Briefing de presa sustinut de primul-ministru Emil Boc

   Buna ziua tuturor. Am finalizat sedinta de guvern de astazi. O sedinta pe parcursul careia ati putut avea informatiile in urma principalelor proiecte adoptate. In afara de proiectele adoptate si prezentate de catre ministrii in fata dvs., as vrea sa mentionez ca astazi am adoptat un proiect de hotarare de guvern prin care am alocat 662 de milioane de lei pentru investitiile din infrastructura rurala, pe baza Ordonantei 7. Asta inseamna o infuzie masiva de resurse financiare pentru sprijinirea lucrarilor de infrastructura din mediul rural si pentru a sustine prioritatea Guvernului cu privire la investitiile publice masive in infrastructura.
   Cele 662 de milioane de lei sunt alocate pentru lucrari in desfasurare, precum si pentru proiecte noi care au fost validate de catre comisiile aprobate prin lege in vederea finantarii proiectelor pentru infrastructura rurala.
   Astazi am aprobat si proiectul de lege ce va fi inaintat Parlamentului cu privire la interzicerea cumulului intre pensie si salariu la stat. Forma finala a proiectului de lege este urmatoarea : toti pensionarii care primesc in mana o pensie pana la valoarea salariului mediu brut pe economie, pana la aproximativ 17 milioane de lei vechi pot in continuare sa cumuleze pensia cu salariul la stat. Toti cei care au o pensie peste valoarea salariului mediu brut pe economie, toti cei care primesc mai mult de 17 milioane de lei vechi, acestia vor fi nevoiti sa opteze intre pensie si salariu la stat in termenul de 15 zile de la data adoptarii si intrarii in vigoare a proiectului de lege, in urma adoptarii lui de catre Parlament .
   Acest proiect de lege reconfirma si o practica europeana existenta in alte parti ale lumii. Mentionam faptul ca existenta unui plafon valoric pentru cumulul intre pensie si salariu exista si in alte tari ale Uniunii Europene, respectiv in Franta, Portugalia sau Grecia. Dupa cum in unele state ale UE este interzis cumulul intre pensie si salariu – Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Cehia sau Germania.
   Romania a optat pentru aceasta formula si anume : tinand cont si de vremurile dificile de criza, cei care sunt cu pensii pana la valoarea salariului mediu pe economie sa aiba in continuare posibilitatea sa-si castige, printr-o sursa suplimentara de venit, cele necesare existentei de zi cu zi. Iar ceilalti, care au peste valoarea salariului mediu pe economie sa opteze intre pensie si salariu la stat.
   Va fi posibil si in continuare sa se cumuleze pensia cu salariul in mediul privat. Doar la stat introducem aceasta limitare si care cred eu raspunde si nevoilor societatii romanesti in aceasta perioada de criza.
   Prin acest proiect de act normativ nu sunt vizati si nu sunt afectati profesorii, medicii, asistentii persoanelor cu nevoi speciale, asistentii maternali, actorii, adica acele persoane care in forma initiala s-ar fi considerat ca ar fi fost afectate de OUG pe care am propus-o in prima formula la inceputul anului.
   Astazi s-au adoptat mai multe acte normative privind acordarea unor ajutoare medicale de urgenta in valoare de 100.000 de euro pentru persoane aflate intr-o situatie cu totul si cu totul speciala – si dl. ministru v-a prezentat aceasta situatie.
   Am aprobat printr-un memorandum continuarea programului de investitii in infrastructura spitaliceasca. Este vorba de inceperea, continuarea si finalizarea unor proiecte cu privire la infrastructura spitaliceasca : Spitalul Regional de Urgenta Iasi, Spitalul Judetean de Urgenta Neamt, Spitalul Regional de Urgenta Dolj, Spitalul Regional de Urgenta Timis, Spitalul Judetean de Urgenta Arad, Spitalul Judetean de Urgenta Prahova, Spitalul Regional de Urgenta Cluj, Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita – Nasaud. Avem in vedere o noua etapa de investitii in infrastructura spitaliceasca, chiar si folosind formula parteneriatului public privat pentru Spitalul Regional de Urgenta Constanta, Spitalul Judetean de Urgenta Braila – Galati, Spitalul Judetean de Urgenta Arges, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, Spitalul Regional de Urgenta Mures, Spitalul Judetean de Urgenta Brasov, Spitalul Regional de Urgenta Bucuresti.
   Daca dvs. aveti intrebari cu privire la aceste proiecte sau cu privire la celelalte proiecte prezentate de catre colegii mei in interventiile anterioare din cadrul Sedintei de Guvern.
   Reporter: Presedintele moldovean a acuzat Romania de ceea ce s-a intamplat ieri la Chisinau. Cum raspundeti acestor acuzatii? Exista deja o propunere pentru Ambasada Romaniei de la Chisinau ?
   Primul-ministru: Romania respinge categoric acuzatiile formulate de catre autoritatile Republicii Moldova privind presupusele implicari ale Romaniei in afacerile interne ale acestui stat. Romania apreciaza ca aceasta acuzare este o provocare la adresa statului roman. Romania considera ca este inacceptabil ca puterea comunista de la Chisinau sa transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama Romaniei si a cetatenilor romani. Romania nu va lua masuri similare privind personalului ambasadei Republicii Moldova de la Bucuresti si va mentine sistemul de vize gratuite pentru cetatenii moldoveni. Romania a sprijinit consecvent independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova si va continua sa aiba o abordare europeana in raporturile sale cu statul vecin, in pofida politicii anti-romanesti a autoritatilor comuniste de la Chisinau. Romania va sustine in continuare aproprierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana, inclusiv prin proiectele destinate tinerilor care doresc sa studieze in Romania, precum si participarea la alte programe europene destinate cetatenilor acestei tari. In privinta problemelor legate de declararea de catre autoritatile Republicii Moldova „persona non grata” in persoana ambasadorului Romaniei in Republica Moldova, Romania nu va uza de reciprocitate si nu utiliza asemenea proceduri. Dimpotriva. Va continua sa abordeze aceeasi politica europeana de deschidere fata de Republica Moldova.
