INS: PIB in trim. II 2010 cu 0,3% mai mare comparativ cu trim. I 2010

feature photo

Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul II 2010 a fost, in termeni
reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2010 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi
trimestru din anul 2009, Produsul intern brut a inregistrat o scadere cu 0,5% pe seria bruta si cu
0,6% pe seria ajustata sezonier.
In semestrul I 2010 Produsul intern brut s-a redus cu 1,5%, comparativ cu semestrul I 2009,
atat pe serie bruta cat si pe seria ajustata sezonier.
Precizari metodologice
In ultimii ani, necesitatea elaborarii unor conturi nationale credibile si operative a devenit din ce in
ce mai importanta. Cerintele utilizatorilor nu mai pot fi satisfacute de indicatorii pe termen scurt
disponibili deoarece acestia nu au omogenitatea si consistenta unui sistem de conturi nationale
trimestriale. Aceasta a condus la necesitatea de a dispune de un sistem rapid de estimari “semnal”
preliminare privind Produsul intern brut trimestrial pentru a avea o imagine operativa si consistenta a
evolutiei economiei.
Estimarile “semnal” ale Produsului intern brut trimestrial prezinta urmatoarele caracteristici:
• ofera o imagine operativa a evolutiei economiei;
• sunt in concordanta cu conceptele contabilitatii nationale;
• sunt produse si publicate cat mai rapid posibil dupa incheierea trimestrului de referinta;
• au la baza un set incomplet de informatii comparativ cu conturile nationale trimestriale
provizorii.
Diferentele dintre estimarile “semnal” si estimarile provizorii ale Produsului intern brut se pot
defini in fuctie de urmatoarele aspecte:
• Operativitate: estimarile “semnal” sunt disponibile mai devreme decat cele provizorii (40-45
zile).
• Acuratete: se face un compromis intre operativitate si acuratete. Estimarile “semnal” sunt, in
general, mai putin precise decat cele provizorii dar se urmareste ca pierderea in precizie sa fie
redusa la un nivel cat mai scazut.
• Sfera de cuprindere: numarul variabilelor acoperite de estimarile “semnal” este limitat.
• Informatii disponibile: estimarile “semnal” au la baza un set limitat de date. Adesea, unele
informatii furnizate de anchete statistice sau surse administrative nu sunt disponibile.
• Metoda de estimare: in functie de sursele de date disponibile se poate utiliza metoda directa
(prin utilizarea datelor existente si a estimarilor pentru cele nedisponibile) sau metoda
indirecta (prin utilizarea tehnicilor de regresie).
Estimarile “semnal” ale Produsului intern brut trimestrial in conturile nationale romanesti se
realizeaza prin aplicarea metodei directe avand in vedere existenta surselor de date infra-anuale, in special
a anchetelor statistice ce ofera informatii care permit estimarea Produsului intern brut trimestrial (PIBT)
la pretul pietei prin metoda de productie, conform relatiei:
PIBT = VAB + IP – SP
unde:
VAB = valoarea adaugata bruta la pret de baza;
IP = impozitele pe produs;
SP = subventiile pe produs.
Pe langa estimarile brute ale Produsului intern brut trimestrial se calculeaza si estimari ajustate
sezonier, utilizand metoda regresiva, metoda recomandata de regulamentele europene.
Ajustarea sezoniera are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a
se evidentia evolutia economica reala din perioade consecutive.
Produsul intern brut pentru trimestrul II 2010, in varianta provizorie, va fi publicat prin
comunicat de presa, conform calendarului de pe site-ul INS, in data de 1 septembrie 2010.
Date comparative cu celelalte State Membre ale Uniunii Europene se pot obtine din
Comunicatul de presa al Eurostat care va fi publicat pe data de 13 august 2010 si care poate fi
consultat la adresa: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/.

Sursa: www.insse.ro

Adauga comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close