. Adica sa evitam situatii de a fi mai rau decat este in momentul de fata. Deci, in acest moment, bugetul este asa construit incat sa nu fie nevoie sa taiem salarii sau pensii in 2012. Şi spun asta pentru ca, in cazul in care s-ar inrautati situatia in Europa, asa cum unii spun, si este posibil, noi avem acordul cu Comisia Europeana si FMI ca un element de rezerva. Nu avem in intentie sa accesam bani de la Comisia Europeana sau FMI.
Realizator: Mai devreme de patru luni, domnule prim-ministru?
Emil Boc: In 2012 nu avem voie.
Realizator: Pentru ca Lucian Croitoru, de la BNR, facea o referire la un termen de patru luni de zile.
Emil Boc: Eu ii sfatuiesc pe cei de la BNR sa se ocupe de rezervele BNR. De deficitul bugetar sa se ocupe guvernul. Ma refer la consilierii guvernatorului. Spun asta pentru ca, in acest moment, pot sa va spun cu certitudine ca datele pe care le avem ne arata ca nu vom avea nevoie in 2012 sa accesam solutia acordului cu Comisia Europeana si FMI. Dar daca apare acea ipoteza a inrautatirii situatiei internationale, un scenariu plauzibil pana la un punct, avem butonul pe care sa apasam ca noi sa nu mai fim nevoiti in tara sa operam reduceri de salarii si pensii. Acest lucru trebuie inteles si de la acest element pornim.
Realizator: Bun. Sa ne reintoarcem…
Emil Boc: Acest element oarecum de optimism. Al doilea element de optimism este acela ca pentru 2012c avem o crestere economica in jur de 2,1% prognozata care, repet, tine cont de evolutiile din anul 2011, de consolidarea a ceea ce avem. In al treilea rand, inflatia este cea mai scazuta din ultimii 20 de ani. Va fi mentinuta si la un nivel scazut in 2012. Şomajul, de asemenea, este cu doua procente sub media UE. Va fi la un asemenea nivel si in 2012. Cursul euro-leu va ramane echilibrat si stabil si in 2012.
Realizator: Ce inseamna echilibrat si stabil?
Emil Boc: Adica exact in limitele in care este acum.
Realizator: Ce prag va…?
Emil Boc: Patru. Daca este sa va dau datele din buget asa cum sunt ele concepute, deci cursul euro-leu, de exemplu, in 2011 a fost 4,24, va fi 4,26 in 2012, media cursului, deci undeva la acelasi nivel ca si acela. Salariul mediu brut, daca in 2011 a fost 2.026 pe luna, va fi 2.117 pe 2012. Deci o usoara crestere. Veniturile sunt intr-o usoara crestere in PIB de la 33,3 la 33,7; cheltuielile sunt intr-o usoara scadere, si acesta este un lucru bun. Dar ceea ce este mai important pentru 2012 este ca mentinem ritmul constant al cresterii cheltuielilor cu investitia, banii mai multi alocati investitiilor.
Realizator: O secunda, domnule premier. Bugetul de stat pe 2012, pentru ca tot ati amintit de el, au fost foarte multi cei care au spus ca, daca vom accepta acest nou acord de uniune fiscala, va trebui modificat bugetul.
Emil Boc: Nu, nu, exclus. Ca sa fim bine intelesi: acest acord de uniune fiscala, daca se ajunge la un acord, pana la urma, de catre toate tarile, ma refer la cele 26, cu exceptia Marii Britanii, care a spus nu, el va fi aplicabil din 2013, pentru ca pe parcursul anului 2012 urmeaza sa se produca doua etape. Pana in 31 martie sa se semneze acordul, dupa ce se negociaza. Şi Romania deja este parte a acestui proces de negociere, pentru ca a semnat pozitiv pentru acordul interguvernamental de uniune fiscala, iar din 31 martie pana in 31 decembrie urmeaza sa se ratifice in statele membre, prin revizuirea Constitutiei. Deci, el se va pune in aplicare, daca se va reusi, din 2013. In consecinta, bugetul anului 2012 nu este afectat de acest acord interguvernamental de uniune fiscala.
Realizator: Ştim ce fel de deficit va genera acest buget pe 2012 in forma pe care o aveti acum in fata?
Emil Boc: Bineinteles. Şi aici este cea mai importanta noutate pentru Romania. Romania nu va mai fi nevoita sa faca eforturi majore si eforturi suplimentare pentru a atinge aceste tinte din acordul interguvernamental, pentru ca noi, de doi ani de zile, venim exact in aceasta directie. Şi cand spun asta ma refer la faptul ca nu avem un… am avut in 2010 un deficit de 6,5 pe cash. In 2011, de 4,4 se va incheia deficitul pe cash. In 2012 va fi de 1,9. Adica…
Realizator: Şi pentru 2013 deficit bugetar 0, spunea presedintele Traian Basescu.
Emil Boc: Optam spre o solutie de deficit bugetar 0. Asta este /…/ comuna. Exact…
Realizator: Bun, cum ajungem acolo, insa, domnule premier, pentru ca, va intreb, e posibil sa cresteti taxele si impozitele, ca sa ajungeti in 2013 la deficitul bugetar 0?
Emil Boc: Pai, uitati un element extrem de important pe care am vrut sa-l spun mai inainte pentru 2012. In 2012 venim cu deficit bugetar de la 4,4 cat este in 2011 la 1,9 in 2012, fara sa marim niciun impozit si nicio taxa. Deci, in 2012 vor ramane taxele mari…
Realizator: Dar spre deficitul 0?
Emil Boc: Pai, de la 4,4 la 1,9…
Realizator: Da.
Emil Boc: … este o diferenta mare, mai mare…
Realizator: Raspunsul este nu?
