Briefing de presa sustinut de Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor
As vrea sa revin cu cateva detalii pe care le asteapta agentii economici. Ele sunt interesante si am sa fiu cat se poate de sintetic.
Astazi, la propunerea Ministerului Finantelor, s-a adoptat aceasta Ordonanta de urgenta care acorda inlesniri sub forma amanarii la plata a agentilor economici care au inceput sa inregistreze obligatii restante dupa data de 30 septembrie 2008, deci, in ultimele 9 luni de cand a inceput sa se manifeste pregnant criza in Romania. Sigur ca efectele crizei genereaza in primul rand diminuarea lichiditatilor, a cifrei de afaceri si a pus multi operatori economici in aceasta situatie dificila.
Pe cale de consecinta, astazi, prin aceasta propunere de amanare la plata, beneficiaza de aceste amanari la plata contribuabilii, agentii economici care indeplinesc cumulativul in urmatoarele conditii: nu inregistrau obligatii fiscale restante la data de 30 septembrie 2008 – deci, au inceput sa-si creeze obligatii doar dupa aceasta data; si-au depus toate declaratiile fiscale; nu au fapte inscrise in cazierul fiscal; nu se afla in procedura insolventei.
La cererea lor, se poate face aceasta amanare la plata. Dupa ce sunt indeplinite aceste conditii, cererea contribuabilului se va depune la organul fiscal teritorial din raza caruia apartine si se solutioneaza in termen de 15 zile.
Amanarile la plata isi pierd valabilitatea in cazul in care contribuabilii nu isi achita, conform legii, obligatiile fiscale cu termen de plata incepand cu data emiterii deciziei.
Si, pe de alta parte, as vrea sa precizez ca contribuabilii au dreptul sa ceara o singura data intr-un an calendaristic amanarea la plata. Aceasta masura este valabila pana pe data de 20 decembrie 2009. Este o masura care raspunde mai multor solicitari pe care le-am primit din partea agentilor economici.
As mai vrea sa fac cateva precizari legate de lucrurile pe care le-a amintit primul-ministru. Revin la ultima intrebare pusa premierului.
Avem obligatia capitalizarii CEC, prin ordonanta de urgenta, cel putin cu 900 de milioane. Am facut toate demersurile necesare in timp util, dar CE trebuie sa ne dea un raspuns astfel incat sa nu fie considerat ajutor de stat. Pana atunci nu am stat. Si profitul aferent anului 2008 in valoare de 229 de milioane de lei a ramas in continuare. El nu a fost repartizat la dispozitia CEC-ului. Si iata ca, din acest punct de vedere, exista aceasta prima capitalizare de facut. Sigur ca vom face toate demersurile ca sa platim si diferenta pana la 900 de milioane. 229 de milioane de lei net, care raman la dispozitia lor.
Al doilea lucru extrem de important: astazi, Fondul de Contra Garantare, care din nou poate sa categorizeze si sa acorde garantii, a fost capitalizat cu 105 milioane de lei.
Va mai spun inca un lucru extrem de important, tot despre despre un act normativ care a fost aprobat astazi. Acolo unde nu au fost constituite consilii locale sau au fost dizolvate – si dvs. cunoasteti ca au fost multe probleme in ceea ce priveste achitarea de catre consiliile locale a salariilor in invatamantul preuniversitar – am modificat astazi o lege a finantelor publice astfel incat sa nu mai asteptam pana ce consiliile locale se constituie – pentru ca multe dintre ele sunt dizolvate – si sa putem sa derulam operatiunile de plata a salariilor in acele comune sau orase in termenul legal. Era o chestiune care trebuia sa fie solutionata. Ma rog, consiliile locale nu au fost inca constituite.
As vrea sa va mai spun in legatura cu cateva masuri viitoare. In primul rand, vom intensifica volumul de investitii in trimestrul III, in economie. Deci, vom continua cele trei obiective pe care le urmarim prin programul anticriza, care maine va fi prezentat in fata dvs., detaliat, pe fiecare masura in parte. Dar pentru viitor, vom urmari in continuare limitarea efectelor crizei financiare prin intensificarea implicarii statului in economie prin aceasta investitie publica pe care o vom urmari in trimestrul III incepand cu luna iulie.
O alta chestiune de care a amintit primul-ministru si este o propunere: vrem sa achitam cat mai repede taxa pe valoarea adaugata pe care statul o are fata de diversi contribuabili. Si din acest punct de vedere asigur contribuabilii de un tratament corect si echidistant. Adica, nimeni nu va primi mai repede si altii sa primeasca dupa 3 luni de zile, 6 luni de zile. Este o masura pentru a debloca financiar agentii economici.
Maine, la ora 10.00, la ministerul Finantelor Publice am invitat reprezentantii bancilor, producatorii din industria de panificatie, producatorii agricoli pentru ca vrem ca, impreuna cu Ministerul Agriculturii, sa gasim o forma de sprijin pentru producatorii agricoli, cu certificate de depozit, astfel incat cei care astazi produc grau, cereale sa se asigure ca daca le depun undeva in silozuri primesc un certificat de depozit, pe care pot sa-l valorifice. Si in acest fel eliminam si evaziunea fiscala si introducem si contabilizam inclusiv productia agricola. Este o solicitare pe care au facut-o si, in cursul zilei de maine, la ora 10.00, la Ministerul Finantelor Publice vom avea o asemenea intalnire pentru a gasi astfel de solutii.
