Deloitte: Previziuni privind tendinţele din industria media în 2010

Digitalizarea impune reinventarea industriei media. Sincronizarea și pregătirea jucătorilor capătă astfel o importanță capitală

București, România – 19 ianuarie, 2010 – Recesiunea globală și digitalizarea reprezintă principalele provocări cu care se confruntă companiile de media, noile tendințe și evenimente anticipate urmând să schimbe raportul de forțe din cadrul industriei și chiar perspectivele altor sectoare, potrivit celui mai recent raport realizat de grupul specializat în tehnologie, media și telecomunicații (TMT) din cadrul Deloitte.

„În ultimii ani, inovația tehnologică și schimbările aferente care au avut loc în toate industriile, inclusiv în media, au fost în mod constant tot mai frecvente și mai revoluționare”, spune Ahmed Hassan, Partener și lider TMT în cadrul Deloitte Balcani. „Aflate sub presiunea schimbărilor rapide și a competiției crescânde, companiile de media nu-și pot permite să fie prinse pe picior greșit de noile tendințe și pretenții de consum. Previziunile publicate de Deloitte au la bază opiniile companiilor și experților, contribuțiile celor 7.000 de parteneri și seniori specializați din cadrul firmelor membre Deloitte Touche Tohmatsu, precum și discuții cu analiști financiari, analiști specializați și diverse organizații de profil. Rezultatul este un ghid complex despre tendințele la care ne putem aștepta în acest an și în anii care vor urma, ce oferă astfel liderilor din industrie premiza corectă pentru elaborarea unei strategii solide și pe termen lung”.

Raportul din acest an se poate dovedi util pentru companiile de media din România, prin prisma evenimentelor recente care au afectat profund această industrie la nivel global.

„Evenimentele mai mult sau mai puțin controversate de la sfârșitul anului 2009 și incertitudinea provocată au umbrit în debutul acestui an perspectivele industriei media din România,” spune Andreea Zoescu, Audit Manager în cadrul Deloitte România. „Indiferent cât de tulburătoare au fost aceste schimbări, este evident că industria locală are nevoie și va traversa un proces de restructurare, bazat pe o nouă realitate. Implementarea noilor tehnologii și adaptarea la așteptările consumatorilor, care sunt în permanentă schimbare, se vor dovedi condiții vitale pentru orice strategie de afaceri; cu toate acestea, calitatea conținutului și reputația asociată cu un nivel ridicat de profesionalism rămân principalele criterii de diferențiere”.

Ea a adăugat: „Ținând cont că industria locală este încă în dezvoltare, dar și pe fondul anumitor caracteristici ale pieței românești, o parte dintre previziunile globale enumerate în raport nu se aplică. Totuși, având în vedere ritmul rapid cu care această industrie a avansat în ultimii ani, companiile de media trebuie să fie la curent cu realitatea de la nivel global și să anticipeze viitorul, pentru a-și menține poziția pe o piață atât de competitivă”.

Principalele previziuni Deloitte privind industria media globală în 2010

1. Consumul linear: programele de televiziune și de radio își mențin supremația

În 2010, majoritatea conținutului video și audio va fi consumat în mod linear (adică în baza programelor stabilite de instituțiile media de profil). Peste 90% din conținutul televizat și peste 80% din cel audio va fi accesat prin intermediul canalelor tradiționale.

Mai mult, acest tip de consum ar putea chiar să crească în cursul anului. În general vorbind, achiziția de noi echipamente TV sau lansarea de noi servicii, precum sistemul high-definition (HD) sau canalele de filme, încurajează creșterea consumului. Vânzările de televizoare noi s-au menținut la un nivel relativ ridicat în țările în curs de dezvoltare, unde progresul televiziunii este evident, pe fondul unei creșteri considerabile a veniturilor din publicitate. În multe state, rata de penetrare a sistemelor HD crește în ritm constant.

2. Orientarea spre publicitatea online: tendința continuă, chiar dacă este mai selectivă

Bugetele aferente publicității online sunt estimate să crească în valoare și într-un ritm mult mai alert decât restul pieței de publicitate. Chiar dacă recesiunea a afectat și acest segment, provocând o scădere de 5% a veniturilor anul trecut, declinul este mult mai mic decât cel înregistrat de orice altă categorie de publicitate. Cu alte cuvinte, chiar dacă mediul online a avut o creștere negativă, cota sa de piață continuă să crească. Potrivit estimărilor, publicitatea online își va majora ponderea în industria de profil de la aproximativ 10% în 2009, la 15% la sfârșitul lui 2011.

Performanța din prima jumătate a anului trecut arată că piețele media tradiționale cel mai vulnerabile în fața online-ului sunt revistele și ziarele, urmate de radio și de segmentul outdoor. Televiziunea pare să reziste cel mai bine în fața acestei tendințe.

