Briefing de presa sustinut de primul-ministru Emil Boc

   Emil Boc: Hristos a Inviat ! Bine v-am gasit. Am incheiat sedinta de guvern de astazi. Cel mai important punct pe ordinea de zi a fost cel legat de adoptarea principiilor cu privire la legea salarizarii unice a personalului bugetar din Romania.
   Astazi, Guvernul a adoptat acest set de principii care va sta la baza elaborarii noii legi si, evident, la baza tuturor negocierilor care vor avea loc in perioada urmatoare cu partenerii sociali in vederea elaborarii actului normativ. In esenta, aceste principii in buna parte sunt preluate si din discutiile anterioare care au avut loc in perioada vechiului guvern. Au fost operate unele modificari de nuanta si nu in ultimul rand sustinerea politica a acestui guvern pentru un asemenea proiect de lege este practic cel mai important lucru pe care il avem in momentul de fata. In esenta, principiile ar fi urmatoarele. In primul rand, vom avea o singura lege a salarizarii tuturor persoanelor care sunt platite din fonduri publice in Romania. Cu alte cuvinte nu vom mai avea legi sectoriale, pentru diversele categorii de persoane care sunt platite din fonduri publice in Romania si prin intermediul carora in decursul timpului sau creat sisteme privilegiate pentru diverse categorii de bugetari. Guvernul porneste de la premisa ca trebuie sa existe un singur sistem de salarizare a tuturor persoanelor care sunt platite din fonduri publice, pe baza normelor europene si inspirat, modelul romanesc, dupa reglementarile care exista la nivelul Uniunii Europene.
   In al doilea rand, raportul intre salariul de baza minim pe economie si salariul maxim al personalului platit din fonduri publice va fi de 1 la 15. In momentul de fata acest raport intre salariul de baza minim pe economie si salariul de baza maxim este de 1:70, in unele situatii de 1:100. Au aparut discrepante uriase in sectorul bugetar cu privire la diferitele categorii de personal ce sunt platite din bani publici. Aceasta lege va permite, pe de o parte, eliminarea acestor discrepante uriase care exista in momentul de fata si, pe de alta parte, va da o satisfactie echitabila fiecarei categorii sociale care este platita din bani publici. Asta ce inseamna, vorbesc despre al treilea principiu. Ca, prin noul act normativ, in fapt, nici o persoana nu va inregistra o diminuare a salariului. In fapt, salariile mai mari existente in momentul de fata in sistemul bugetar vor fi inghetate un numar de ani, in timp ce salariile altor categorii de bugetari care astazi sunt la baza piramidei salarizarii in Romania vor avea cresteri accelerate de salariu. Sau, este posibil, intr-o alta varianta, pentru cei care astazi se afla in varful piramidei sa creasca foarte putin, in timp pentru cei aflati la baza piramidei salariale, sa creasca mai accentuat. Sunt astazi profesori, medici cu salarii sub 10 milioane de lei vechi in Romania. Evident, ca sa dau doar un exemplu, aceste categorii vor avea o crestere mai accelerata a salariilor in raport cu alte categorii de bugetari care astazi se afla in varful piramidei sociale. Toate aceste lucruri se vor realiza dupa principiul potrivit caruia nimeni nu pierde din salariu pe care il are, dar pentru a se realiza acel raport despre care am vorbit, de 1:15, evident ca pentru unele categorii sociale cresterea va fi mica sau deloc, in timp ce pentru alte categorii sociale, aflate la baza piramidei salarizarii, cresterea va fi accentuata.
   In al patrulea rand, salariul de baza va fi elementul principal al castigului salarial care se va realiza prin includerea in salariul de baza a unor sporuri cu caracter general.
   Acest lucru exista si in formula anterioara. Noutatea pe care am adus-o astazi este urmatoarea: ponderea sporurilor in totalul castigului salarial va fi de maxim 30%.
Situatiile pe care le-am avut in momentul de fata – cand prin sporuri, practic, se ajungea ca acel raport sa ajunga de la 1 la 100 – acum vor fi eliminate si, in totalul castigurilor salariale, un bugetar, prin sporuri, nu va putea avea mai mult de 30%.
