Statele Membre sprijina consolidarea procedurilor bugetare si intarirea disciplinei in sectorul public
La reuniunea Consiliului ECOFIN, de la Luxemburg, din data de 8 iunie 2008, ministrii de finante au adoptat concluziile Consiliului privind Strategia UE 2020, care subliniaza faptul ca politicile nationale si europene desfasurate in scopul atingerii tintelor UE 2020 trebuie abordate in contextul consolidarii fiscale necesare la nivel UE. Supravegherea sub strategia Europa 2020 si Pactul de Stabilitate si Crestere va fi mai cuprinzatoare, iar raportarile pe Programele de Stabilitate si Convergenta si pe Programele Nationale de Reforme vor fi aliniate mai bine si analizate intr-o maniera integrata.
De asemenea, au fost adoptate si Rapoartele Consiliului privind progresele inregistrate in intarirea reglementarii financiare si cel privind strategiile fiscale de iesire.
In ceea ce priveste strategiile de iesire, s-a agreat faptul ca procesul de consolidare fiscala in toate statele trebuie sa inceapa in 2011, cel tarziu. De asemenea, s-a subliniat importanta implementarii recomandarilor adresate in cadrul procedurii de deficit excesiv si se asteapta ca reformele elaborate in cadrul Task Force-ului privind guvernanta economica sa contribuie la remedierea situatiei.
In cadrul reuniunii au fost dezbatuti si termenii de referinta in vederea pregatirii Summit-ului G20 din Toronto (26-27 iunie a.c). La Toronto, UE va sustine stabilirea principiilor unei Strategii de iesire din criza, coordonata la nivel global. In acest sens, FMI trebuie sa pregateasca un raport privind o analiza a politicilor de retragere, a implementarii acestora si o evaluare a impactului asupra economiei globale.
In marja Consiliului Ecofin a avut loc, in data de 7 iunie a.c., cea de-a doua reuniune a task-force-ului privind guvernanta economica, constituit de presedintele Consiliului European, domnul Herman van Rompuy.
In particular, dezbaterea s-a axat pe urmatoarele aspecte: obiective bugetare pe termen mediu, reguli nationale in domeniul bugetar, datorie publica si sustenabilitate, aplicarea unor sanctiuni eficiente. Concluzia generala a fost ca toate SM sprijina consolidarea procedurilor bugetare si intarirea disciplinei, precum si reducerea divergentelor legate de competitivitate intre statele membre. In aceste doua domenii, respectiv de supraveghere bugetara si supraveghere macroeconomica, se asteapta inregistrarea de progrese rapide.
Sursa: site-ul Ministerului Finantelor Publice