Emil Boc: Raspunsul e ca nu avem in vedere, sub nicio forma, cresterea taxelor pentru a atinge acest nivel al deficitului…
Realizator: Sa ma explic de ce va intreb asta: pentru ca, in contextul in care guvernul Italiei…
Emil Boc: Daca ma lasati sa duc si eu o idee pana la urma ar fi si mai bine…
Realizator: Va rog, va rog, va ascult.
Emil Boc: … pentru ca oamenii sa inteleaga, pentru 2012, pentru ca era un alt element care venea pe componenta, hai sa spunem, optimista. Nu avem in vedere majorari de taxe. Deci, TVA-ul ramane acelasi, contributiile de asigurari sociale raman aceleasi, cota unica de impozitare de 16% ramane aceeasi. Deci, nu se modifica acest regim al taxelor. Mai mult decat atat, de la 36,1 la 38,1 miliarde lei cresc banii pentru investitii. Şi anul 2012 va aduce, sper eu, alte lucrari finalizate in domeniul infrastructurii. Pentru ca, daca anii acestia au fost definiti prin ceva, eu spun ca s-au definit prin cateva lucrari de infrastructura, care s-au facut si nu pot fi comentate de nimeni.
Realizator: Cu ce vor fi continuate? Care sunt acele alte?
Emil Boc: Cu banii de la buget. Deci, plus 500 de milioane de euro mai multi decat in 2011 si cu sase miliarde de euro de la fonduri europene, componenta de coeziune si componenta agricultura. Şi uitați-va ca aveti acest element de comparatie. In patru ani de zile, vechiul guvern Tariceanu a facut cinci kilometri de autostrada. Astazi, in Romania, in acesti trei ani, se circula pe 122 de kilometri de autostrada, care nu pot fi contestati, se circula pe ei. Sunt 52 pe Autostrada Transilvania, 17 pe centura ocolitoare a Sibiului din Coridorul IV, 21 la mare, care au fost inaugurati, 32 de la Arad la Timisoara. In primavara viitoare, in aprilie, vor fi gata cei 60 de kilometri de la Bucuresti la Ploiesti. Vor fi, iarasi, finalizati, kilometrii de la Suplacu de Barcau la Bors pe regim de autostrada. Ca sa nu mai vorbim de centurile ocolitoare ale Ploiestiului, de la Timisoara la Cluj, de la Constanta…
Realizator: Nu e cam putin, o sa se intrebe multi dintre cei care ne privesc in acest moment, domnule prim-ministru?
Emil Boc:Eu spun doar sa comparati: cinci kilometri, in patru ani, cu 122 pe care se circula astazi.
Realizator: E clar mai mult, dar e o lauda?
Emil Boc: Asta in conditii de criza economica. Daca noi am fi avut sansa sa fi avut anii de crestere economica, anii cu investitiile straine dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, altfel ar fi fost soarta infrastructurii si a investitiilor din Romania.
Realizator: Va intrebam de deficitul bugetar zero in 2013, la care ne dorim sa ajungem. Va intreb cum creste economia? Cum creste economia cu deficit bugetar zero, domnule premier?
Emil Boc: In primul rand, economia creste prin utilizarea corecta a banilor publici. Şi am prezentat la buget 10 masuri pentru sustinerea investitiilor, a locurilor de munca si a infrastructurii pentru 2012 si aceste masuri ar fi urmatoarele. In primul rand, mai multi bani pentru investitii. In al doilea rand, utilizarea garantiilor de stat, a ajutoarelor de minimis si al schimbarilor in nodul de finantare a intreprinderilor mici si mijlocii.
Realizator: Complicat pentru cei care ne privesc.
Emil Boc: Da, fiecare stie ca, de exemplu, o intreprinde poate sa mearga la fondul de garantare si contragarantare a intreprinderilor mici si mijlocii si sa obtina o garantie de stat, cu care sa-si poata derula o afacere si sa obtina o investitie. As mai putea spune ca, de exemplu, masura prin care firmele care au platit principalul datoriei au fost scutite de penalitatile de intarziere.
Realizator: Am inteles.
Emil Boc: Peste 3.000 de firme deja au beneficiat de aceasta facilitate fiscala si au putut sa-si salveze afacerile si locurile de munca.
Realizator: Guvernul trebuie sa ia masuri in continuare pentru sprijinirea exportatorilor, in conditiile de concurenta,… in conditiile in care concurenta pe piata externa este din ce in ce mai dura – a spus astazi presedintele Traian Basescu. Ce puteti face in continuare in anul 2012 pentru a-i ajuta pe exportatori sa ajunga – dupa cum spunea presedintele astazi – pe pietele Chinei, Turciei?
Emil Boc: Cele mai importante elemente pe care le avem in vedere sunt aici doua: utilizarea schemelor de ajutor de stat, prin Eximbank, de exemplu, care este o banca destinata sustinerii exporturilor, si punerea la dispozitie a resurselor financiare la Eximbank si la CEC, pentru a acorda garantii guvernamentale acelor firme care realizeaza exporturi si sustinerea acestui demers. Doi, resurse financiare interne pentru investitii. Şi cel mai important lucru pe care-l putem observa cu totii este ca incepem sa echilibram incetul cu incetul balanta dintre export si import, in termeni economici, deficitul de cont curent. Adica, incepem sa exportam mai mult decat importam, reducand decalajul care exista in 2008 in acest domeniu. Asta inseamna ca Romania devine mai competitiva, devine mai competitiva pentru ca a facut reforme in domeniul muncii, in domeniul educatiei, pentru ca aceste lucruri se resimt, in domeniul justitiei, a companiilor de stat. Toate aceste reforme fac Romania mai competitiva, iar competitivitatea se masoara si prin faptul ca incepem sa exportam mai mult decat importam si reducem acest decalaj intre import si export care exista in momentul de fata prin deficitul de cont curent. Adica, asta inseamna in limbajul…
Realizator: Domnul Turturica!?
