Declaratii de presa sustinute de primul-ministru Emil Boc si de Purtatorul de Cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul sedintei de guvern Ioana Muntean
Primul-ministru va va vorbi despre cele mai importante decizii luate astazi in sedinta de Guvern si despre Raportul Comisiei Europene privind progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, dar si despre alte subiecte. Va rog.
Emil Boc
Prima referire as face-o cu privire la Raportul pe Justitie al Comisiei Europene.
Acest raport pe Justitie este unul echilibrat si realist si care are doua vesti bune pentru Romania. Prima veste este ca nu se activeaza clauza de salvgardare pe Justitie. Asta inseamna ca cetatenii romani vor putea avea parte de sentinte judecatoresti emise de autoritatile romane si recunoscute in intreaga Uniune Europeana.
Daca s-ar fi activat clauza de salvgardare riscul major era acela ca toate sentintele, de la cele civile la cele comerciale, nu ar fi fost recunoscute in afara spatiului romanesc. Pentru cetatenii Romaniei este aceasta veste buna ca o sentinta pronuntata de o instanta din Romania are valabilitate peste tot in Uniunea Europeana.
Cea de a doua veste buna se refera la faptul ca Raportul nu este insotit de vreo sanctiune impotriva Romaniei. Si ma refer aici, in special, la vreo sanctiune financiara, prin pierderea unor fonduri europene sau de alta natura.
In esenta, CE a remarcat progresele pe care le-am facut cel putin incepand cu luna februarie, de la data ultimului raport cand se constatase o stagnare a progreselor de reforma in domeniul Justitiei.
Raportul pe Justitie mentine in continuare Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie. Romania inca mai are de indeplinit niste obiective si care sunt la indemana noastra, pentru a fi cu adevarat un stat membru cu drepturi depline din toate punctele de vedere in Uniunea Europeana.
Pentru aceasta am solicitat membrilor Guvernului cu competente in domeniu -ministrul Justitiei, MAI, MAE, DAE – sa pregateasca pana pe data de 14 august un Plan de Actiune care sa vizeze realizarea masurilor pe care le recomanda Raportul CE. Aceste masuri care trebuie concretrizate punctual se refera la:
1. Pregatirea intrarii in vigoare a celor doua Coduri aprobate de Parlament si a celor doua Coduri de procedura care sunt inca in procedura parlamentara.
2. Pregatirea si intarirea capacitatii resurselor umane in domeniul Justitiei.
3. Continuarea aplicarii masurilor adecvate in ceea ce priveste unificarea jurisprudentei.
4. Stabilitatea si functionalitatea cadrului legal pentru combaterea coruptiei.
5. A se continua punerea in aplicarea a strategiilor locale de combatere a coruptiei.
Cu alte cuvinte, ne luam foarte in serios ceea ce mai avem de facut.
Consideram ca ceea ce s-a facut a fost apreciat de catre Comisia Europeana.
Si nu in ultimul rand, facem apel la toate partidele din Romania pentru a gasi consensul politic necesar continuarii reformelor si a luptei impotriva coruptiei. Cred ca avem nevoie in continuare de dovezi foarte ferme si clare din partea factorului politic, ca in aceasta tara nimeni nu este mai presus de lege. Iar din acest punct de vedere, Guvernul va sustine si va pregati actele normative pentru ca un asemenea demers sa fie sustinut asteptandu-ne ca si ceilalti actori politici, partide si Parlament, sa puna ca prioritate in activitatea lor respectarea acestui principiu potrivit caruia nimeni nu este mai presus de lege.
In al doilea rand, am discutat despre cazul Universitatii “Spiru Haret”.
Punctul de vedere al Guvernului si a primului-ministru, implicit, cu privire la cazul Universitatii “Spiru Haret” este urmatorul: in privinta diplomelor care au fost emise pana la momentul de fata am solicitat ministrului Educatiei sa prezinte in fata Guvernului un raport exact si precis al situatiei pe care a gasit-o si o gaseste la Universitatea “Spiru Haret”, pe categorii de specialitati si diplome raportandu-ne la cadrul legal existent si bazandu-se pe aceasta investigatie sa propuna Guvernului solutiile legale.
Cu privire la viitor. Ce se intampla de astazi inainte pentru toate acele situatii care ar putea intra sub incidenta exemplului Universitatii “Spiru Haret”. Solutia Guvernului este adoptarea pachetului de legi pe Educatie prin asumarea raspunderii in fata Parlamentului.
