Comunitatea Energetica Europeana: dezbaterea a inceput

Peste 250 de participanţi la reuniunea parlamentara comuna au participat marţi la dezbaterea cu privire la Comunitatea Energetica Europeana, adoptand concluzii comune. Potrivit acestora, Uniunea Europeana trebuie sa accelereze punerea in aplicare a regulilor comune din domeniul energetic, iar politica energiei trebuie sa se bazeze pe competitivitate, securitatatea aprovizionarii cu energie si sustenabilitate.
Marţi dimineaţa, reprezentanţii grupurilor de lucru au prezentat in plen rapoartele privind securitatea energetica, piaţa unica a energiei si energiile regenerabile.
Deputatul european Jacek SARYUSZ-WOLSKI (EPP, PL) a concluzionat astfel lucrarile grupului privind securitatea energetica: implementarea trebuie accelerata cu ajutorul unei voinţe politice mai puternice din partea Statelor Membre; piaţa unica a energiei nu poate fi eficienta in lipsa securitaţii energetice; o compensaţie financiara la nivel european este necesara pentru a incuraja investiţiile in sectorul energetic.
Senatorul spaniol Félix LAVILLA MARTÍNEZ a reliefat ca necesitatea interconectarii complete reprezinta o precondiţie pentru piaţa unica. Doar astfel s-ar crea posibilitatea preţurilor mai mici la energie, ceea ce ar avea un impact pozitiv asupra consumatorilor. O mai mare eficienţa energetica ar imbunataţi competitivitatea, in timp ce furnizorii de energie ar putea sa isi redirecţioneze investiţiile catre crearea de surse de energie alternative.
Jesús ALIQUE LÓPEZ, Membru al Parlamentului spaniol, s-a exprimat in favoarea unei eficienţe energetice mai ridicate si a unei cooperari mai bune intre Statele Membre in domeniul dezvoltarii de tehnologii mai curate din punct de vedere ecologic. Sprijinul fiscal si financiar ar contribui la cresterea producţiei si ar reduce costurile pe termen lung. Una dintre soluţiile care ar putea contribui la economisirea de energie si la reducerea de emisii de CO2 ar fi introducerea autovehiculelor electrice.
In discursul final, Presedintele Parlamentului European, Jerzy BUZEK, a subliniat ca sursele regenerabile de energie ar trebui sa reprezinte prioritatea viitoarei politici energetice europene, menţinandu-se concomitent competitivitatea intreprinderilor europene. El a admis problema bazei legale a viitoarei Comunitaţi Energetice Europene, domeniu in care cooperarea intarita ar putea fi cea mai adecvata soluţie, insa dezbaterea in acest sens abia a fost iniţiata.
Consiliul si Comisia
Potrivit lui Pedro Luis Marín Uribe, secretar de stat pentru energie din Spania, comunitatea energetica ar putea crea o schimbare fundamentala a economiei UE in viitor, dar aceasta trebuie sa se bazeze “pe cei trei piloni: competitivitate, securitate energetica si sustenabilitate”. Intrebarea daca Uniunea sau aceasta comunitate energetica ar putea implementa aceste obiective ramane insa deschisa.
Joaquin Almunia, Vice-Presedintele Comisiei Europene, si-a exprimat sprijinul pentru “sistemul celor trei piloni”, reamintind insa participanţilor ca energia trebuie sa fie accesibila pentru fiecare, la preţuri avantajoase atat pentru consumatori, cat si pentru industrie. Potrivit comisarului, piaţa unica de energie nu se poate construi de la o zi la alta si de aceea prioritatea actuala trebuie sa se axeze pe cooperare regionala in anumite domenii in interiorul UE. In final, acesta a subliniat ca dialogul parlamentar naţional si internaţional ar trebui sa devina “regula si nu excepţia, deoarece dialogul este parte a soluţiei”.