Dan Turturica: Dar problemele nu vin numai din disponibilul de bani pe care guvernul il are nu pentru o cheltuiala curenta, ci pentru investitii, ci si din competenta celor care folosesc acesti bani si-i pun la lucru in investitii. Totusi, oricat de bine ar suna cifrele comparativ cu ce-a facut guvernul Tariceanu, totusi, baza de comparatie, din pacate, a fost foarte joasa. Fata de necesarul de infrastructura a Romaniei, inca multi oameni cred ca suntem foarte jos. Problema nu se afla, de fapt, la cei care vor folosi, vor pune in piata acesti bani pe care guvernul ii salveaza? Pentru ca, daca ai, de exemplu, intr-un minister, nu ai un cod de functionare, care sa fie in stare sa atraga si fonduri europene. Romania, inca are o rata de absorbtie foarte mica. Doi, sa chiverniseasca banii pe care guvernul ii strange cu atata truda, taind pana la urma, salarii si pensii sau pentru ca a facut-o in trecut, nu acolo este miza? Care este planul guvernului pentru a avea functionari mai buni, astfel incat sa cheltuiasca mai cu grija banii pe care-i au? O data, atunci cand vine vorba de cheltuielile interne si, doi la mana, sa se asigure ca proiectele de investitii pe care le incep se termina in timp, pentru ca, daca ne uitam la proiecte, multe segmente de autostrada, am vazut ca sunt probleme cu finantarea, sunt probleme cu cofinantarea de la Uniunea Europeana?
Emil Boc: Eu cred ca, iarasi, uitandu-ne obiectiv, in ultima perioada, ultima perioada intelegand 2011, de exemplu, se poate vorbi si in Romania de schimbarea unei perspective de la negativism, si la faptul ca nimic nu se termina, la “da, se poate finaliza, da, se poate incheia o investitie”. Uitati-va la Biblioteca Nationala a Romaniei! O cladire aflata in paragina timp de 20 de ani de zile, in doi ani de zile, 2009-2010… trei ani de zile, sa fiu corect, ca in aprilie au inceput lucrarile, in trei ani de zile arata ca o bijuterie si va fi o mandrie pentru orice om de cultura, pentru orice roman, iubitor de carte din aceasta tara. Veti avea ocazia, de anul viitor, probabil din luna martie, cand va fi deschisa si publicului, dupa ce se muta tot fondul de carte, sa avem o reusita.
Dan Turturica: Cum faceti ca sa generalizati aceste bune practici? Pentru ca da, sunt astfel de exemple, dar sunteti de acord cu mine ca pana la a fi dominanta actiunilor statului inca mai sunt pasi de parcurs?
Emil Boc: Şi va mai dau cateva exemple. In 26 decembrie, la Brasov, primarul Scripcaru va inaugura ceea ce nu prea exista in Romania, 24 de kilometri de partie neintrerupta care ridica Romania la standarde internationale si va fi pregatita pentru a organiza Jocurile Olimpice de Tineret din 2013 si romanii pot sa stea aici, sa nu mai mearga de exemplu in Austria pentru schi. Ca sa revin la autostrazi si la aceste lucruri. Eu nu spun ca este foarte mult cat s-a facut, dar in comparatie cu stadiul pe care l-am avut cand am preluat guvernarea, cand erau cinci kilometru facuti, astazi s-au mai adaugat inca 122 si inca 434 de kilometri sunt in lucru, in executie in momentul de fata. O parte din acestia pot fi gata in 2012, o alta parte in 2013. Inca 434 de kilometri de autostrada si va mai dau numai un exemplu, pentru ca ati ridicat anul 2008. Cand spun ca Romania ar trebui sa faca niste corectii fundamentale ca sa nu ajunga in faliment, si inca o data le multumesc romanilor pentru faptul ca in acesti ani ne-au ajutat si au salvat tara de la faliment, ei au salvat Romania de la faliment si nu politicienii. Pentru ca au inteles, vazand ce se intampla si in Europa ca fara a-ti adapta cheltuielile la cat produci, nu reusesti. Acum toti vorbesc de deficit structural, de deficit excesiv, noi din 2010 vorbim de aceste lucruri si le mentinem sub control. Uitati de unde a pornit marele dezechilibru. In 2008, de exemplu….
Realizator: Dar sa nu ne raportam foarte mult la trecut, domnule premier ca sa incercam sa le explicam oamenilor ce ii asteapta in 2012. Este mai interesant asta.
Emil Boc: Asa este. Numai ca oamenii pot intelege mai usor de ce a fost nevoie in acesti ani ca sa echilibram si sa evitam falimentul. Deci, in bugetul pe 2008, aprobat de Parlament, de catre domnul Tariceanu, erau 39 de miliarde de lei pentru investitii. Au cheltuit numai 32. Unde s-au dus banii astia? Banii acestia s-au dus in cheltuieli de personal si au crescut acolo de la 28 de miliarde la 45 de miliarde cheltuielile cu personalul. Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut de la 50 de miliarde, cat erau initial, la 54. Adica, s-a facut exact cum nu trebuia. In anii aceia de crestere trebuia banii astia sa fie dusi mai mult pentru investitii, sa nu faci cinci kilometri de autostrada, sa faci 200 de kilometri de autostrada.
Realizator: In doi ani din acesti ani la care faceti dumneavoastra referire erati partas la ceea ce se intampla.
Emil Boc: Nu, dar asta s-a intamplat in 2008. Asta este nenorocirea, ca pana in 2007 a fost echilibru relativ. In 2007 si mai ales in 2008 a explodat si numarul de bugetari si acest deficit.
Dan Turturica: De ce nu simt romanii acest salt pe care l-ati facut si nu va crediteaza in sondaje pe dumneavoastra si partidul dumneavoastra cu mai multe procente?
Emil Boc: Pentru ca noi am fost aceia care ne-am asumat costul politic al salvarii, impreuna cu romanii, a tarii de la faliment. Altii au facut banchetul si noi am platit costurile. Dar pana la urma oamenii inteleg ca nu poti sa traiesti pe datorie, ca in orice familie, cand vezi ca ai mai multe cheltuieli decat ai venituri, iti ajustezi cheltuielile in familie dupa venituri, pentru ca asta s-a intamplat in perioada respectiva, si ajungem si la conceptul asta de deficit structural, ca lumea nu prea /…/ 0,5.
Realizator: Şi mergem mai departe cu ce ne asteapta in 2012.
Emil Boc: Deficit structural in mare inseamna, da, sa iti faci niste cheltuieli permanente fara sa ai venituri permanente. Deci, in 2008, cand deja erau semne de declin economic in trimestrul IV, in loc sa reduci cheltuielile, atunci s-au majorat cheltuielile cu salariile.
Dan Turturica: Au fost alegerile.
Emil Boc: Cu pensiile. Asta este. Acele pomeni otravite electorale.
Realizator: Urmeaza alegeri, domnule prim-ministru, va reamintesc asta.
Emil Boc: Ajungem si la ele, si atunci ce s-a facut? S-au majorat cheltuieli permanente, adica cu salarii si pensii, care trebuie platite si in 2010 si in 2009 – 2010 – 2011 fara sa ai venituri permanente care sa asigure o asemenea sustinere si de aici s-a majorat deficitul ala structural de a ajuns la 8,9, cum ne arata raportul Consiliului fiscal, adica nu ai in spate venituri care sa sustina aceste cheltuieli permanente, pentru ca ce au facut? Au papat banii din vanzarea BCR. Ii ai o data, nu ii ai pentru totdeauna in buget, in fiecare an. Deci, venituri conjuncturale, de moment, au fost utilizate pentru a majora salarii si pensii, uitand ca vine si criza economica si nu ca nu le poti sustine in anii care urmeaza?
Realizator: Criza economica va continua?
Emil Boc: Ca sa le explicam romanilor cum este cand castigi la Loto bani ca sa-ti cumperi o casa mare. Da, castigi banii respectiv. Deci, daca iti cumperi o casa mare trebuie sa te uiti daca ai si cu ce sa o intretii. Ei, vezi ca pentru o luna – doua iti permite poate salariul, dar din a treia si din a patra luna nu iti mai permite sa-ti intretii casa.
Realizator: Dar ne-a placut tuturor, domnule premier, sa stam intr-o casa de tipul asta.
Emil Boc: Dar ti-a placut sa-ti cumperi o casa mare, ca ai castigat si atunci ai banii aia pe care i-ai castigat de la Loto sau de unde ii castigi, mai bine ii bagi intr-o afacere ca sa dea venituri permanente, avand venituri permanente poti sa-ti cumperi o casa pe care sa o intretii. Asta au facut si ei in 2008, au luat niste venituri conjuncturale, au marit din motive electorale salariile si pensiile, uitand ca ele trebuie platite in continuare. Noi ce am facut… Daca mergeam pe aceeasi politica a lui Tariceanu ajungeam la minus 14% deficit bugetar. Va dati seama ca Romania era in faliment sigur. Şi atunci, e adevarat, da, ne-am asumat costul politic sa spunem “Nu se poate, trebuie sa ne intindem cat ne este plapuma si sa ne gospodarim chibzuit”….
Dan Turturica: Dar va dati seama ca totusi oamenii inteleg lucrurile astea.
Emil Boc: Incep sa inteleaga acum, incep…
Dan Turturica: De ce, totusi, nu va crediteaza cu meritul de a fi oprit acest faliment?
Emil Boc: Uitati-va la PDL, care de la 17%, la 20%, acuma este la 23%… E o usoara crestere in sondaje a PDL, pe acest fond, al faptului ca oamenii vad ca in Europa si cei de acolo iau masurile pe care Romania le-a luat incepand cu 2010 si eu sunt convins ca pana la momentul alegerilor, in 2012, tot mai mult oamenii vor merge pe mana rationalului, pentru ca vad ca nicaieri in Europa nu se mai promite marea cu sarea, nu mai castiga populistii.
Realizator: Dar trebuie sa vada si bunavointa din partea politicienilor, domnule premier. Trebuie sa vada faptul ca, de exemplu…
Emil Boc: Nu, bunavointa in pomeni electorale nu mai poate functiona, in mod normal.
Realizator: Trebuie sa vada, de exemplu, cele aproximativ 4 miliarde de euro care se regasesc in tranzactii frauduloase scad aceasta cifra. Trebuie sa vada ca…
Emil Boc: La ce tranzactii frauduloase va referiti /…/?
Realizator: La tranzactiile frauduloase in tot felul de ramuri ale economiei care s-au facut de-a lungul timpului, in ultimii ani. La faptul ca 30% din cele 15 miliarde…
Emil Boc: Nu stiu la ce va referiti.
Realizator: …acordate tuturor ajutoarelor sociale este risipa. Ştiti cine a spus asta, Sebastian Lazaroiu, fostul ministru al muncii. 30% din 15 miliarde acordate ajutoarelor sociale este risipa. Oamenii trebuie sa vada ca din risipa asta, din tranzactiile astea frauduloase, din toate zonele acestea de economie subterana, care nu mai odata adusa la suprafata, se mai intampla ceva, mai se misca lucrurile…
Emil Boc: Exact acest lucru se intampla, noua lege a asistentei sociale vine exact in aceasta directie si deja s-au facut reduceri substantiale de cheltuieli care nu-si aveau rostul in domeniul social. Adica acele persoane despre care tot spuneam ca sunt cu Mercedesul si cu vila in curte…
Dan Turturica: Da si au 300-400 de /…/ ajutor.