Pentru aceasta am convenit ca, pana in data de 14 august, pachetul de legi care a fost elaborat si de Comisia Miclea, in coroborare cu ceea ce ministrul Educatiei are in pregatire la minister, sa pregateasca toate actele legale care intra in acest pachet al Educatiei pentru ca pana in 14 august sa fie finalizate.
In cadrul acestui demers, urmand exemplul de la Pactul National pentru Educatie, vom solicita tuturor partidelor politice care au semnat Pactul National pentru Educatie sa isi nominalizeze expertii din partea partidelor politice care sa lucreze alaturi de ministrul Educatiei, de cei care au elaborat raportul comisiei Miclea pentru a pune pe masa Guvernului si apoi pe masa Parlamentului cel mai bun pachet legislativ pe Educatie posibil care sa previna asemenea situatii pentru viitor.
Vreau sa mentionez faptul ca asa cum a fost prezentat inca din luna aprilie acest pachet legislativ el contine solutiile pentru asemenea situatii precum cele ivite la Universitatea ” Spiru Haret “. Iar aceste solutii sunt foarte clare si simple.
1. Ierarhizarea universitatilor si a programelor de studii astfel incat orice doritor, orice cetatean al Romaniei care doreste sa se inscrie la o universitate sa stie din start daca universitatea este acreditata, daca diploma ii este recunoscuta, daca programul de studiu sau de masterat este recunoscut si in consecinta, daca banii pe care ii investeste merita sau, daca este la facultate de stat, poate sa beneficieze de avantajele invatamantului gratuit.
In al doilea rand, acest pachet de legi contine sanctiuni exprese pentru depasirea limitelor autonomiei universitare. Autonomia universitara este garantata de Constitutie, dar utilizarea abuziva a autonomiei universitare trebuie sa fie sanctionata. Pentru aceasta, pachetul de legi pe care il avem si care va fi dezbatut asa cum am spus in continuare contine sanctiuni foarte precise: desfiintarea prin lege a acelei universitati sau a acelui program care nu respecta conditiile de acreditare si nu prezinta opiniei publice prin institutiile de acreditare recunoscute de lege datele necesare pentru a avea in fata oameni informati care se inscriu in procesul educational.
Sunt si sanctiuni de natura administrativa pe linia universitatilor care nu respecta aceste programe, astfel incat in Romania, dupa adoptarea acestui pachet de legi pe Educatie, fiecare cetatean care doreste sa urmeze o universitate sa stie ca diploma pe care el o va primi nu va fi pusa niciodata sub semnul intrebarii, nu va avea nici o problema sa o utilizeze in tara sau in strainatate.
Credem ca aceste masuri trebuie luate ferm si ca, chiar daca suntem intr-o perioada de criza, cu dificultati aceasta criza nu trebuie sa fie o scuza pentru a nu face reformele necesare societatii romanesti. Iar printre aceste necesitati se afla si reforma din domeniul educational.
Cazul ” Spiru Haret ” ne arata inca o data ca daca nu luam la timp aceste masuri ele se pot multiplica cu consecinte extrem de daunatoare pentru cetatenii Romaniei si pentru increderea in sistemul educational romanesc.
Avem nevoie de performanta. Pentru performanta avem nevoie de reguli clare care trebuie sa fie respectate de catre toti, indiferent despre cine este vorba si indiferent de cine ar preda la o facultate sau alta.
Al treilea subiect pe care vreau sa il mentionez se refera la faptul ca am adoptat astazi un proiect de lege care va fi inaintat spre dezbatere, la Parlament, pentru reducerea cu 20 la suta a personalului din Cabinetul demnitarului.
Am anuntat inca de saptamana trecuta acest lucru. Astazi l-am concretizat in proiect de lege, care este trimis, spre aprobare, la Parlament. Vreau sa amintesc faptul ca, in ceea ce priveste structurile subordonate Guvernului, primul-ministru, ministrii, secretarii de stat, sefii de agentii – acestia au termen pana la 1 august sa opereze reducerea cu 20 la suta a personalului din Cabinetul demnitarului. De la 16 la 13 – in cabinetul ministrului, de la 6 la 5 – la secretarul de stat, de la 5 la 4 – in celelalte structuri ale agentiilor guvernamentale.
Si, repet, proiectul de lege va fi dezbatut in procedura de urgenta, pentru ca el sa poata fi aplicat si la nivelul structurilor locale asupra carora nu avem, evident, autoritate politica, avem norma de recomandare. Dar, proiectul de lege, dupa aprobarea lui, va deveni obligatoriu si pentru autoritatile locale.