Inchei, spunandu-va ca maine, dupa prezentarea programului de masuri anticriza, dvs. veti putea sa aveti detalii despre fiecare masura in parte pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
Reporter: Saptamana trecuta premierul va dat un termen, pana astazi, sa veniti cu o analiza pe grila de salarizare din legea unica.
Gheorghe Pogea: Termenul a fost dat in sedinta de Guvern, dar chiar daca nu am avut nota terminata, prezentata, nu a facut obiectul discutiei intrucat astazi, fiind ultima zi sedinta de Guvern in care putem sa aplicam ordonante de urgenta urmand ca Parlamentul sa intre in vacanta, astazi, prioritare au fost aceste discutii. Nota este prezentata. Am discutat si cu domnul ministru Sarbu, despre aceasta evaluare despre care dvs. ne vorbiti.
Si daca nu, in cursul zilei de maine, cand se decide la nivel Guvernului, noi suntem gata sa o prezentam.
Reporter: Ne puteti da detalii despre evaluare ?
Gheorghe Pogea: Nu. Nu mi se pare corect sa dau detalii si membrii Cabinetului sa afle prin intermediul presei. Dupa ce va fi prezentat; daca decidem maine. In ce priveste Ministerul Finantelor Publice, aceasta nota de care vorbiti este finalizata.
Reporter: Aveti un termen pentru implementarea acestor masuri anticriza pe care le-ati anuntat?
Gheorghe Pogea: V-am spus despre aceste masuri. V-am anuntat in ce priveste, spre exemplu, problema agricultorilor – maine, la ora 10.00, vom avea aceasta intalnire.
In ceea ce priveste rambursarea taxei pe valoarea adaugata doresc sa va spun ca Ministerul Finantelor Publice a realizat acest pachet integral, program informatic care permite un tratament egal al contribuabililor si vom incepe cu toti cei care au restante mai mari de 45 de zile – si sunt multe companii; aceasta va fi ordinea de plata. Si nici nu dorim ca sa intarziem peste programul de 45 de zile, dar nici altii sa primeasca rambursari de TVA in 2 – 3 zile si altii in 3 luni de zile. Este o hotarare a Ministerului Finantelor Publice si a ANAF-ului, care va asigur ca va fi dusa la indeplinire.
Reporter: Pentru firmele care obtin acea reducere de 50% pentru angajatii care au fost someri. Practic, este o masura care presupune un efort bugetar destul de mare. Cand veti implementa o astfel de masura ? Si de unde aveti bani ?
Gheorghe Pogea: Dati-mi voie sa va spun ca cei care se afla astazi in somaj, spre exemplu, primesc, daca nu gresesc, 75% din salariul pe care l-au avut in ultimele 12 luni.
Reporter: Somaj tehnic.
Gheorghe Pogea: Da. Exista un efor bugetar care se manifesta si acum si este platit din fondul de somaj. Daca cineva este angajat inseamna ca nu mai este somer, acest efort nu se mai face si, in compensare, categoric ca vom aplica o deducere sau o facilitate angajatorilor. Vom prezenta aceasta masura detaliata atunci cand va fi finalizata.
Premierul a anuntat-o ca sa aveti in vedere urmatoarele masuri pe care intentionam sa le luam.
Reporter: Apropo de agricultura. Aveti in vedere reducerea TVA-ului la 5%?
Gheorghe Pogea: Nu am discutat acest subiect.
Reporter: Dar veti discuta maine ? Pentru ca cei din panificatie….
Gheorghe Pogea: Problema este legata de sprijin pentru producatorii agricoli si certificatele de depozit.
Reporter: Atat. Deci fara TVA. Nici o discutie. Dar in general aveti de gand sa majorati TVA-ul si cota unica, ca masuri anticriza,?
Gheorghe Pogea: Sunt masuri care nu fac obiectul discutiei acum si nu vrem sa inducem absolut nimic care poate sa….
Reporter: Astazi au aparut informatii noi care spun ca la Ministerul de Finante s-a discutat cu firmele, companiile de audit, consultantii fiscali, despre o posibila majorare a TVA-ului si a cotei unice cu 2 – 3%.
Gheorghe Pogea: Poate nu stiu eu. Eu sunt ministrul Finantelor si toata ziua am fost in minister.
Daca doriti sa va spun un detaliu, am avut o discutie astazi, cu unul dintre consultantii fiscali, dar, in nici un caz, pe nici una dintre temele despre care dumneavoastra vorbiti.
Reporter: Deci nici despre TVA, nici despre cota unica?
Gheorghe Pogea: Nimic. Absolut de loc. Am discutat, daca va intereseaza, despre aceste masuri legate de solutionarea pentru agricultori. Si ca sa nu fiti curiosi, a fost vorba despre dl. Biris.