Emil Boc: …si primeau ajutoare sociale, acum s-a inchis aceasta etapa. Aceasta restrangere a avut loc si are loc in continuare. Ma uitam astazi ca si… daca nu gresesc, Olanda a facut exact acelasi lucru, impunand reverificarea tuturor celor 1,2 milioane de olandezi beneficiari ai unor forme de ajutoare sociale. Uitati-va in Europa, Ungaria creste TVA-ul de la 25% la 27% de la 1 ianuarie, 15 state din Uniunea Europeana au crescut TVA-ul, opt state au redus salariile, sase state au inghetat pensiile, patru state au redus pensiile, noua state au crescut varsta de pensionare, 12 state au redus numarul de angajati din sectorul public…
Realizator: Evaziunea fiscala au redus-o, domnule premier?
Emil Boc: Deci, vreau sa va spun ca deja o parte dintre state au inceput sa faca masurile pe care noi le-am luat din 2010, altele vor fi obligate in 2012 sa faca acelasi lucru si cand eram un pic prudenti si spuneam un optimism moderat, ma refeream la faptul ca Uniunea Europeana se preconizeaza sa aiba o crestere economica pe medie intre 0,5% – 0,6%, in loc de 2% – 2,5% cat era prognozat in primavara. Acest lucru inseamna ca, indirect, si noi vom fi afectati pe componenta exporturilor sau pe componenta a ceea ce inseamna turbulentele de pe piata financiara si cursul dobanzilor pentru finantarea deficitului. E adevarat ca avem un deficit mai mic, 1,9%, dar sunt de rostogolit niste imprumuturi…
Dan Turturica: Datorii vechi, /da/.
Emil Boc: …din 2008 incoace, pentru ca in 2008 am avut un deficit de 5,4%. Inmultiti cu 1,3 miliarde de euro fiecare punct de deficit si vedeti ca sunt bani care trebuie platiti de guvernele care urmeaza.
Dan Turturica: Exista insa si comparatii care nu sunt favorabile. De exemplu, Bulgaria a reusit in ultimul an, un an si ceva, o rata a scaderii evaziunii fiscale mult mai buna decat Romania. Ei au ajuns, mi se pare, cam aproape la 39% cu colectarea veniturilor la buget. Putem sa ne uitam si la tari care stau pe diverse capitole mult mai bine. Romania, de exemplu, de ce nu face mai mult la capitolul evaziunii fiscale?
Emil Boc: Eu pot sa va spun ca deja pe aceasta directie, in momentul de fata, este pe traiectoria pe care o cere toata lumea, asteptarea oamenilor. Adica veniturile in PIB au cel mai mare procent dupa 1989, in 2011 si vor fi mai mari in 2012. Ce inseamna asta, ca din evaziune fiscala tot mai multi bani intra in bugetul statului, prin cresterea procentului veniturilor in PIB. Deci acest lucru se va face si in Romania. Sunt convins ca mai exista lucruri care pot fi imbunatatite, dar asta nu inseamna ca in acesti ani, prin eforturile pe care autoritatile statului le-au facut, nu se regasesc in ce inseamna veniturile in PIB.
Realizator: 10% din PIB reprezinta, potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, raportul de evaziune fiscala, raportat – repet – la PIB. 10%…
Emil Boc: Nu stiu exact cat face apreciere domnul, pentru ca e foarte greu cineva sa ne spuna ca este…
Dan Turturica: Dimensiunea economiei negre va fi gri, cam asta e…
Emil Boc: … atat sau atata. E adevarat ca mai exista economie gri, dar…
Realizator: Aveti alte date?
Emil Boc: … eu nu pot sa confirm o asemenea informatie si nu stiu unde a facut-o domnul presedinte al Consiliului Fiscal. Cert este ca loc de lupta impotriva evaziunii fiscale mai este, spun doar ca s-au facut acesti pasi necesari si care se regasesc in cresterea Produsului Intern, in cresterea veniturilor in cadrul Produsului Intern Brut. Vroiam doar sa spun ca, uitandu-ne la niste statistici din Uniunea Europeana, totusi, Romania are printre cele mai stimulative modalitati de sustinere a mediului de afaceri prin cota unica de impozitare de 16%. Vreau sa stiti ca, din acest punct de vedere, este pe locul sase in Uniunea Europeana la impozitarea companiilor. Deci, in primele sase tari cu cota cea mai redusa de impozitare a companiilor. Sau la persoanele fizice suntem pe locul patru, impozitarea persoanelor fizice tot cu 16%. E adevarat ca, la capitolul povara fiscala pe munca suntem pe un loc care ne-ar permite sa mai lucram in viitor si este un obiectiv fundamental pe care il avem in vedere: diminuarea poverii fiscale pe munca.
Realizator: Vorbim despre o noua etapa de recesiune in Uniunea Europeana. Cum va creste, in aceste conditii, domnule premier, economia Romaniei cu aproximativ 2%, despre care vorbeati putin mai devreme? Concret, insa, cum veti atrage, in mod real, fondurile europene, in conditiile in care, pana acum, intr-o perioada mai putin dificila decat cea care se anunta, nu ati reusit mare lucru din perspectiva asta?
