Bonificatia pentru plata cu minim 10 zile inainte de scadenta a impozitelor, taxelor si contributiilor nu se mai aplica
Una din masurile fiscale luate spre finalul anului trecut a fost ca de la 1 ianuarie 2009 pentru plata cu minim 10 zile inainte de scadenta a impozitelor, taxelor, contributiilor sa se acorde o bonificatie de 5% din valoarea obligatiilor datorate (mai putin cele cu stopaj la sursa si accizele). Textul ordonantei (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 192/2008) supunea insa contribuabilii unui mare risc, deoarece daca, in urma controlului facut de organele fiscale sau in urma descoperirii de catre contribuabil ca impozitele nu au fost determinate corect, rezultau diferente de plata, se pierdea bonificatia, se plateau majorari de intarziere (si la diferenta in plus si la bonificatie) si se mai platea si amenda.
Pe de alta parte normele de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului 192/2008 precizau, referitor la bonificatie urmatoarele: contribuabilii declara si inregistreaza in contabilitate suma integral datorata. Sumele reprezentand bonificatia prevazuta de art 114 alin (8) din ordonanta se inregistreaza de catre contribuabil in contul de venituri, urmand ca la sfarsitul exercitiului financiar, aceste sume sa se repartizeze la surse proprii de finantare.
Intrebarea care apare era: veniturile inregistrate erau impozabile sau neimpozabile la determinarea impozitului pe profit (am fi putut spune ca bonificatia aferenta impozitului pe profit ar fi fost neimpozabila – era aferenta unei cheltuieli nedeductibile, bonificatia aferanta CAS datorat de angajator ar fi fost impozabila – era aferenta unei cheltuieli deductibile, dar bonificatia aferenta TVA ar fi fost deductibila sau nedeductibila – ea nu era aferenta nici unei cheltuieli)?
Riscurile la care erau supusi contribuabilii in urma beneficierii de bonificatia au fost, insa, eliminate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 226/2008, care a abrogate prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 192/2008. Se pare ca bonificatia a avut viata scurta (de fapt a murit inainte sa se nasca).