Reporter: Altcineva a dat declaratia. Dar cu amanarea pe sase luni, se aplica penalitati pe acele datorii?
Gheorghe Pogea: Categoric. Dar firmele nu vor mai fi executate silit. Dati-va seama ce presiune exista pe o firma care a inregistrat, la un moment dat debite. Fiscul o executa. O lasam in aceasta perioada de criza sa isi faca un management adecvat si facem aceasta amanare. Daca am proceda altcumva, inseamna ca ar fi un tratament inegal fata de cei care sunt buni platnici.
Reporter: Si daca nu pot plati peste sase luni ? Pentru ca economia merge din ce in ce mai rau, adica veniturile sunt in scadere.
Gheorghe Pogea: Este o concluzie, sigur, dumneavoastra aveti dreptate, dar as vrea sa va spun ca Romania nu face exceptie in spatiul european fata de alte tari. Ca atare, prin toate aceste masuri pe care le luam, dorim sa limitam efectele crizei financiare si ale celei economice.
Reporter: Daca imi permiteti sa fac referire la programul dumneavoastra de succes la care dvs. ati facut referire ceva mai devreme – ” Prima Casa “. Primul-ministru a spus ca va fi extins in agricultura si in alte domenii. Ne puteti spune sub ce forma? Adica cum v-ati gandit?
Gheorghe Pogea: Deci, ceea ce trebuie sa retineti din spusele primului-ministru Emil Boc: este practic, utilizarea plafonului garantiilor de stat – ca asta am facut in programul ” Prima Casa ” – am acordat o garantie suverana unor persoane fizice care doresc sa achizitioneze o locuinta. Pentru ca multe companii din Romania sau autoritati publice locale se confrunta astazi cu lipsa de lichiditate ca urmare a scaderii veniturilor, neputand participa la co-finantarea nationala, la proiectele cu fonduri europene, sau pentru alti agenti economici. Acest mecanism de garantare din partea statului pentru perioade limitate in vederea asigurarii resurselor necesare vrem sa-l extindem categoric la limite si pe alte zone. Acesta este mecanismul.
Reporter: Dar un exemplu concret. Am inteles mecanismul. V-ati gandit la un exemplu concret ?
Gheorghe Pogea: Garantia de stat, garantia suverana pe care statul o acorda pentru proiecte sau unor firme, companiilor care lucreaza la proiecte publice sau celor care solicita pentru o perioada limitata de timp autoritatilor locale garantii din partea statului, ca ei sa se poata imprumuta, este o forma extraordinar de facila ca sa asigure lichiditatea necesara unuia care se afla in dificultate.
Reporter: Dar cu conditia ca ei sa se imprumute pentru a face investitii?
Gheorghe Pogea: Categoric.
Reporter: Nu sa se imprumute sa dea sporuri, salarii, ca sa bage apa sau sa traga canal?
Gheorghe Pogea: Nu discutam despre salarii. Utilizarea mecanismului de garantare, in plafoane bine stabilite pentru proiecte publice cu efect multiplicator il vom avea in continuare in vedere. Aceasta este ideea si la momentul respectiv o sa va dam toate detaliile.
Reporter: Legat de TVA. Ati spus ca nu o sa favorizati pe nimeni – si tind sa va cred – si ca o sa luati lista in functie de cel mai vechi contribuabil.
Gheorghe Pogea: Va asigur ca vom respecta legea. Si prioritate vor avea companiile care sunt indreptatite la rambursarea TVA-ului. Ele sunt intr-o coada de asteptare ca urmare a soldului pe care l-au inregistrat. As vrea sa fac o precizare. Nu numai datorita crizei si scaderii veniturilor, statul nu si-a achitat in timp util obligatiile catre contribuabili. Noi am primit acest stoc si el vine si din anul 2008. Deci, statul a cam avut acest obicei, si noi vrem sa-l curmam. Si intr-o perioada de timp rezonabil – ca nu se poate face intr-o zi – vrem sa aducem toti contribuabilii, indiferent de marimea lor, la un tratament egal. Toti sa fie platiti. Si incepem cu cei care sigur sunt in restanta de mai multa vreme. El va dura ceva timp.
Reporter: Automat, in lista sunt contribuabili care au de primit cateva zeci de mii si altii care poate au sute de mii. Ii veti prefera pe cei mai mici?
Gheorghe Pogea: Inchei spunandu-va un lucru: este mai putin important, din punctul de vedere al contribuabilului. Spre exemplu, un contribuabil care are de primit din partea statului 5 milioane. Este mult – spre exemplu 500.000 de lei sau 5 miliarde de lei vechi – si are 10 salariati, pentru el, aceasta suma este la fel de importanta ca pentru alta companie mare care are de primit 50. Nu este treaba mea. Eu trebuie sa-l tratez in mod egal. Asta este ideea.
Reporter: /…/
Gheorghe Pogea: Nu, sunt rambursarile pe care le vom face. Sigur, stocul de TVA, spre exemplu, existent cu ceva vreme in urma era de circa 1,9 miliarde de lei. Si acest stoc va trebui sa-l lichidam in timp. Va multumesc.
Sursa: site-ul Guvernului Romaniei