Emil Boc: V-as da raspunsul in felul urmator: in 2009, cand am ajuns la guvernare, un singur program operational sectorial pe fonduri europene era acreditat. Deci, cu alte cuvinte, inainte sa depui un proiect, sa-l evaluezi, sa faci licitatie, sa-l implementezi, trebuie macar programul ala acreditat, recunoscut de Uniunea Europeana. Deci, nu era nimic, practic, cand am ajuns, in sase din sapte programe. In anii acestia, 2009, 2010, 2011 s-a reusit partea, sa spunem, cea mai consumatoare de timp: elaborarea proiectului, depunerea lui, evaluarea lui, contestarea lui, finalizarea deciziei, organizarea licitatiei, contestarea licitatiei, finalizarea licitatiei si trecerea in implementare…
Realizator: Deci, spuneti ca toate aceste lucruri s-au facut pana acum si de acum inainte ce se va intampla?
Emil Boc: Şi spun ca acum urmeaza sa culegi roadele, ca foloseam expresia aceea ca stam un pic cu sacul sa culegem merele care cad din pom.
Realizator: Adica ce inseamna asta, sa culegem roadele, domnule premier?
Emil Boc: Adica inseamna ca acum proiectele astea sunt in implementare si urmeaza sa intre banii. Adica, acum esti la ultima faza a absorbtiei fondurilor europene.
Realizator: Cat la suta? Cu cat la suta o sa creasca absorbtia de fonduri europene in perioada imediat urmatoare, daca stim si avem foarte clar lucrurile astea?
Emil Boc: Deci, de la 4% vom ajunge la 20%, cel putin, absorbtie fonduri europene in 2012…
Realizator: Pana la finalul anului.
Dan Turturica: Bani deja intrati in conturile din Romania.
Emil Boc: Da, vorbesc, pentru ca se intampla: prima data…
Dan Turturica: Adica angajati e una, sa-ti intre si banii deja e altceva.
Emil Boc: Eu vorbesc de angajare, ca 20% inseamna bani intrati in Romania. Pentru ca prima data platesti din bugetul Romaniei, trimiti factura la Bruxelles, ei ti-o verifica si iti trimit dupa aceea banii inapoi, dupa ce lucrarea e gata. Deci, acum v-am dat exemplul cu autostrazile. Sunt 434 de kilometri de autostrada in lucru, cei mai multi pe bani europeni, care inseamna resurse bugetare care vor intra in Romania. De asemenea, vreau sa stiti ca mai exista vreo 3.000 de kilometri, pe Masura 322 de agricultura de drumuri, care inseamna, iarasi, bani care vor intra in Romania. Mai exista masurile de la Fondul programului operational regional al autoritatilor locale, care drumuri sunt astazi in implementare in lucru si care se vor finaliza.
Realizator: Ce facem cu crearea locurilor de munca, domnule premier, pentru ca asta ii intereseaza pe cei care ne privesc in acest moment si sunt foarte multe intrebari in sensul asta care au venit pe mail.
Emil Boc: Nu este un obiectiv mai mare al guvernului pe care il reprezint decat investitiile si locurile de munca ale romanilor.
Realizator: Cum le creati?
Emil Boc: Cum le cream? Prin mentinerea banilor necesari pentru investitii. E prima si cea mai importanta modalitate. Vedeti, nu facem ce au facut ceilalti in 2008, cand, in an electoral, au luat bani de la investitii si au dat in papa, adica in majorari fara acoperire de salarii si pensii. Noi, dimpotriva, ducem mai multi bani in investitii. In al doilea rand, banii pe care ii avem la dispozitie pentru sustinerea mediului de afaceri, pentru ceea ce inseamna garantiile guvernamentale. Şi o sa va dau cateva exemple. Continua programul “Prima casa”, pe care il stim cu totii, benefic si aduce rezultate. Programul “Rabla”, Programul “Casa verde”…
Dan Turturica: Mai sunt bancile dispuse sa intre in programul “Prima casa”?
Emil Boc: Da, sa-si mentina garantia de 50-50% de impartire a riscului intre stat si banci.
Dan Turturica: Ştiti directiva bancii centrale austriece vizavi de bancile austriece care opereaza in Romania, ca le-a cerut restrangerea creditarii?
Emil Boc: Programul “Prima casa” nu are nicio problema si va merge si in anul 2012. Va mai dau exemple: programul “Kogalniceanu” pentru IMM-uri, acel card pentru IMM-uri, care ajuta IMM-urile sa obtina mai usor un credit pentru a-si mentine locurile de munca si afaceri. Programul “Start-up” pentru firme, Programul “Tinerii debutanti in afaceri” pentru cei care incep pentru prima data o afacere sau proiectele, repet, de garantii guvernamentale pe care le avem in vedere si nu in ultimul rand, acele garantii pe care le da Fondul de Garantare care au salvat pana acum 240.000 de locuri de munca. Iar in anul 2012, 100.000 de locuri de munca vor fi mentinute si create prin intermediul acestor bani de la Fondul de Garantare.
Realizator: Asta in conditiile in care 120.000 de bugetari vor iesi din sistem in anul 2012, potrivit cifrelor date inclusiv de presedintele Traian Basescu.
Emil Boc: Nu exista o cifra predeterminata si nici presedintele nu a vorbit de niciun numar de care spuneti dumneavoastra, de 120.000.
Realizator: Dar nici nu ne-a contrazis la momentul respectiv, daca imi aduc bine aminte momentul in care am ajuns la aceasta cifra.
Dan Turturica: Declaratia a facut-o la Bruxelles, totusi, aceasta in care a mentionat cati bugetari are Romania in clipa de fata la cat ajunge la finele lui 2012. Diferenta era cam de 100 si ceva de mii de oameni.
Emil Boc: Bun.
Dan Turturica: Probabil ca va referiti la faptul ca nu vor fi angajati decat pe masura ce alti sapte, era acest raport de la 1 la 7.
