Impozitul datorat de persoanele fizice ce tranzactioneaza proprietati imobiliare din patrimoniul personal – stabilirea bazei de impozitare
Transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia (prin acte juridice intre vii) asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si a terenurilor de orice fel este supus impozitului pe veniturile realizate de persoanele fizice. De asemenea, se datoreaza impozit si in cazul in care transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia are loc cu titlu de mostenire, in cazul in care procedura succesorala nu a fost finalizata in termen de 2 ani de la deces.
Baza de impozitare este valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. In cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii orientative (stabilita prin expertiza intocmita de camera notarilor publici), impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiza, cu exceptia tranzactiilor incheiate intre rude ori afini pana la gradul al II-lea inclusiv, precum si intre soti, caz in care impozitul se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate.
(Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, modificata prin Legea nr. 372/2007 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal)