Sistemele de garantare a depozitelor
Comisia propune masuri care sa-i protejeze pe detinatorii de conturi bancare, pe micii investitori si pe beneficiarii politelor de asigurare.
In incercarea de a restabili increderea consumatorilor in serviciile financiare, Comisia a propus astazi o serie de noi norme destinate sa-i protejeze mai bine pe clientii bancilor si ai societatilor de investitii si asigurari care intra in faliment.
Pachetul de propuneri se alatura setului din ce in ce mai consistent de norme europene elaborate ca reactie la criza financiara, pentru a imbunatati transparenta si gradul de responsabilitate in acest sector.
O prima masura prevede obligatia fiecarui stat membru de a detine sisteme de garantare a depozitelor in caz de faliment bancar si stabileste un anumit plafon minim de garantare.
Anul trecut, UE a ridicat acest plafon de la 20 000 la 50 000 de euro, in cadrul unui proces desfasurat in doua etape. Pana la sfarsitul acestui an, plafonul va ajunge la 100 000 de euro.
Masura ar permite evitarea situatiilor de panica, in care detinatorii de depozite fac retrageri masive si isi muta conturile in tari in care plafonul garantat este mai mare, asa cum s-a intamplat in primele saptamani ale crizei, in 2008.
De asemenea, rambursarile se vor efectua intr-un termen mai scurt. In prezent, bancile trebuie sa restituie banii in trei luni. Comisia propune un termen limita identic cu cel din SUA, si anume o saptamana de la data declararii falimentului.
O alta masura ar urma sa inlature teama ca sistemele nationale de garantare a depozitelor nu detin fonduri suficiente. Bancile vor trebui sa-si achite cotizatiile aferente in mod regulat, iar cele care isi asuma riscuri ridicate vor plati cotizatii mai mari. In caz de necesitate, sistemele vor putea apela la “imprumuturi reciproce”.
Conform noilor propuneri, protectia depozitelor va viza nu doar persoanele fizice, ci si pe cele juridice – ceea ce nu se intampla, in prezent, in toate sistemele nationale. In plus, rambursarile vor putea fi efectuate in monede diferite.
Comisia doreste sa reformeze si sistemele de compensare pentru investitori. In prezent, acestea ofera protectie impotriva fraudei, a neglijentei sau a problemelor legate de sistemele de operare, insa nu si impotriva riscului investitiilor.
Nivelul minim al despagubirilor pentru investitori va creste de la 20 000 la 50 000 de euro. Investitorii vor fi mai bine protejati impotriva fraudelor de tipul celei comise in cazul Madoff.
Punerea in practica a acestor propuneri necesita aprobarea Consiliulului si a Parlamentului European.
Au fost anuntate planuri similare si pentru protectia politelor de asigurare. Unele state membre detin deja sisteme de garantare a asigurarilor, insa nu exista inca norme aplicabile la nivel european. Comisia a lansat o consultare publica pe aceasta tema.
Sursa: site-ul Comisiei Europene