Emil Boc: Ca sa inteleaga iarasi toti romanii cum sta cu politica aceasta, a numarului de personal. Cand am preluat guvernarea erau 1.400.000 de bugetari, mai bine spus 1.398.000 de bugetari, cu mult peste posibilitatea pe care o avea Romania. Astazi si ma refer la datele din noiembrie, 1.206.000. Deci, 192.000 de bugetari au plecat din sistemul bugetar in acesti trei ani de zile.
Realizator: Cati mai pleaca?
Emil Boc: In 2012, principala politica pe care o avem in domeniul resurselor bugetare, a personalului bugetar este ca din sapte bugetari care ies din sistem sa angajam doar unul singur. Se continua aceasta politica, cu posibilitatea de a flexibiliza, daca este nevoie, de exemplu la medici sau uneori, intr-o situatie in care sunt greutati de functionare, sa corectam.
Realizator: S-a si suplimentat, este adevarat.
Emil Boc: Dar, de principiu, aceasta este politica pe care o urmam si in 2012 si a doua politica este de finalizare a unor procese de restructurare deja incepute cum este la Ministerul Administratiei si Internelor, se duce mai departe pana se finalizeaza procesul de restructurare sau la alte companii sau ministere care au procedeul de restructurare in derulare. Acestea sunt cele doua politici. Atentie!
Dan Turturica: Plus companiile de stat.
Emil Boc: Companiile de stat nu intra in randul bugetarilor. Cei care lucreaza la companiile de stat nu sunt bugetari in sensul acesta al cuvantului.
Dan Turturica: Dar si din randul lor vor pleca?
Emil Boc: Pentru ca sa ne intelegem, companiile de stat, care lucreaza pe pierdere, fura bani din buzunarul dumneavoastra si din buzunarul dumneavoastra, iar noi ne-am angajat foarte serios sa punem ordine si in randul companiilor de stat pentru a le duce pe profit si pe performanta. Asta inseamna restructurare inclusiv sub aspectul personalului, acolo unde se impune acest lucru. Nu este exclus.
Realizator: Mai spuneti-mi un lucru. Ultimele sondaje arata ca USL continua sa fie, ca sa trecem un pic si in sfera politica, continua sa fie pe primul loc in preferintele electoratului. In conditiile in care scandaluri de coruptie, ca cel de la Cluj, recent, cu primarul Apostu, continua. La ce scoruri electorale credeti ca va ajunge PDL, domnule premier?
Emil Boc: V-am raspuns la aceasta intrebare si mai inainte. PDL, in momentul de fata, are in jur de 23% in sondaje, verificate, certe.
Realizator: Acum?
Emil Boc: Da, iar USL a coborat serios sub 50%, uneori 45%, alteori 47 %.
Realizator: Astea sunt ultimele sondaje pe care le-ati facut?
Emil Boc: Pe care le avem si care arata clar declinul de la cat a avut, 65% cel mai mult USL la infiintare, a ajuns deja la 45% – 47% si eu spun, in conditiile in care noi, in 2012 mergem pe o traiectorie de consolidare a cresterii economice si nu pe una de cadere economica, cum a fost in 2009 si in 2010 si in conditiile in care Europa, prin masurile pe care trebuie sa le ia, ne arata ca am facut ce a trebuit la timp si impreuna cu romanii am evitat ca tara noastra sa ajunga in faliment. Cred ca in 2012 oamenii vor merge pe arma rationalitatii, a oamenilor realisti, a oamenilor care au acoperire in economie prin lucrurile pe care le spun. Pentru ca USL ce a propus acum? Majorarea deficitului cu inca 4%. Asta inseamna 5,2 miliarde de euro. Nu au fost in stare sa spuna, unul dintre ei, de unde vor lua inca 5,2 miliarde de euro sa-si puna in aplicare pomenile electorale pe care le-au spus.
Realizator: Sa-i lasam pe ei ca vine Craciunul, domnule premier.
Emil Boc: Fiindca asta este diferenta. Asta este diferenta, deocamdata, intre ce propun ei si ceea ce noi am spus, haideti sa aparam si sa consolidam ce avem, in primul rand. Sa nu ne fie mai rau in 2012, cand in toata lumea se arata ca este furtuna si in vremuri de furtuna, in primul rand iti aperi si iti protejezi ceea ce ai.
Dan Turturica: Aceasta furtuna care este clar ca …
Emil Boc: Furtuna este in preajma noastra si nu suntem in afara ei.
Dan Turturica: Şi ameninta chiar sa se inteteasca, nu va este teama ca va va da peste cap planul electoral? Ca va inrautati atat de tare situatia economica incat sa va coboare iarasi?
Realizator: Mai avem cateva minute.
Emil Boc: Am spus ca pentru prima data, in ultimii 20 de ani, nu am elaborat sau cei care s-au aflat la putere nu au elaborat un buget electoral pentru anul electoral in care urmeaza sa se desfasoare alegerile. Este un buget absolut realist. Vreau sa dezmint foarte clar si acea afirmatie ca fondul de rezerva al guvernului ar fi de 700 de milioane de euro. Are 50 de milioane de euro in care sunt incluse cheltuielile pentru alegeri, care vor fi suportate de aceasta data de la bugetul de stat si nu de la bugetele locale. Deci, tot acest buget este unul rational, echilibrat, care sa ne treaca prin aceasta perioada de furtuna fara excese de populism si fara excese electorale.
Realizator: Europarlamentarul….
Emil Boc: Iar in privinta scandalului de la Cluj, ca dumneavoastra i-ati spus scandal, eu spun ca justitia isi va spune cuvantul.
Realizator: Un caz de coruptie grav.
Emil Boc: Eu cred ca trebuie sa avem rabdare, sa vedem ce va pronunta instanta de judecata. Prezumtia de nevinovatie este….