   Nu in ultimul rand, mentionez un alt principiu: acest nou sistem de salarizare se va implementa intr-un interval de 3 ani, pana in 2012 (2010-2011-2012), astfel incat sa genereze tuturor categoriilor de bugetari din Romania o satisfactie a echitatii si justetei. E necesar acest interval de timp pentru ca, asa cum am spus, salariile unora dintre categoriile sociale trebuie sa creasca mai accentuat, in timp ce al altor categorii vor trebui sa creasca intr-un ritm mai lent sau chiar sa fie oprit.
   Proiectul de lege va fi elaborat de guvern pana la data de 30 iunie 2009 – este termenul stabilit de guvern.
   A fost mandatat ministerul muncii (MMFPS) ca minister coordonator pentru finalizarea proiectului de lege si pentru a discuta cu partenerii sociali toate aspectele legate de aceste principii, inclusiv modul in care se vor face raportarile intre diversele categorii profesionale. Noi, astazi, in guvern n-am stabilit cum se ierarhizeaza diversele functii bugetare sau diversele tipuri de salarizare pentru categoriile sociale bugetare – aceste lucruri vor rezulta in urma negocierii cu partenerii sociali – dar am stabilit linia directoare in perspectiva salarizarii unice, in sensul ca la aceste negocieri sa fie avute in vedere modelele existente in UE, care sa se aplice si in Romania in privinta raporturilor dintre diversele categorii sociale.
   Pe 30 iunie va fi gata proiectul de lege, il vom adopta in guvern si nu excludem posibilitatea de a ne angaja raspunderea politica in fata parlamentului pentru acest proiect al salarizarii unice a personalului bugetar din Romania, adica a tuturor persoanelor care sunt platite din banii publici adunati de la romani. Va fi o decizie a coalitiei, in ultima instanta, dar guvernul are determinarea sa mearga in fata parlamentului si sa-si angajeze raspunderea pentru un asemenea proiect atat de important pentru ceea ce inseamna salarizarea unica in Romania, in scopul de a aduce un sentiment de dreptate, de echitate intre diversele categorii sociale si a elimina discrepantele care au aparut in decursul timpului, de cele mai multe ori rodul unor proiecte de lege separate si care au pus unele categorii intr-o situatie – in ghilimele fie spus – de a fi mai egale decat altele. Dorim sa realizam o salarizare justa a tuturor oamenilor care sunt platiti din bani publici, in baza pregatirii profesionale, a muncii pe care o presteaza si, evident, tinand de reglementarile si normele europene in materie.
   Am convenit, de asemenea, sa invitam in cadrul dezbaterilor si reprezentantii justitiei, ai CSM, pentru a face parte din echipa care negociaza impreuna cu Ministerul Muncii aplicarea principiilor, raportarea diverselor profesii la salarizarea unica, astfel incat toti partenerii sociali sa fie parte la acest demers si cu totii sa avem convingerea ca facem un lucru corect, un lucru european in ultima instanta – pentru ca acest lucru este, poate, cel mai important.
   Am facut o analiza, in sedinta de astazi, si a stadiului descentralizarii. Ce pot sa va spun: in 4 mai guvernul va avea pregatite actele normative in vederea realizarii descentralizarii, dupa care, pe domeniu de activitate, aceste acte vor fi aprobate sectorial, astfel incat descentralizarea sa fie operationala si ceea ce am promis sa se faca. 4 mai este termenul stabilit astazi, in sedinta de guvern, ca urmare a promisiunilor anterioare ca in 60 de zile – va amintiti ca am avut sedinta in 4 martie – sa fie gata in 4 mai toate actele normative in vederea realizarii descentralizarii.
   De asemenea, am adoptat un proiect de ordonanta de urgenta cu privire la unele masuri din domeniul imbunatatirii activitatii in administratia publica.
   In esenta, prin acest proiect de act normativ sefii serviciilor deconcentrate ale ministerelor, potrivit Constitutiei, vor fi numiti, acesti sefi ai serviciilor deconcentrate, pe baza unui proiect de management si pe baza unui contract semnat cu conducatorul unitatii, contract de management care sa cuprinda indicatorii de performanta pe care trebuie sa-i indeplineasca in exercitarea functiei, in calitate de sef al serviciului deconcentrat.
   Reporter: Puteti sa ne spuneti care va fi impactul asupra bugetului a acestei legi a salarizarii unice?