   Reporter: (…)
   Primul-ministru: Ea va fi anuntata cand se va lua o decizie.
   Reporter: Ati discutat in sedinta despre comasarea agentiilor ?
   Primul-ministru: Da. Suntem aproape de o decizie.
   Reporter : Comasarea sau desfiintarea unor agentii ?
  Primul-ministru: Am uitat sa mentionez. Intr-adevar, un subiect foarte important de pe ordinea de zi a sedintei de astazi. Am abordat si aceasta tema asa cum era de asteptat, a restructurarii agentiilor si structurilor guvernamentale aflate fie in subordinea Guvernului Romaniei, fie in subordinea ministerelor. Am observat ca ministrii si-au facut datoria si au venit cu unele propuneri de restructurare, comasare a unor agentii si structuri guvernamentale. Am decis sa avem un Comitet interministerial coordonat de primul-ministru si de viceprim-ministrul Dan Nica, si care, sa ia aceste propuneri in analiza, sa prezinte, in primul rand, Coalitiei un punct de vedere unitar cu privire la viziunea de reformare a agentiilor si structurilor guvernamentale, dupa care, imediat in Guvern sa ia masurile necesare. Nu le vom face deocamdata cunoscute opiniei publice pentru ca nu dorim sa cream o stare de tensiune sau de alta natura in agentiile din subordinea Guvernului. Dupa ce decizia va fi fundamentata, pe baza unei analize riguroase, o vom anunta si o vom pune in practica, tocmai pentru ca am promis aceasta restructurare a agentiilor guvernamentale. Iar primul semnal a fost dat prin desfiintarea Cancelariei Primului- Ministru.
   Reporter: Aveti un termen limita pentru aceste restructurari, comasari ?
   Primul-ministru: In termen de o luna acest Comitet interministerial coordonat de primul-ministru si de vicepremier va lua deciziile cu privire la comasarea si restructurarea unor agentii guvernamentale, repet, pe baza unei analize extrem de riguroase si tinand cont de necesitatea mentinerii acelor agentii care sunt absolut necesare functionarii statului roman si sunt agreate in rapoartele cu UE. Vom comasa acele agentii care isi dubleaza atributiile. Vom realiza o reorganizare a acestor structuri guvernamentale, pentru ca am observat ca in foarte multe agentii personalul care nu are calitatea de expert este dublu fata de personalul care are calitatea de expert in agentiile si structurile guvernamentale. Pe aceasta cale vom realiza o economie la bugetul de stat. Cei care taie frunze la caini in agentiile guvernamentale vor pleca acasa. Agentiile care sunt necesare vor ramane in continuare si isi indeplini atributiile. Iar ceea ce am spus ca in primul rand demnitarii trebuie sa fie aceia care strang cureaua vor fi continuare vizati in analizele noastre.
   Reporter : In aceasta seara va exista o reuniune a CSAT ?
   Primul-ministru: Daca ea va fi, ea va fi anuntata.
   Reporter: Ce alte exceptii exista in legea privind cumulul pensiei cu salariul ? Judecatorii, si in special cei de la Curtea Constitutionala vor mai putea sa cumuleze pensia cu salariul ?
   Primul-ministru: Nu avem exceptii prevazute in acest proiect de lege. El va fi trimis la Parlament si el va fi analizat de catre Parlamentul Romaniei. Nu avem incluse in acest proiect exceptii. Evident ca persoanele care au dobandit in baza unui mandat ales nu le poate inceta mandatul pentru ca este rezultat in urma votului uninominal.
   Reporter : Presedintele PSD a declarat astazi despre impozitul forfetar ca este o masura care va duce la incetinirea activitatii economice, la mai multi someri si la desfiintarea mai multor IMM-uri. Nu a fost de acord nici cu aceea interzicere a deductibilitatii TVA-ului pentru masini si combustibili. Ati discutat despre acest lucru ?
Ii impartasiti punctul de vedere ?
   Primul-ministru: Toate aceste discutii legate de Ordonanta pe care o pregatim vor fi in primul rand discutiile avute in vedere in cadrul Coalitiei din Parteneriatul pentru Romania, dupa care vor fi abordate imediat in Guvern. Deocamdata se lucreaza la Ministerul Finantelor. Vom vedea ce forma ne vor propune. Apoi vom pronunta in cadrul Coalitiei. Foarte repede. Probabil chiar maine.
   Reporter: Cum puteti garanta ca prin proiectul de lege privind cumulul pensie – salariu nu vor fi afectati actorii, medicii sau alte categorii de acest gen ?
   Primul-ministru: Pentru ca in general profesorii, medicii, cei care sunt asistenti ai persoanelor cu nevoi speciale, asistentii maternali nu au pensii peste valoarea salariului mediu brut pe economie. Din analizele pe care le am.
   Reporter : Dati-mi o garantie certa.
   Primul-ministru: Analizele pe care le-am efectuat ne-au aratat ca in general aceste persoane – medici, profesori, asistentii maternali, asistentii persoanelor cu nevoi speciale – se afla cu pensii mult mai mici in sistemul public decat cei care au pensie peste valoarea salariului mediu pe economie. Va multumesc si o seara placuta.

   Sursa: site-ul Guvernului Romaniei

Adauga comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close