Romania a primit acordul de principiu pentru asistenta financiara din partea Uniunii Europene
In cadrul consiliului ECOFIN din data de 5 mai 2009, ministrii de finante ai statelor membre au decis cresterea plafonului pentru asistenta financiara pe termen mediu pentru balanta de plati, de la 25 miliarde euro la 50 miliarde euro.
In marja discutiilor despre asistenta financiara pe termen mediu, s-a adoptat acordul politic pentru solicitarea Romaniei, urmand ca formalitatile procedurale sa fie indeplinite in cursul zilei de 6 mai 2009. Prezent la lucrarile consiliului, ministrul roman al finantelor publice, Gheorghe Pogea, a reiterat angajamentul autoritatilor romane de a duce la bun sfarsit conditionalitatile agreate prin acordul pentru asistenta financiara solicitat de Romania.
“Scopul imprumutului extern solicitat de Romania este de a proteja economia romaneasca de efectele adverse ale crizei financiare internationale. Suntem constienti ca nu este suficient sa ai resurse financiare, este important cum utilizezi aceste resurse. Suntem hotarati sa imbunatatim gestionarea finantelor publice, si ma refer aici la introducerea unui cadru bugetar pe termen mediu obligatoriu care sa ofere o mai mare predictibilitate procesului bugetar, la directionarea fondurilor cu prioritate catre investitii generatoare de valoare adaugata, la reformarea sistemului de pensii etc. Atentia noastra nu se concentreaza doar pe termen scurt, ci si pe termen mediu si lung. Tin sa multumesc Comisiei pentru sprijinul acordat Romaniei in finalizarea intr-un timp foarte scurt a solicitarii de finantare pentru echilibrarea balantei de plati” a declarat ministrul Gheorghe Pogea.
Asistenta financiara de 5 miliarde euro, de la Uniunea Europeana este parte a unui pachet multilateral de sprijin financiar extern pentru Romania si este destinata echilibrarii balantei de plati.
Asistenta financiara este insotita de anumite conditionalitati de politica financiara si bugetara, agreate in comun de Uniunea Europeana si Guvernul roman.
Conditionalitatile agreate vor fi cuprinse in textul Memorandumului de Intelegere intre Comisia Europeana si Romania, care urmeaza a fi semnat pana la inceputul lunii iunie a.c.
Imprumutul va fi acordat in conditii financiare avantajoase, beneficiind de garantiile oferite de bugetul comunitar. Prima transa, in valoare de 1,5 mld. euro va fi disponibila, cel mai tarziu, la inceputul lunii iulie a.c., urmand ca inca un miliard de euro sa fie incasat spre sfarsitul anului 2009.
Guvernul Romaniei a luat deja o serie de masuri pentru a asigura sustenabilitatea finantelor publice si s-a angajat sa continue ajustarea fiscala de-a lungul anului 2010, urmarind atingerea unui deficit bugetar de sub 3% din PIB in 2011.
In cadrul lucrarilor ECOFIN a fost prezentata Prognoza de primavara a Comisiei Europene, publicata in data de 4 mai 2009. Comisia Europeana (CE) a revizuit in jos cresterea economica pentru UE, asumandu-se astfel, ca statele membre trec prin cea mai importanta recesiune de dupa cel de-al doilea razboi mondial. PIB-ul UE 27 prognozat de CE indica o contractie de 4% in 2009, estimandu-se o stabilizare a situatiei in 2010, cand cresterea economica prognozata este 0%. Toate Statele Membre, mai putin Cipru, se confrunta in anul 2009 cu o contractie economica fara precedent. Conform ultimelor estimari ale Comisiei, deficitele finantelor publice vor suferi o deteriorare accentuata, de la 2,3% in 2008, la 6% in 2009 si 7,3% in 2010. Sunt 21 de state membre care vor depasi, in 2009, pragul de 3% al deficitului bugetar. Datoria publica va creste masiv, de la 61% in 2008 la 80% in 2010.
“Romania, ca si celelalte state membre evolueaza intr-un context economic inca nesigur si greu predictibil. In acest context, prin rectificarea bugetara, Romania a luat in considerare cel mai pesimist scenariu macroeconomic, asigurandu-se ca politicile sale de ajustare a veniturilor si a cheltuielilor vor consolida sustenabilitatea finantelor publice. Intr-un cadru economic atat de instabil, imprumutul extern aprobat pentru Romania ne ofera protectia necesara pentru consolidarea increderii mediilor investitionale in potentialul economiei romanesti si in capacitatea tarii noastre de continuare a reformelor structurale si de revenire la o evolutie economica pozitiva si sustenabila”.” Gheorghe Pogea
In cadrul discutiilor referitoare la calitatea finantelor publice a fost prezentat Raportul Comitetului de Politica Economica privind efectele imbatranirii populatiei. La nivelul UE-27, se estimeaza o crestere a cheltuielilor publice determinate de imbatranirea populatiei de cca 4,7 p.p. din PIB, pana in 2060.
Pentru Romania se estimeaza cresterea cheltuielilor publice cu pensiile cu 9,2 p.p., pana in 2060. In acest context, este evident ca Romania trebuie sa se angajeze ferm in consolidarea calitatii si sustenabilitatea finantelor publice si sa-si asume cu responsabilitate modul de utilizare a resurselor publice.
In cadrul lucrarilor ECOFIN s-a mai discutat si o noua propunere de compromis pentru cresterea accizelor la produse din tutun. Statele membre au, inca, opinii divergente pe aceasta tema. Pentru Romania este propusa, la acest moment, o perioada de tranzitie pana la 1 ianuarie 2018 pentru atingerea nivelului de acciza la tigarete de 90 euro \ 1000 tigarete.
Tot in Consiliului ECOFIN, din 5 mai 2009, s-au analizat si programele economice de preaderare ale Croatiei si Macedoniei, iar ministrul de finante al Turciei a prezentat pe scurt perspectivele economice ale tarii sale.
Sursa: site-ul Ministerului Finantelor Publice