Declaratii de presa sustinute de primul-ministru Emil Boc la finalul sedintei de guvern din 25 martie 2009

    Emil Boc: Buna seara tuturor.
   Am incheiat Sedinta de Guvern in urma cu cateva minute. Impreuna cu ministrul de Finantelor va vom prezenta, practic, discutia care a avut loc in Guvern cu privire la Acordul de imprumut pe care Romania se pregateste sa il incheie cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar International.
   Guvernul Romaniei se pregateste sa semneze un acord de imprumut in valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.
   Astazi, mai precis in aceasta seara, am adoptat in Guvern continutul scrisorii de intentie care va fi inaintata atat Comisiei Europene, cat si Fondului Monetar International.
   Acest acord de imprumut pe care Romania se pregateste sa il semneze are un caracter preventiv.
   Dorim ca prin acest acord de imprumut sa limitam in primul rand efectele negative ale crizei economice in Romania.
   Dorim, de asemenea, prin acest acord de imprumut, sa-i ajutam pe romani sa-si mentina locurile de munca, sa-i ajutam pe romani sa-si poata plati creditele pe care le-au luat de la banci, prin mentinerea unui curs rational si echilibrat euro-leu, sa ajutam relansarea creditului in Romania si implicit sustinerea mediului de afaceri si a activitatii economice si, nu in ultimul rand, indirect, prin acest acord de imprumut, dorim sa fim in stare in aceasta tara si in continuare sa putem plati salariile si pensiile si a nu intra intr-o situatie economica care sa ne puna in dificultate din acest punct de vedere.
    Acordul de imprumut are si o componenta sociala, care vizeaza persoanele vulnerabile din societate – someri sau cei cu salarii si pensii mici. Din punctul de vedere al politicii salariale, punctul de vedere al Guvernului este foarte clar: In acest an, nu va exista nici un fel de majorare salariala pentru demnitari. Incercam sa gasim solutii pentru ca eventualele majorari salariale cu nivelul inflatiei sa fie acordate pentru cei cu salarii mici.
   De asemenea, dorim ca cei care sunt cu pensii mici sa poata avea asigurata pensia necesara pentru a putea avea un nivel de trai cat de cat decent.
   Dorim in continuare sa punem in practica, de la 1 aprilie, pensia sociala minima despre care am vorbit, astfel incat in acest an nici un pensionar din Romania sa nu aiba o pensie mai mica de 350 de lei.
   Si in ultima instanta, esenta acestui imprumut este repornirea motoarelor economiei: locuri de munca, credite, comenzi pentru industria romaneasca si implicit taxe si impozite care se vor plati la stat, iar de aici sustinerea tuturor obligatiilor sociale pe care statul le are. Prin acest acord de imprumut, dorim sa continuam programul de investitii extrem de ambitios pe care acest Guvern il are, de a ne duce la bun sfarsit angajamentul de a realiza o investitie publica masiva in infrastructura anul acesta, in autostrazi, centuri ocolitoare, spitale, scoli, infrastructura din mediu, din agricultura. Cu alte cuvinte, de a face ceea ce trebuie pentru Romania.
   Exista in cadrul acestui acord si obligatii pe care Guvernul si le va asuma, obligatii care, vreau sa va spun sincer, oricum trebuiau sa fie facute de Romania. Oricum trebuia sa facem aceste reforme structurale ale societatii romanesti, indiferent daca era sau nu acordul cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar International. Si ma refer aici la legea salarizarii unice, atat de importanta pentru a elimina, pe de o parte, privilegiile din sistemul de salarizare si a reintroduce o ajustare si o chibzuiala in utilizarea banului public, astfel incat fiecare profesie si fiecare salariat din aceasta tara sa se simta platit asa cum munceste si nu sa se simta tradat de guvernanti prin faptul ca unii mai privilegiati au reusit sa-si impuna salarii mai mari in detrimentul altor categorii sociale. Aceasta lege a salarizarii unice va face dreptate in sistemul de salarizare si, practic, nemultumind pe toata lumea ii va multumi practic pe toti romanii, pentru ca fiecare va primi un salariu in concordanta cu munca pe care o desfasoara si pregatirea de specialitate care exista in spatele unei asemenea activitati.
   Vorbim, de asemenea, de legea responsabilitatii fiscale si de legea reformarii sistemului de pensii. Sunt cateva din punctele pe care le avem in cadrul acordului de imprumut.
   Din cei aproximativ 20 de miliarde de euro, 12,95 miliarde vin de la Fondul Monetar International si vor merge direct la Banca Nationala pentru consolidarea rezervelor valutare ale tarii in special, astfel incat, pe de o parte, sa fim in stare sa avem un curs euro-leu stabil, sau cat se poate de stabil in conditiile economiei de piata si ale crizei economice, astfel incat, repet, romanii sa-si poata plati in continuare creditele si sa nu asistam la o crestere a preturilor in Romania, iar pe de alta parte, printr-o eventuala diminuare a rezervelor minime obligatorii ale BNR sa aducem mai multe lichiditati pe piata bancara, astfel incat activitatea de creditare sa fie reluata, iar bancile sa aiba solutiile financiare pentru a putea raspunde nevoilor mediului de afaceri.
