Modificarea Codului fiscal

Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost postat spre dezbatere publica un proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
Principalele modificari sunt urmatoarele:
1. Stabilirea criteriilor pe baza carora o activitate independenta poate fi reconsiderata, in vederea impozitarii, ca activitate dependenta.
„La articolul 7 alineatul (1), punctul 2 se introduc doua noi paragrafe cu urmatorul cuprins:
˝Orice activitate poate fi reconsiderata drept activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul din urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit si respecta conditiile de munca impuse de acesta cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea;
c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
d) platitorul de venituri suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
e) platitorul de venituri suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit;
f) orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.
In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta se aplica regulile de determinare a impozitului si a contributiilor sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.”
2. eliminarea regimului fiscal diferit de deducere al pierderilor fiscale inregistrate de sediile permanente din strainatate fata de cele realizate in tara
3. reducerea cheltuielilor forfetare in cazul veniturilor realizate de persoanele fizice din drepturi de proprietate intelectuala
4. supunerea la impozitare cu impozitul pe veniturile din salarii a tichetelor cadou, tichetelor de cresa, tichetelor de masa etc.
5. generalizarea impozitarii cu o cota de 16% a veniturilor din investitii realizate de persoanele fizice (dobanzi, dividende, tranzactionarea valorilor mobiliare etc)
6. stabilirea cotei de impozitare de 25% asupra veniturilor realizate de persoanele fizice din jocuri de noroc
7. introducerea, pentru anul 2010, a taxei de solidaritate datorata de fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri cu destinatie de locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane. Taxa este:
a) 50% din impozitul datorat in anul 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
b) 100% din impozitul datorat in anul 2010 pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
c) 200% din impozitul datorat in anul 2010 pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
Taxa se plateste pana la data de 30 septembrie 2010, inclusiv, la bugetul local al comunei, al orasului sau al municipiului in care este amplasata cladirea. In cazul municipiului Bucuresti, taxa de solidaritate se datoreza catre bugetul local al sectorului in care este amplasata cladirea.
Textul intreg al proiectului de ordonanta de urgenta poate fi citit aici (http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/OUG_mod_codfiscal17iunie2010.pdf)
Nota de fundamentare poate fi citita aici (http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/NF_OUGmod_codfiscal_17iunie2010.pdf)