Deputatii europeni solicita o abordare noua a guvernantei economice si obiective concrete pentru strategia UE2020
Reformarea guvernantei economice este necesara pentru ca UE sa faca mai bine fata posibilelor viitoare crize si pentru a asigura implementarea strategiei UE2020, afirma deputatii europeni in doua rezolutii cu privire la guvernanta economica si strategia UE2020. Acestia mai solicita introducerea unor obiective concrete in strategia UE2020, precum 3% pentru cercetare si dezvoltare, obiective obligatorii privind emisiile CO2 si reducerea cu 50% a saraciei in UE.
In centrul noului model de guvernanta economica trebuie sa se afle Comisia Europeana si sa se bazeze pe o abordare de tip „sanctiuni si recompense”, prin oferirea de stimulente economice sau penalizarea Statelor Membre recalcitrante. Realizarea unei guvernante economice consolidate trebuie sa fie insotita de consolidarea legitimitatii democratice a guvernantei europene, printr-o implicare mai stransa si mai oportuna a Parlamentului European si a parlamentelor nationale.
In ceea ce priveste strategia UE2020, deputatii critica Statele Membre pentru lipsa de ambitie si solicita transmiterea Parlamentului de catre Comisiei a unor planuri mai detaliate cu privire la punerea in aplicare a initiativelor.
Reformarea guvernantei economice
Deputatii subliniaza legatura directa dintre cresterea economica si stabilitate si necesitatea reformarii guvernantei economice, argumentand ca pentru iesirea din criza este nevoie de un model de coordonare economica bazat pe metoda comunitara si nu pe cooperarea interguvernamentala. In plus, se propune crearea unui Fond Monetar European. “Zona euro are nevoie de o guvernanta economica mai indrazneata, iar un pilon monetar va esua in lipsa unui pilon social si economic”, se arata in rezolutia privind guvernanta economica.
In locul utilizarii in continuare a metodei deschise de coordonare in domeniul politicilor economice, este necesara o utilizare mai extinsa a masurilor cu caracter obligatoriu pentru a garanta reusita noii strategii UE 2020.
Aspecte bugetare
Un rol central ii revine coordonarii bugetare in cadrul intregului proces de coordonare economica. Deputatii europeni insista asupra necesitatii unui nivel mai ridicat de compatibilitate si complementaritate a bugetelor nationale ale celor 27 de state membre si a bugetului UE. “Statele membre ar trebui sa isi considere politicile economice nu numai ca o problema de interes national, ci si ca o problema de interes comun”, se precizeaza in rezolutie.
UE2020: obiective concrete
Deputatii solicita includerea in strategia UE 2020 a unui obiectiv general de 3% din PIB alocat cercetarii si dezvoltarii, obiective obligatorii in ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera, si reducerea saraciei in UE la jumatate. In domeniul educatiei, deputatii solicita ca rata de frecventare a invatamantului secundar sa fie de 100%, iar rata abandonului scolar sa scada sub 10%.
Insistand asupra faptului ca finalizarea pietei interne reprezinta o conditie pentru succesul strategiei UE 2020, deputatii reafirma ca o calitate ridicata a locurilor de munca trebuie sa reprezinte o prioritate centrala a strategiei 2020, solicitand in acest sens o noua agenda care sa promoveze munca decenta.
Deputatii regreta ca in proiectul de buget 2011 nu se aloca suficiente fonduri programelor emblematice din cadrul Strategiei Europa 2020. “O implicare sporita a Bancii Europene de Investitii (BEI) si o utilizare mai extinsa a parteneriatelor de tip public-privat (PPP) pot constitui o abordare eficace, fara insa sa reprezinte o solutie universala”, subliniaza rezolutia PE privind guvernanta economica.
Rezolutia privind strategia UE2020 a fost adoptata cu 562 voturi pentru, 57 impotriva si 24 de abtineri, iar cea privind guvernanta economica cu 507 voturi pentru, 91 impotriva si 29 de abtineri.