Trei intrebari, daca sunt. Colega mea va va da detalii si despre restul subiectelor, nu putine, discutate in sedinta de guvern.
Reporter: Domnule prim-ministru, am o intrebare punctuala. Cate agentii guvernamentale exista in acest moment? Pentru ca vorbim de restructurarea lor. Cate sunt?
Emil Boc: Am facut o analiza, si astazi, foarte amanuntita a agentiilor guvernamentale. Vreau sa stiti ca lucram pe trei paliere: desfiintarea lor, trecerea in subordinea ministerelor sau comasarea lor, si reducerea numarului de personal. Este o analiza foarte dura. Este, din nou, o masura pe care nimeni nu a avut curajul sa o ia in acesti ani de dupa Revolutie. Va asigur ca, asa cum am spus, in luna august aveti pe masa proiectul de restructurare, global, al agentiilor guvernamentale, printr-o taiere la sange a acelora care sunt neperformante. Va rog sa-mi permiteti, avand in vedere ca aceasta analiza, este in curs, sa nu venim cu bucatele, ca astazi am mai desfiintat o agentie, am mai comasat una, am mai trecut-o in subordinea ministerelor, desfiintand baza ei si lasand ceea ce este functional. Vreau sa va dau un exemplu: asa cum a fost desfiintata Cancelaria Primului Ministru, si se arata ca poate functiona foarte bine structura Guvernului, prin Secretariatul General al Guvernului, asa, foarte multe agentii vor fi desfiintate, unele atributii vor fi preluate de ministere, si se va putea continua activitatea administrativa in Romania. Dar repet, va rog sa ne permiteti ca aceasta analiza sa fie facuta global, atunci cand o prestam in fata opiniei publice.
Reporter: Domnule prim-ministru, este vorba de un numar al agentiilor guvernamentale. Cate exista in Romania? Ati spus ca le-ati inventariat.
Emil Boc: Repet. Toate aceste lucruri se afla in analiza, la echipa, si veti vedea. Puteti sa constati acest lucru si dumneavoastra, din analizele pe care le-am facut pana in momentul de fata. Si din momentul in care vom veni cu ele in fata dumneavoastra.
Reporter: Legat de ” Prima Casa “. A fost astazi luata vreo decizie? S-au modificat normele? In functie de ce ati discutat ieri cu bancherii.
Emil Boc: Da. A fost pregatit cadrul legal, astfel incat si constructorii imobiliari, care au construit locuinte pe credite ipotecare, sa poata intra in programul “Prima Casa”, pe baza solicitarilor pe care le-au avut in discutiile noastre. Pot sa va spun ca nu mai exista nici un fel de bariera, de nici un fel de natura, pentru ca astazi sa-ti poti construi o casa de la zero, beneficiind de o garantie guvernamentala de 60.000 de euro. Sa-ti cumperi o casa care este la rosu, nefinalizata, si sa primesti o garantie de la stat de 60.000 de euro. Sa-ti cumperi o locuinta finalizata, fie ipotecata, fie neipotecata de catre constructor, astfel incat sa intri in posesia acesteia. Toate aceste nuante si lucruri care au aparut pe parcursul procedurilor, invocate de catre banci, practic sunt rezolvate, din acest moment nemaiexistand nici un fel de impediment.
Reporter: In legatura cu Ordonanta 75, care a creat un pic de valva intre primarii si sefii de consilii judetene. S-a mai discutat acest lucru?
Emil Boc: Am mandatat ministerul Finantelor sa vina cu solutia legala pe baza solicitarii pe care au facut-o. Urmeaza sa vina miercurea viitoare cu o solutie legala. Va multumesc.
Ioana Muntean:
Astazi au continuat consultarile Guvernului cu autoritatile locale. Au venit astazi, in sedinta Guvernului, reprezentanti ai administratiei locale din Brasov si Bacau. Acestia au prezentat membrilor Cabinetului dificultatile pe care le au in implementarea proiectelor cu finantare nationala si europeana.
Inca o data s-a dovedit astazi ca un dialog deschis reuseste sa rezolve multe probleme.
Ce s-a constatat in urma discutiilor cu autoritatile locale. Exista probleme comune semnalate de autoritati din mai multe judete, aduse in atentia Guvernului, atat ca urmare a participarii acestora la inceputul sedintelor de Guvern, cat si in timpul deplasarilor in teritoriu ale primului-ministru.