   Emil Boc: In esenta, ea se va aplica incepand cu anul 2010 si, pentru prima data, va elimina categoriile oarecum privilegiate prin legi speciale, in decursul timpului. Din acest punct de vedere, ceea ce ne intereseaza, in primul rand, este sa tinem sub control sistemul salarizarii bugetarilor din aceasta tara si fiecare categorie sociala sa primeasca recunoasterea muncii pe care o presteaza in sistemul public.
    Reporter: Ati spus ca reducerea diferentei dintre salariul minim si cel maxim se va realiza pe o perioada de 3 ani, pana in 2012. Asta inseamna ca salariile mici si cele medii ar trebui sa beneficieze…
   Emil Boc: ..de o crestere accelerata si, evident, o diminuare, o stopare sau o crestere mult mai mica a salariilor mari din sistemul bugetar.
   Reporter: Aceasta majorare ar trebui sa fie destul de accentuata si vreau sa va intreb de cand va incepe? Anul acesta, cam la ce ar trebui sa se astepte cei care sunt platiti..
   Emil Boc: Am spus ca legea salarizarii unice se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2010, pentru ca este nevoie de un an bugetar pentru a avea o asemenea proiectie. Am mentionat asta in interventia mea preliminara.
   Reporter: Am inteles asta, dar nu este timpul mult prea scurt pentru a realiza eliminarea acestui ecart?
   Emil Boc: Asta am spus si eu mai inainte, ca Guvernul are determinarea politica sa ceara Parlamentului, practic, angajarea raspunderii, sa vina in fata Parlamentului, prin angajarea raspunderii, tocmai pentru a castiga timp pentru implementarea acestei legi, care, incepand cu 1 ianuarie, sa devina operabila, iar in timp de trei ani sa putem realiza aceasta ajustare necesara intre diversele categorii profesionale, pentru ca nu am mers pe solutia de a taia salariile, a conserva ceea ce exista si a mari ceea ce este la baza piramidei salarizarii. Noi credem ca in termen de 3 ani de zile, cel putin aceasta a fost aprecierea Ministerului Muncii, ca se poate realiza acest lucru.
   Reporter: Asta inseamna ca la anul ar trebui sa se astepte la majorari destul de consistente cei care sunt…
   Emil Boc: Unele categorii sociale, evident, la anul vor avea parte de majorari salariale, daca aceasta lege va fi aprobata de catre Parlament.
   Reporter: Astazi a fost vehiculata o informatie potrivit careia salariile care depasesc leafa presedintelui ar urma sa fie mentinute la acelasi nivel pana in 2015. Ne puteti confirma?
    Emil Boc: Nu am discutat despre acest lucru si nu va pot confirma. Va rezulta exact acest raport dupa realizarea acestei legi. Noi am adoptat principiile astazi, vom vedea, dupa ce se va realiza echivalarea diverselor profesii si corespondenta lor in ierarhia functiilor platite din bani publici din Romania, care va fi acest ecart, aceasta diferenta intre cea mai bine platita functie si cea care se afla la baza piramidei. Dorinta noastra este ca, intr-un interval de trei ani de zile, acest orizont, de la 1 la 70 sau de la 1 la 100, sa se reduca la 1-15.
   Reporter: Punctele 4 cu 3 mie mi se par ca se bat usor cap in cap. Spuneti ca, in salariul de baza, aceste sporuri nu vor mai avea pondere mai mare de 30 la suta. Cum veti reusi sa faceti acest lucru fara diminuarea veniturilor si fara..
   Emil Boc: Venitul este una, salariul de baza este altceva. Si noi am spus ca salariul de baza va fi baza, pentru ca acum, din nefericire, salariul de baza este unul, iar veniturile sunt de trei ori mai mari decat salariul de baza datorita aplicarii acestei proceduri de stimulente, premii si sporuri. Noi le-am reglementat si ceea ce dorim este sa includem cat mai multe din sporuri in salariul de baza pentru a sti omul pe ce bani conteaza in mod sigur, dar, in acelasi timp, sa dam posibilitatea, acolo unde este nevoie, ca sporurile, altele decat cele care exista incluse in salariul de baza sa existe, numai ca ponderea acestora sa nu depaseasca 30% din total.
