Modificarea si completarea OP ANAF 2.101/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari

In M. Of. nr. 587 din 17 august 2012 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1180/2012 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.101/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.

Din cuprins:
ART. I
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.101/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 429 din 25 iunie 2010, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Anexa nr. 1 se modifica si se completeaza astfel:
a) La capitolul I, dupa punctul 7 se introduce un nou punct, punctul 7^1, cu urmatorul cuprins:
“7^1. In sensul prezentei proceduri si al formularelor aprobate, prin asociati si administratori se intelege asociatii si administratorii definiti potrivit art. 158^2 alin. (15) din Codul fiscal coroborat cu pct. 81^1 din normele metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.”
b) La capitolul II sectiunea 1, punctul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“2.(1) In vederea inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari contribuabilii trebuie sa depuna la organul fiscal competent formularul (095) <<Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari>>, prevazut in anexa nr. 2 la ordin.
2.(2) In situatia in care se solicita inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari a unei societati comerciale reglementate de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cererea de inregistrare prevazuta la pct. 2.(1) se depune insotita de urmatoarele documente:
a) certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatile competente din Romania ale administratorilor, in cazul societatilor pe actiuni, inclusiv al celor in comandita pe actiuni;
b) certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatile competente din Romania ale administratorilor si ale asociatilor care detin minimum 5% din capitalul social al societatii, in cazul celorlalte forme de societati comerciale;
c) documentele prevazute la pct. 4 si 5, dupa caz;
d) certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului din care sa rezulte repartizarea capitalului social intre asociati, valabil la data depunerii cererii.”
c) La capitolul II sectiunea 1, punctul 3 se abroga.
d) La capitolul II sectiunea 1, punctul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“7. Contribuabilii care solicita inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari de la data inregistrarii in scopuri de TVA trebuie sa depuna la organul fiscal competent cererea prevazuta la pct. 2 odata cu formularul (098) <<Cerere de inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal>> sau, dupa caz, cu declaratiile de inregistrare fiscala/de mentiuni prin care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal.”
e) La capitolul II sectiunea 1, punctul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“15. Organul fiscal analizeaza si dispune aprobarea sau respingerea cererii de inregistrare in Registrul operatorilor intracomunitari odata cu aprobarea ori respingerea cererii de inregistrare in scopuri de TVA.”
f) La capitolul II sectiunea 1, punctul 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“19. Contribuabilii au obligatia ca, in termen de 30 de zile de la data modificarii listei asociatilor si/sau administratorilor, sa anunte organul fiscal, prin depunerea unei noi anexe la cererea de inregistrare, insotita de cazierul judiciar al noilor asociati si/sau administratori, daca acestia intra in categoria persoanelor definite la pct. 7^1 din cap. I si, dupa caz, de documentele doveditoare prevazute la pct. 4 si 5.”
g) La capitolul II sectiunea a 2-a, punctul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“2.(1) In vederea inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari contribuabilii trebuie sa depuna la organul fiscal competent formularul (095) <<Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari>>, prevazut in anexa nr. 2 la ordin.
2.(2) In situatia in care se solicita inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari a unei societati comerciale reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cererea de inregistrare prevazuta la pct. 2.(1) se depune insotita de urmatoarele documente:
a) certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatile competente din Romania ale administratorilor, in cazul societatilor pe actiuni, inclusiv al celor in comandita pe actiuni;
b) certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatile competente din Romania ale administratorilor si ale asociatilor care detin minimum 5% din capitalul social al societatii, in cazul celorlalte forme de societati comerciale;
c) documentele prevazute la pct. 4 si 5, dupa caz;
d) certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului din care sa rezulte repartizarea capitalului social intre asociati, valabil la data depunerii cererii.”
h) La capitolul II sectiunea a 2-a, punctul 3 se abroga.
i) La capitolul III, sectiunea a 2-a se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“SECTIUNEA a 2-a
Radierea, din oficiu, a contribuabililor din Registrul operatorilor intracomunitari

A. Dispozitii comune
1. Organul fiscal competent radiaza, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari:
a) persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din oficiu de organele fiscale competente potrivit prevederilor art. 153 alin. (9) sau art. 153^1 alin. (11) din Codul fiscal, dupa caz;
b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, care in anul urmator inscrierii in registru nu au mai efectuat operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal;
c) persoanele inregistrate conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal, care solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit legii;
d) persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala in legatura cu oricare dintre operatiunile prevazute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
2. Pentru radierea din oficiu, compartimentul de specialitate intocmeste <<Decizia privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari>>, in doua exemplare, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 5 la ordin. Decizia se aproba de conducatorul organului fiscal. Un exemplar se comunica contribuabilului, potrivit prevederilor art. 44 din Codul de procedura fiscala, iar al doilea exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal al acestuia.
3. Impotriva deciziei de radiere contribuabilul poate formula contestatie la organul fiscal emitent, in termen de 30 de zile de la data comunicarii, in conformitate cu dispozitiile art. 207 alin. (1) si art. 209 alin. (2) din Codul de procedura fiscala.
4. De la data radierii din Registrul operatorilor intracomunitari, contribuabilul nu mai are un cod valabil de TVA pentru operatiunile intracomunitare prevazute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.

B. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal, pentru care organul fiscal anuleaza, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA
1. Ori de cate ori organul fiscal competent anuleaza, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal a unui contribuabil, intocmeste si <<Decizia privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari>>.
2. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari se realizeaza cu data comunicarii Deciziei privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari, potrivit art. 45 din Codul de procedura fiscala, dar nu poate fi ulterioara datei de scoatere din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

C. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care in anul urmator inscrierii in registru nu au mai efectuat operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal
1. La inceputul fiecarui an calendaristic, compartimentul de specialitate verifica, pentru toti contribuabilii inscrisi in Registrul operatorilor intracomunitari, daca in anul anterior acestia au efectuat operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
2. Verificarea se efectueaza, pe baza informatiilor cuprinse in formularul 390 VIES <<Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare>> si in formularul 300 <<Decont de TVA>>, depuse de contribuabilii inscrisi in Registrul operatorilor intracomunitari, pentru anul expirat.
3. Compartimentul de specialitate selecteaza toate persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 din Codul fiscal care sunt inregistrate in Registrul operatorilor intracomunitari si care, in anul de referinta, nu au declarat operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.
4. Pentru fiecare contribuabil inscris in lista prevazuta la pct. 3, compartimentul de specialitate intocmeste <<Decizia privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari>>.
5. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari se realizeaza cu data comunicarii <<Deciziei privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari>>, potrivit art. 45 din Codul de procedura fiscala.

D. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor inregistrate conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal care solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit legii, si nu solicita radierea din Registrul operatorilor intracomunitari
1. La data depunerii la organul fiscal a unei declaratii de mentiuni, prin care persoana inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit legii, si nu depune si cererea de radiere din Registrul operatorilor intracomunitari, odata cu anularea inregistrarii in scopuri de TVA, compartimentul de specialitate intocmeste si <<Decizia privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari>>.
2. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari se realizeaza cu data comunicarii <<Deciziei privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari>>, potrivit art. 45 din Codul de procedura fiscala, dar nu poate fi ulterioara datei de scoatere din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

E. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor impozabile care au ca asociat sau administrator o persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala in legatura cu oricare dintre operatiunile prevazute la alin. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal
1. Organele cu atributii de control si inspectie fiscala, precum si serviciile/compartimentele juridice, dupa caz, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala au obligatia ca, de indata ce primesc o comunicare privind o persoana fata de care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale in legatura cu oricare dintre operatiunile prevazute la alin. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal, sa verifice in evidentele fiscale daca respectiva persoana este asociat sau administrator al unui contribuabil inscris in Registrul operatorilor intracomunitari. Dispozitiile pct. 7^1 din cap. I sunt aplicabile in mod corespunzator.
2. In termen de doua zile lucratoare de la primirea comunicarii, organele cu atributii de control si inspectie fiscala, respectiv serviciile/compartimentele juridice au obligatia sa transmita o copie a comunicarii organului fiscal competent pentru administrarea contribuabilului inscris in Registrul operatorilor intracomunitari.
3. In termen de o zi lucratoare de la primirea comunicarii, compartimentul de specialitate intocmeste <<Decizia privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari>>.
4. Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari se realizeaza cu data comunicarii <<Deciziei privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari>>, potrivit art. 45 din Codul de procedura fiscala.”
j) La capitolul IV punctul 1, litera f3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“f3) motivatia radierii din Registrul operatorilor intracomunitari:
– la cerere;
– codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanelor impozabile si persoanelor juridice neimpozabile a fost anulat din oficiu de organele fiscale competente potrivit prevederilor art. 153 alin. (9) din Codul fiscal;
– persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal in anul urmator inscrierii in registru nu au mai efectuat operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal;
– persoanele inregistrate conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit legii;
– persoanele impozabile au ca asociat sau administrator o persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala in legatura cu oricare dintre operatiunile prevazute la art. 158^2 alin. (1) din Codul fiscal.”
2. Anexa nr. 5 “Decizie privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari”, cod M.F.P. 14.13.02.63, se modifica si se inlocuieste cu anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
ART. II
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
ART. III
Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala juridica, Directia generala de tehnologia informatiei si Directia generala de administrare a marilor contribuabili, precum si directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Adauga comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close