   De la Uniunea Europeana vom primi 5 miliarde de euro care vor merge la Trezoreria Statului pentru a acoperi deficitul bugetar pe care il avem, bani care vor fi dusi spre investitii    – pentru ca acolo este deficitul bugetar pe care l-am creat anul acesta pe investitii – investitii cu efect multiplicator in economie si care vor genera locuri de munca si, implicit, vor aduce mai multi bani la bugetul de stat.
    De la Banca Mondiala – 1 miliard de euro. Alte angajamente multilaterale – 1 miliard de euro de la BERD-BEI, cu mentiunea ca acest ultim miliard de lei, practic, va sta la dispozitia bancilor pentru sustinerea activitatii de creditare pe diverse componente.
   Este un acord stand-by, pe o durata de doi ani de zile.
   In incheiere, pot sa va spun ca din punct de vedere procedural astazi am adoptat scrisoare de intentie. Ea va pleca atat la Comisia Europeana, cat si la Washington, la Fondul Monetar International. Asteptam raspunsul la aceasta scrisoare de intentie. In momentul cand vom primi raspunsul de la institutiile mentionate va fi semnat acordul de imprumut, dupa care el va trece prin board-ul celor doua structuri, de la CE si de la FMI, si va deveni operabil in Romania. In acest interval de timp, si Guvernul are obligatia de a emite actele normative cerute in baza acestui acord de imprumut – acte normative care vor asigura un echilibru intre venituri si cheltuieli si, pe de alta parte, vor pregati terenul pentru reformele structurale din societatea romaneasca, reforme care asa cum am spus trebuie oricum facute, indiferent daca vom face sau nu acest acord preventiv cu FMI.
   Cateva intrebari pentru mine, dupa care dl. ministru Pogea va veni in detaliu si va prelua fiecare din punctele pe care eu l-am prezentat in fata dvs.
   Reporter: D-le. prim-ministru, spuneti-ne va rog cat va plati fiecare roman pentru acest imprumut ?
   Emil Boc: Dupa ce vom primi scrisoare de raspuns din partea FMI si a CE, vom fi in stare sa va putem da mai multe detalii cu privire la acest aspect. Cert este ca dobanda pe care o vom plati va fi legata de evolutia pietei, in primul rand si de negocierea pe care o vom avea cu FMI.
   Reporter: Care sunt conditiile de acordare a imprumutului? In cat timp va trebui sa-l dam inapoi ?
   Emil Boc: Aceste detalii, repet, le va preciza ministrul Pogea. Ce putem sa va spunem in acest moment este ca aceste formule finale, fiind inca in negociere, deocamdata nu le putem detalia opiniei publice. Dar ele, evident, vor fi trecute in acordul final care va fi facut public si vor fi cunoscute toate aceste detalii de catre toata lumea.
   Reporter: Daca ne puteti spune despre informarea pe care a facut-o ministrul de Interne in privinta scandalului de la DGIPI ?
   Emil Boc: Dl. ministru Dan Nica, vice-premierul Romaniei, a prezentat faptul ca mi-a facut propunerea de eliberare din functie in urma demisiei Sefului DGIPI si a numit o persoana provizoriu la conducerea acestei structuri. Asteptam ca autoritatile Statului sa-si faca datoria.
   Reporter: D-le prim ministru, ati aprobat stema comunei Balaceanca? Era un punct pe ordinea de zi.
   Emil Boc: Din nefericire, nu am aprobat-o spre dezamagirea dvs.
   Reporter: De ce ?
   Emil Boc: Am cerut sa vedem daca exista – si de la Comisia de Heraldica – un aviz de specialitate, pentru a fi siguri ca luam cele mai bune decizii in Guvernul Romaniei. Imi pare rau sa va dezamagesc, dar asta este.
   Reporter: La toate ?
   Emil Boc: La toate cele trei propuneri am solicitat o amanare, pe baza discutiei din Guvern pentru a ne consulta cu Comisia Nationala de Heraldica.
   Reporter: Ati aprobat majorarea accizelor la alcool si tutun?
   Emil Boc: Dl. Pogea o sa va dea detaliile despre aceasta politica fiscala pe care o avem, in detaliu, pentru ca se inscrie in planul mai larg al Guvernului.
   Reporter: Pe ce estimare de crestere economica se bazeaza acordul ?
   Emil Boc: Aceste detalii vi le va preciza expertul nostru, dl. George Pogea.
   Reporter: Cand veti trimite efectiv scrisorile?
   Emil Boc: Maine dimineata. Astazi au fost aprobate in Guvern. Maine dimineata pleaca atat la CE, cat si la FMI.
   Reporter: FMI vorbea de un cuantum al sporurilor care urmeaza a fi mentinut din salariu ? Care va fi acela ? Si, legat de fondul de salarii, ati stabilit cu FMI o limita din PIB pentru fondul de salarii ?
   Emil Boc: Va fi o ajustare de acest fel. Detaliile tehnice, repet, o sa vi le precizeze ministrul de Finante. Pot sa va spun ca acest acord este de departe o forma mult mai buna decat cele pe care tarile din preajma noastra care le-au incheiat cu FMI. Si ganditi-va: nu ne-am atins de cota unica, nu ne-am atins de TVA, doua masuri care au fost, practic, obiectul tuturor acordurilor incheiate de FMI cu alte tari din preajma noastra. Nu in ultimul rand, acest acord are o componenta sociala explicit mentionata in cadrul acordului, pentru protejarea celor cu venituri mici. Si nu in ultimul rand, iti ofera acea siguranta ca poti sa limitezi efectele crizei si sa asiguri premisele relansarii economice in acest moment in Romania. Va multumesc.

    Sursa: site-ul Guvernului Romaniei

Adauga comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close