   Reporter: O intrebare, de fapt doua intrebari. Nu exista reglementari care sa impuna anual o indexare a salariului ? Dumneavoastra ati spus ca e posibil ca pentru cei din varful piramidei sa existe o inghetare a salariului.
   A doua intrebare. Cam de la ce nivel v-ati gandit ca vor fi salariile care vor creste accelerat ?
   Emil Boc: Pentru prima problema. Asa cum am declarat anul acesta sunt categoric inghetate salariile demnitarilor. Nu vor avea cresteri salariale anul acesta pentru demnitari. In privinta acelora care sunt cu salarii mici si foarte mici, exista posibilitatea, in conditiile in care, dupa acordul cu Comisia Europeana si FMI, economia sa produca resursele financiare necesare si in urma desfiintarii, comasarii sau a unor agentii si structuri guvernamentale sau a aparatului ministerial sa facem economii de resurse financiare pentru a putea sa ii sprijinim pe cei cu salarii mici. Acest lucru, il repet, il vom cunoaste in perioada urmatoare.
   Aceasta este problema de a putea discuta despre majorari in functie de resursele financiare pe care le vom avea. Va dati seama ca orice prim-ministru ar dori sa ofere resurse suplimentare, cu conditia ca economia sa produca motiv pentru care am facut si astazi o analiza riguroasa a investitiilor din economie pe care Guvernul le face, a investitiilor publice. Suntem in grafic, practic, cu aceste investitii si speram ca in perioada urmatoare rezultatele sa se observe. In privinta categoriilor sociale care vor beneficia, poate, prima data de majorari salariale, tinand cont de aplicare acestei legi a salarizarii unice, ne referim la cei care astazi, de exemplu, un profesor debutant, un invatator debutant, un medic debutant care sunt, repet, cu salarii sub 1.000 de lei noi, practic ei fiind la baza piramidei salarizarii vor fi si primii care vor beneficia de efectele acestei legii, a salarizarii unice si de realizarea unei echitatii in sistemul public de salarizare.
   Reporter: 6,7, 14,15, 19, 20 erau niste date la care ni s-a spus ca va veni scrisoarea de la FMI. Ne mai puteti spune. S-a pierdut ?
   Emil Boc: Va asigur ca totul este sub control. Avem toate argumentele si asigurarile ca in privinta acordului cu FMI si CE nu exista nici un fel de problema. Mai mult decat atat, vreau sa va spun si sa le spun tuturor romanilor ca Guvernul Romaniei s-a achitat de toate obligatiile prevazute in acordul preliminar discutat, astfel incat sa nu fie nici un impediment ca in perioada 4-6 mai acordul practic sa fie operational prin alocarea primei transe de bani atat de la FMI cat si de la CE pentru Romania, potrivit agrementului mentionat, motiv pentru care si Guvernul a facut acest efort preliminar de a adopta ordonanta de rectificare bugetara si de a o supune aprobarii parlamentului inca inainte de termenul de 4 -6 mai a discutarii in board-ul FMI si a CE ca o dovada a determinarii acestui guvern de a fi un partener credibil si de a lua acele masuri si va spun sincer ca este sau nu este FMI, ca este sau nu este CE, ele sunt necesare Romaniei pentru a limita efectele negative ale crizei economice si pentru a salva locurile de munca ale romanilor.
   Suntem in acest grafic si evident cand lucrurile vor aparea vi le vom face cunoscute.
   Reporter: Legat de ceea ce ati spus, sa inteleg ca trecerea prin Parlament a rectificarii bugetare a fost una dintre conditiile sine qua non ?
   Emil Boc: Adoptarea actului normativ de catre Guvern a fost o conditie preliminara. Daca se va adopta si de catre Parlament ar fi ideal.
   Reporter: Cand veti incepe schimbarea sefilor de deconcentrate, dupa noile criterii?
   Emil Boc: E o procedura care e prevazuta de regulamente si care se refera la contractul de management si de stabilirea unor indicatori de performanta. Poti sa fie si cei care sunt in momentul de fata. Important sunt indicatorii de performanta sa fie stabiliti pentru a realiza angajamentele din programul de guvernare al actualului guvern.
   Va multumesc.

    Sursa: site-ul Guvernului Romaniei

Adauga comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close