Guvernul a aprobat prin ordonanta de urgenta
Salariile de baza si pensiile nu vor fi afectate de aplicarea acordului de imprumut cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International iar politica Guvernului in plan social va fi de mentinere a locurilor de munca.
Guvernul a aprobat in sedinta din 11 aprilie, prin Ordonanta de Urgenta, rectificarea bugetului de stat pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, act normativ prin care, practic, se va putea pune in aplicare acordul de imprumut cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar International.
“Am ales solutia sa nu concediem 5% din personalul bugetar si sa gasim o modalitate de crestere salariala pentru anul 2009. Din economiile pe care le vom face la bugetul de stat din acele sectoare unde exista obezitate birocratica, unde exista surplus si risipa banului public, si nu in ultimul rand, din contributiile de solidaritate, vom putea gasi solutii financiare si in acest an, pentru eventuale majorari salariale pentru cei care sunt la baza piramidei cu salarii mici si medii”, a declarat primul-ministru Emil Boc.
Politica Guvernului in plan social ramane neschimbata. Vor fi protejate, in primul rand, categoriile sociale cu venituri foarte reduse, iar acest lucru este mentionat si in acordul cu Comisia Europeana si cu FMI.
„Pensia sociala minima adoptata de guvern se va aplica si toti pensionarii din aceasta tara care au pensii sub 350 de lei vor avea anul acesta de la 1 aprilie 300 de lei si de la 1 octombrie 350 de lei. In al doilea rand ne respectam angajamentele, pe care si ministrul Muncii le-a facut, si anume ca pensiile vor fi majorate anul acesta cu 5% de la 1 aprilie si 1 octombrie, potrivit graficului pe care l-am anuntat”, a mentionat seful Executivului.
Premierul Emil Boc a precizat, de asemenea, ca se va mentine masura compensarii cu 90% a medicamentelor pentru pensionarii cu venituri sub 6 milioane de lei vechi. In aceeasi categorie de masuri se inscriu si cele adoptate deja cu privire la diminuarea salariilor bugetarilor de lux, inghetarea salariilor demnitarilor si la interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat pentru pensionarii cu pensii mai mari de 17 milioane de lei vechi.
Raman in vigoare, de asemenea, prevederile legale referitoare la ajutoarele pentru somaj tehnic, in sensul ca statul va prelua pentru 3 luni toate obligatiile sociale ale angajatorului si angajatului in perioada de somaj tehnic. O masura importanta inclusa in acest act normativ este majorarea sumelor de bani pentru ajutorul de somaj, pentru recalificare, pregatire continua si formare profesionala, adaptarea fortei de munca la necesarul de pe piata muncii.
Pe langa masurile in plan social, Guvernul a luat o serie de masuri pentru sustinerea mediului de afaceri si relansarea economiei, in scopul producerii resurselor financiare necesare pentru ca statul sa-si poata achita obligatiile sociale. In primul rand , se mentin la nivelul de 20% din bugetul de stat sumele alocate pentru investitii.
“Nu sacrificam investitiile din aceasta tara, pentru ca ele sunt singurele solutii pentru mentinerea si crearea de noi locuri de munca”, a subliniat primul-ministru.
Raman neschimbate taxa unica de impozitare, taxa pe valoarea adaugata si contributiile pentru asigurari.
In plus, pentru perioada urmatoare, Guvernul are in vedere neimpozitarea profitului reinvestit, precum si reducerea numarului de impozite, taxe si tarife, potrivit graficului anuntat de ministerul Finantelor. Masura impozitului forfetar inclusa in Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern vizeaza atenuarea si combaterea evaziunii fiscale.
“Acest Guvern trebuie sa fie rational, responsabil, echilibrat si sa ia aceste masuri, chiar daca mai putin populare, poate mai aspre, dar absolut corecte cu viitorul Romaniei si al romanilor”, a declarat primul-ministru Emil Boc, referindu-se la masurile de reducere a cheltuielilor incluse in acest act normativ.
Va fi aplicata insa masura restructurarii agentiilor guvernamentale si a unor structuri din subordinea ministerelor, pentru ca banul public sa nu fie risipit iar banii economisiti astfel vor fi reorientati pentru o mai buna salarizare a celor care se afla la baza piramidei sociale, adica cu salarii mici. In termen de 15 zile, ordonatorii principali de credite vor prezenta Guvernului modalitatile prin care vor face aceste economii la bugetul de stat din restructurarea agentiilor guvernamentale si din acele sectoare unde exista o risipa a banului public, pentru a putea constitui resurse financiare suplimentare.
Ministrul Finantelor Gheorghe Pogea a adaugat ca in programul anticriza, si in aceasta rectificare bugetara s-a pastrat cel mai ridicat nivel al investitiilor. „Volumul cheltuielilor de investitii reprezinta intre 19 si 20% din totalul cheltuielilor sau 7% din PIB. Ramane in continuare cea mai mare alocare publica de investitii din ultimii ani” , a precizat ministrul Finantelor.
O solutie pentru a creste veniturile este introducerea impozitului forfetar pentru firme, stabilit in functie de veniturile inregistrate la sfarsitul anului 2008, care se va aplica de la 1 mai a.c.. „Scopul introducerii acestui impozit forfetar nu a fost decat acela de a inlocui o baza de impozitare volatila cu una controlabila. Ca atare, dorim sa eliminam sustragerile de la declararea diferitelor venituri, iar acest lucru l-am facut pe baza unei analize foarte serioase in ani de boom economic (…) Pentru anul 2009, avand in vedere ca ne referim doar la ultimele sapte luni, valoarea veniturilor suplimentare depaseste 350 de milioane lei”, a precizat Gheorghe Pogea in briefingul de presa sustinut la finalul sedintei de Guvern.
Sursa: site-ul Guvernului Romaniei