Executia bugetului general consolidat la data de 30 iunie 2009
Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat pe primul semestru al anului a inregistrat un deficit estimat de 14,38 miliarde lei, reprezentand 2,7% din PIB, fata de un deficit de 14,5 miliarde lei, prevazut ca obiectiv conform acordului stand – by incheiat cu FMI.
La data de 30 iunie 2009 veniturile bugetului general consolidat au fost in suma de 77,3 miliarde lei, inregistrand, comparativ cu realizarile perioadei corespondente din anul precedent, o ameliorare a ritmului de descrestere, respectiv – 5,1% fata de – 6,4% cat s-a inregistrat in luna mai a.c.
• In termeni nominali, impozitul pe venit a crescut cu 8,2% fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce impozitul pe profit s-a micsorat cu 8% fata de aceeasi perioada.
• In cazul impozitelor si taxelor pe bunuri si servicii, se observa o crestere a incasarilor din accize cu 672,8 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar si o reducere semnificativa a veniturilor din TVA cu 3.168,7 milioane lei.
• Contributiile de asigurari au inregistrat o reducere de 0,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
La data de 30 iunie 2009 cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 91,7 miliarde lei, inregistrand o crestere de 5,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar se mentin in limitele aprobate.
• Cheltuielile de personal pe primul semestru al anului in curs inregistreaza o crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului precedent, observandu-se, o diminuare a ritmului de crestere fata de lunile precedente. Cresterea cheltuielilor de personal, fata de aceeasi perioada a anului trecut, este o consecinta a majorarilor salariale aprobate in a doua parte a anului 2008. De mentionat ca, fata de decembrie 2008, in primele luni ale anului 2009, personalul bugetar s-a redus cu 4.535 persoane.
• Cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala cu 5,7 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent, s-a datorat majorarii punctului de pensie in octombrie 2008 si acordarii pensiei sociale minim garantate incepand cu luna aprilie 2009.
• Cheltuielile cu bunuri si servicii au inregistrat o scadere cu 3,3% fata perioada similara a anului precedent ca urmare a masurilor intreprinse, reprezentand 47,4% din programul anual.
• Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 55,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
• Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital precum si alte transferuri pentru investitii, pe primele sase luni au fost de 13,0 miliarde lei, reprezentand 34,3% din estimarile anuale (37,9 miliarde lei), respectiv 2,4% din PIB.
Sursa: site-ul Ministerului Finantelor Publice