Datoriile acumulate in timp de CET-uri reprezinta una dintre problemele pe care o intampina majoritatea administratiilor locale. La nivelul Guvernului s-a discutat astazi aceasta problema si va fi luata o decizie care sa duca la rezolvarea acestei situatii.
O alta problema comuna semnalata de autoritatile judetene, inclusiv de Brasov si Bacau, se refera la deschiderea concomitenta la nivel national a peste 4.000 de santiere pentru reparatia sau construirea unor obiective din domeniul educatiei. Lucrarile au fost incepute in timpul fostei guvernari, cu promisiunea ca vor fi finantate, fara insa a fi alocate sumele necesare. In aceasta chestiune, primul-ministru Emil Boc a cerut ministrului Educatiei, sa fie realizata o inventariere a acestor lucrari, care sa precizeze in ce stadiu de executie se afla.
La nivelul Guvernului se va face o prioritizare a acestor obiective, astfel incat sa fie sustinute financiar cu intaietate obiectivele aflate intr-un stadiu avansat de executie. Scopul Executivului este ca la inceputul anului scolar sa fie finalizat un numar cat mai mare de unitati scolare.
Intr-o alta ordine de idei, Executivul a aprobat astazi un set de 7 hotarari de Guvern, care are scopul de a contribui la dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport si a infrastructurii de alimentare cu apa. O parte a acestor acte normative au in vedere asigurarea terenurilor necesare pentru realizarea proiectelor de infrastructura, iar alte hotarari de Guvern privesc adoptarea indicatorilor tehnico-economici, practic, a solutiilor tehnice pentru lucrarile de constructie. De asemenea, Executivul a aprobat deschiderea a 10 obiective de realizare a unor proiecte de alimentare cu apa si canalizare.
Am sa le iau pe rand. Printr-o hotarare de Guvern, Executivul a decis darea in administrarea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii a unei suprafete totale de 10.841 metri patrati, suprafata trecuta in domeniul public al statului, in vederea finalizarii variantei de ocolire Deva si Orastie la profil de autostrada. Realizarea acestei lucrari este conditionata de darea in administrarea ministerului a suprafetei de teren necesare.
Printr-un alt act normativ, Guvernul a hotarat darea in administrarea aceluiasi minister a unei suprafete totale de 10.602 metri patrati, teren necesar finalizarii variantei de ocolire a municipiului Arad.
Cele doua proiecte sunt vitale pentru fluidizarea circulatiei in orasele Deva, Orastie si Arad, precum si pentru zona respectiva.
As dori sa subliniez faptul ca suprafetele de teren care urmeaza sa fie date in administrare nu fac obiectul unor contracte de concesiune, al unor cereri de retrocedare sau restituire si nici al altor litigii aflate pe rolul instantelor judecatoresti.
In ceea ce priveste proiectele de alimentare cu apa si canalizare, Guvernul a aprobat realizarea a 10 obiective de investitii din cadrul Proiectului „Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, a statiilor de tratare a apei potabile si statiilor de epurare a apelor uzate in localitatile cu o populatie de pana la 50.000 de locuitori”.
Cele 10 obiective vizeaza imbunatatirea, reabilitarea sau realizarea proiectelor de alimentare cu apa sau canalizare in zece localitati din judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Constanta, Dambovita, Gorj, Mures si Tulcea.
Investitiile sunt derulate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in calitate de coordonator, prin intermediul Companiei Nationale de Investitii in calitate de Agentie de Implementare a Proiectului.
Finantarea obiectivelor se face din credite externe de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltarii, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, din bugetul local, precum si din alte surse legal constituite, conform programelor de investitii publice.
Tot in sedinta de astazi, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru patru obiective importante. Astfel, au fost aprobati indicatorii reactualizati ai obiectivului „Dezvoltarea si modernizarea Aeroportului International Bucuresti – Otopeni”. Scopul actului normativ adoptat astazi este acela de a reglementa conditiile de continuare si finantare a obiectivului de investitii, corelate cu actualizarea indicatorilor tehnico-economici. Sursele de finantare vor fi asigurate din sursele proprii ale companiei si din credite bancare externe si interne. Dezvoltarea aeroportului va avea si un important impact social. Se estimeaza ca vor fi create 5.850 de noi locuri de munca, atat pe perioada derularii programului de investitii, cat si ulterior.
Celelalte 3 hotarari de Guvern adoptate vizeaza urmatoarele obiective de investitii: Podul rutier al Canalului Dunare-Marea Neagra, Digul din Portul Constanta si reabilitarea drumului judetean Deva-Oradea. Va multumesc.
Sursa: site-ul Guvernului Romaniei