Există riscul ca ofensiva online să afecteze modelul tradițional de publicitate, ceea ce poate atrage o reducere abruptă și permanentă a veniturilor și a marjelor. În acest caz, întregul ecosistem de publicitate și promovare trebuie să se consolideze, să controleze costurile într-un mod mai agresiv și să identifice noi modele de afaceri.

3. Dispozitivele eReaders reprezintă o nișă importantă de piață, iar cărțile în variantă electronică „dispar” de pe rafturile virtuale

În acest an, vânzările de dispozitive eReader sunt estimate să ajungă la cinci milioane de unități pe plan global. În același timp, vânzările de cărți în variantă electronică (eBooks) ar putea ajunge la 100 de milioane de exemplare. Din ce în ce mai multe astfel de cărți sunt citite cu ajutorul altor dispozitive, în detrimentul celor de tip eReader – calculatoare personale, netbook-uri, telefoane smart sau dispozitive netTabs.

Succesul cărților în variantă electronică reprezintă o provocare atât pentru scriitori, cât și pentru casele de editură. Deși ele sunt ușor de achiziționat, prețul mic pentru o astfel de carte indică o schimbare a modelului economic. Prețurile mici nu reprezintă o noutate pentru edituri, dar astfel de practici au fost până acum rezervate pentru un număr redus de cărți, și nu pentru sute de mii de titluri. Probabil că industria va avea nevoie de un nou model de distribuție a veniturilor.

4. Industria de print contraatacă prin opțiuni de plată online

Dezbatarea privind accesul la conținutul online contra-cost poate continua și în 2010, însă șansele ca revistele și ziarele să concretizeze aceste discuții în acțiuni sau rezultate reale sunt mici. Doar o mică pondere dintre publicațiile lumii ar putea implementa astfel de modele, și mult mai puține ar putea obține profit în acest fel. Există posibilitatea ca unele inițiative online contra-cost să obțină un succes important, dar ele se vor dovedi de fapt excepția care va confirma regula. Pe scurt, veniturile aferente activității online vor proveni în continuare din publicitate. Utilizatorii online ar putea fi dispuși să plătească, dar numai pentru un conținut suficient de bun.

Practica de a pune la dispoziție întreaga publicație online și în mod gratuit pare să accelereze declinul numărului de abonați la varianta tipărită a publicațiilor. Este de așteptat ca industria să genereze un mix de modele motivat (în majoritatea cazurilor) nu de veniturile generate, ci de nevoia de a atenua această canibalizare continuă a abonaților existenți pentru versiunea tipărită.

Cea mai importantă strategie se va concentra probabil pe efortul continuu de retenție a cât mai multor abonați la varianta tipărită, în speranța unei redresări a pieței de publicitate aferentă.

5. Canalul TV și Internetul se completează unul pe celălalt, dar nu neapărat pe același ecran

Eforturile de convergență ale celor mai mari platforme de distribuție media  – Internetul și televiziunea – se vor intensifica în acest an. Principalii agenți ai acestei fuziuni vor fi mai degrabă utilizatorul, producătorul de conținut și publicitarii, decât un dispozitiv integrat.

Publicitatea va fi unul dintre cei mai importanți beneficiari ai utilizării simultane a Internetului și televiziunii. Valoarea pieței de publicitate difuzată pe televizor este estimată la 180 de miliarde de dolari la nivel global, în 2010, în timp ce publicitatea online ar putea ajunge la 63 de miliarde de dolari. Studiile au arătat că utilizarea combinată a canalelor online și TV poate genera cu 47% mai mult interes pentru un brand decât dacă cele două canale sunt folosite în mod separat. Spoturile publicitare difuzate pe televizor pot redirecționa imediat utilizatorii spre site-urile aferente; în acest fel, un produs vizualizat în cadrul unei pauze publicitare poate fi achiziționat chiar înainte ca programul să fie reluat.

6. Serviciile muzicale urcă „în clasamente”

Chiar dacă în general cererea pe piața muzicii se menține solidă și la scară largă, CD-ul nu mai reprezintă un instrument de creștere, ci mai degrabă un produs care prezintă interes doar pentru colecționari. Drept rezultat, serviciile muzicale premium pe bază de abonament au devenit alternativa complementară și pozitivă.

Astfel de servicii ar putea genera în sfârșit beneficii semnificative, în acest an, în condițiile în care numărul abonaților – fără a lua în calcul persoanele care doar se înregistrează – este estimat să depășească în premieră zece milioane.

Accesul online și offline prin intermediul telefoanelor mobile sau a altor dispozitive media portabile la toate marile platforme ar putea stimula dezvoltarea acestor servicii.

7. Piața Video-on-Demand demarează cu ajutorul… automatelor

În plină revoluție digitală globală, o serie de tehnologii mai vechi par să revină în forță. De exemplu, la mai bine de un secol de când au fost inventate, automatele clasice pot aduce în continuare valoare pe segmentul distribuției de DVD-uri. Potrivit raportului Deloitte, volumul și valoarea DVD-urilor distribuite prin intermediul automatelor se va dubla în acest an, în mare parte datorită creșterii capacității. Succesul acestui model de distribuție este determinat de prețul mic și de modul simplu de utilizare.