Realizator: Dar v-ati explicat cum a fost posibil un astfel de caz de coruptie la Cluj? Intr-un fief extrem de important al PDL.
Emil Boc: Eu spun ca prezumtia de nevinovatie trebuie sa opereze in orice situatie. Şi acest lucru l-am respectat indiferent despre cine a fost vorba si sper ca si la Cluj colegii mei sa-si demonstreze nevinovatia in fata instanței de judecata. Statul de drept asta presupune, functionarea institutiilor statului, dar si respectarea prezumtiei de nevinovatie.
Realizator: Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan declara recent la Europa FM faptul ca este prea tarziu pentru a face o remaniere in acest moment. A mai adaugat ca nu vede rostul unei eventuale remanieri de aici inainte, decat cel mult ca o stratagema de imagine. Dumneavoastra impartasiti acest punct de vedere?
Emil Boc: Eu ascult si iau decizii impreuna cu presedintele Romaniei pe marginea unui asemenea subiect. Deci, ascultam, toata lumea poate sa-si expuna puncte de vedere. Decizia este la presedinte si la premier. Deci, pana o apreciaza, o iau ca atare.
Dan Turturica: Ar putea fi o sansa de relansare a PDL plecarea dumneavoastra din fruntea guvernului?
Emil Boc: Strategiile pe care noi le facem nu sunt…
Dan Turturica: Se iau in calcul si astfel de variante?
Emil Boc: Nu am avut o asemenea varianta in calcul pana acum. Nu am discutat si nu avem in calcul o asemenea ipoteza.
Realizator: Dar o analiza, in iunie, a ministrilor trebuia facuta si nu am prea auzit de rezultate foarte multe de atunci, din luna iunie si pana acuma. Ar fi oportuna o remaniere a guvernului?
Emil Boc: Aceste analize le facem la timpul potrivit si la momentul potrivit. Ele nu se trambiteaza nici cu o zi inainte, nici cu o luna, nici cu trei, prin presa.
Realizator: Am inteles.
Emil Boc: Ca sa stim exact cum se procedeaza in acest caz.
Realizator: Cine candideaza din partea PDL la Bucuresti, la Primaria generala, pentru ca pana la momentul asta, este sfarsitul anului, si inca nu ati stabilit candidatul care-l va infrunta pe Sorin Oprescu la Primaria generala.
Emil Boc: Mai avem un an pana la alegeri si avem resurse politice pentru a impune la Primaria capitalei un candidat redutabil. Dar pana atunci…
Realizator: Adriean Videanu este cotat cel mai bine in sondajele recente?, ca tot ati facut raport la…
Emil Boc: Poate fi una dintre alternative pentru ca.., uitati-va la aceste lucruri: domnul Oprescu, si o spun prieteneste, cu ce se mandreste domnul Oprescu?! Se mandreste cu pasajul Basarab, pasaj pentru care era consilier general.., am inteles ca PSD impreuna cu domnul Oprescu au votat impotriva in Consiliul General, a fost realizat de Traian Basescu, continuat de Adriean Videanu si finalizat si pusa eticheta de domnul Oprescu. Bun. Arena Nationala, a fost proiectul lui Videanu si pe care a pus iarasi stampila finala domnul Oprescu.
Realizator: Conteaza cine finalizeaza. Asta este perceptia.
Emil Boc: Guvernul a dat si acolo 35 de milioane de euro, la stadionul national. Guvernul a dat 35 de milioane de euro.
Dan Turturica: Nu ati fost sa taiati panglica.
Emil Boc: V-as ruga sa-mi spuneti un proiect al domnului Oprescu, repet, tot prieteneste, o autostrada suspendata, /daca de un stalp este pus/, am inteles ca erau niste caprioare pe aici care trebuiau sa vina, prin nu stiu ce, prin Bucuresti, sa faca nu stiu ce aranjamente, nu am vazut nimic. Dati-mi un proiect al domnului Oprescu, macar inceput, care sa confirme mentinerea domniei sale. Dar aceste lucruri vor fi explicate probabil in campania electorala.
Realizator: Aveti un contracandidat pentru domnia sa? Ca este cotat inca foarte bine in sondaje, 60% spuneau unele sondaje.
Emil Boc: Va dati seama ca, si daca l-am avea, nu l-as spune intr-o emisiune de televiziune, acest candidat.
Realizator: Am inteles.
Emil Boc: Cred ca incetul cu incetul va trebui sa facem diferenta intre proiecte, promisiuni si realizari.
Realizator: Sa avem si oameni cu care sa facem acest lucru. Vreau sa incheiem…
Emil Boc: Eu sunt omul care vreau sa abordam pe teme concrete aceste lucruri.
Realizator: Eu marturisesc cinstit…, va multumesc in primul rand pentru ca ati venit la aceasta emisiune si marturisesc ca nu-mi era foarte clar daca veti ajunge, data fiind situatia, starea de sanatate a tatalui dumneavoastra. Cum se mai simte? Imi permiteti sa va intreb asta?
Emil Boc: Relativ stabil si avem sansa, pentru ca in Romania sunt medici foarte buni, si la Cluj sunt niste medici foarte buni, pe care-i apreciez, atat de la spitalul de recuperare, cat si de la spitalul care se ocupa de bolile de plamani, si cu credinta, cu ajutorul medicilor si cu suportul psihologic al familiei speram sa facem progrese. Nu minuni, mici progrese, care sunt importante.
Realizator: Sanatate pentru dansul si pentru toti cei care ne urmaresc. Este ultima emisiune din acest sezon, stimati telespectatori, va multumesc foarte mult pentru participare!

 

Sursa: Guvernul Romaniei 

Adauga comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close