Automatele pot fi așezate în locații cu trafic pietonal ridicat, cum ar fi restaurantele fast food, magazinele alimentare sau stațiile de metrou. Cu cât numărul automatelor este mai mare, cu atât numărul locațiilor de unde pot fi închiriate și returnate DVD-uri crește.

8. Un pas înapoi și doi înainte pentru televiziunea 3D

Succesul de anul trecut al cinematografiei 3D a generat așteptări ridicate pentru un salt similar și în televiziune, în 2010.

Anul acesta poate fi marcat de o serie de premiere semnificative pentru televiziunea 3D, inclusiv lansarea primelor canale de televiziune 3D în Europa și America de Nord, a primelor televizoare sau a camerelor 3D.

Chiar și așa, debutul va fi îngreunat de provocări substanțiale. Tehnologia 3D are un potențial important de creștere a veniturilor în televiziune, însă numărul de abonați, veniturile aferente abonamentelor sau vânzării de echipamente, precum și conținutul disponibil ar putea fi neglijabile până la sfârșitul anului. O mare pondere din provocările inițiale va fi cauzată de confuzia consumatorilor, obstacolul principal fiind lipsa unui standard TV 3D unic. Astfel, unul dintre obiectivele cheie imediate ar trebui să fie stabilirea și promovarea unei singure definiții a televiziunii 3D.

Despre TMT

Grupul de profesioniști specializați în tehnologie, media și telecomunicații (TMT) din cadrul Deloitte Touche Tohmatsu (DTT) este alcătuit din departamentele TMT ale numeroaselor firme membre DTT. El include peste 7.000 de parteneri și profesioniști seniori din lumea întreagă, care ajută clienții să evalueze aspecte complexe, să identifice noi abordări în situații dificile și să implementeze soluții practice. Deloitte deține echipe specializate TMT în 45 de locații pe continentele americane, regiunea EMEA și Asia Pacific. Firmele membre DTT oferă servicii unui procent de 92% dintre companiile TMT incluse în Fortune Global 500. Printre clienții firmelor membre Deloitte se numără unii dintre cele mai mari dezvoltatori de software din lume, producători de calculatoare, semiconductoare, operatori wireless, furnizori de servicii prin cablu, agenții de publicitate și case de publishing.

Raportul complet poate fi vizualizat la http://www.deloitte.com/view/ro_RO/ro/industrii/tehnologie-media-telecomunicatii/tendinte-tmt/press-release/8c5ec8f192746210VgnVCM100000ba42f00aRCRD.htm

 

###

Despre Deloitte
“Deloitte” este brand-ul sub care zeci de mii de specialisti din firme independente din intrega lume colaboreaza pentru a oferi servicii clientilor in urmatoarele domenii – audit, consultanta, consultanta financiara, managementul riscului si taxe. Aceste firme sunt firmele membre Deloitte Touche Tohmatsu (“DTT”), o uniune de firme (Swiss Verein). Fiecare firma membra ofera servicii intr-o anumita zona geografica si este supusa legislatiei si reglementarilor profesionale din tara/tarile respective. DTT contribuie la coordonarea activitatilor firmelor membre insa serviciile nu sunt furnizate de catre DTT. DTT si firmele membre sunt persoane juridice separate si independente, prin urmare acestea nu au nicio obligatie fata de celelalte firme membre. DTT si firmele membre nu isi asuma responsabilitatea fata de actele sau omisiunile celorlaltor firme membre. Fiecare firma membra DTT este structurata in mod diferit conform legislatiei nationale, reglementarilor, practicilor cotidiene si altor factori, si poate furniza servicii in zonele de activitate prin intermediul sucursalelor, filialelor si/sau altor entitati.

Despre Deloitte Central Europe
Deloitte Central Europe este o organizatie regionala de entitati grupate sub denumirea Deloitte Central Europe Holdings Limited, firma membra a Deloitte Touche Tohmatsu in Europa Centrala. Serviciile sunt furnizate de catre Deloitte Central Europe Holdings Limited , sucursalele si firmele afiliate, care sunt persoane juridice separate si independente. Sucursalele si firmele afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited sunt printre cele mai importante firme de servicii profesionale din regiune si ofera servicii printr-o echipa de peste 3.800 de angajati, in mai mult de 30 de birouri din 17 tari.

Despre Deloitte in Romania
In Romania, serviciile sunt furnizate de catre Deloitte Audit S.R.L., Deloitte Tax S.R.L., Deloitte Consultanta S.R.L. si Reff & Asociatii (numite impreuna Deloitte Romania), care sunt afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited. Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din Romania care furnizeaza servicii in urmatoarele domenii: audit, servicii fiscale, consultanta, consultanta financiara si servicii de evaluare a riscului, avand o echipa de aproape 400 de profesionisti romani si expatriati.

Adauga comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close