Modificarile aduse Codului de procedura fiscala prin O.U.G. nr. 39/2001 si O.U.G. nr. 54/2010 (I)
Autor:
Mihai Bragaru, consilier juridic, Ministerul Finantelor Publice
Guvernul a adoptat unele masuri in domeniul procedurii fiscale prin:
– Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 39/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala;
– Ordonata de urgenta a Guvernului nr. 54/2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale.
Aceste masuri au fost asumate de Romania in raporturile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana si sunt cuprinse la punctul 17 din Scrisoarea suplimentara de intentie, semnata de autoritatile romane la data de 8 septembrie 2009 si aprobata prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar International din 21 septembrie 2009, ratificata prin O.U.G. nr. 99/2009 privind ratificarea Aranjamentului stand-by dintre Romania si Fondul Monetar International, convenit prin Scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane, semnata la Bucuresti la 24 aprilie 2009, si prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar International din 4 mai 2009, precum si a Scrisorii suplimentare de intentie, semnata de autoritatile romane la data de 8 septembrie 2009 si aprobata prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar International din 21 septembrie 2009 si la punctul 10 din Scrisoarea de intentie semnata de autoritatile romane la Bucuresti la 5 februarie 2010 si aprobata prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar International din 19 februarie 2010, ratificata prin O.U.G. nr. 10/2010 privind ratificarea Scrisorii de intentie, semnata de autoritatile romane la Bucuresti la 5 februarie 2010 si aprobata prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar International din 19 februarie 2010, si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2009 privind ratificarea Aranjamentului stand-by dintre Romania si Fondul Monetar International, convenit prin Scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane, semnata la Bucuresti la 24 aprilie 2009, si prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar International din 4 mai 2009, precum si a Scrisorii suplimentare de intentie, semnata de autoritatile romane la data de 8 septembrie 2009 si aprobata prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar International din 21 septembrie 2009.
Modificarile aduse Codului de procedura fiscala prin cele doua ordonante de urgenta sunt urmatoarele:
1. In scopul reglementarii unei practici unitare in emiterea deciziilor de aplicare a legilor fiscale a fost:
■ abrogat art. 4 din Codul de procedura fiscala care reglementa organizarea si functionarea Comisiei de proceduri fiscale.
Cu alte cuvinte, a fost desfiintata Comisia de proceduri fiscale care functiona in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
De subliniat ca, de la data aprobarii prin Legea nr. 174/2004 a Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala si pana in anul 2007 cand a fost modificat Codul prin Ordonanta Guvernului nr. 47/2007, deciziile cu privire la aplicarea unitara a Codului de procedura fiscala se emiteau de Comisia fiscala centrala.
Ulterior anului 2007, competenta de emitere a deciziilor cu privire la aplicarea unitara a Codului de procedura fiscala a apartinut Comisiei de proceduri fiscale.
■ completat art. 5 din Codul de procedura fiscala prin reglementarea dreptului Comisiei fiscale centrale de a emite decizii cu privire la aplicarea unitara a Codului de procedura fiscala, a legislatiei subsecvente Codului de procedura fiscala si a legislatiei care intra in sfera de aplicare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Cu alte cuvinte, Comisia fiscala centrala are competenta atat in ce priveste emiterea deciziilor privind aplicarea unitara a Codului fiscal cat si in ce priveste emiterea deciziilor cu privire la aplicarea unitara a:
– Codului de procedura fiscala;
– legislatiei subsecvente Codului de procedura fiscala respectiv Normele metodologice de aplicare a Codului de procedura fiscala, ordinele ministrului finantelor publice sau ale presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emise in temeiul sau pentru aplicarea Codului de procedura fiscala;
– legislatiei care intra in sfera de aplicare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala respectiv: normele in legatura cu administrarea contributiilor sociale, normele referitoare la casele de marcat, normele referitoare la cazierul fiscal, etc.
Citeste continuarea in Curierul fiscal nr. 8/2010, 60 pag., pret: 21,90 lei. La achizitionarea de pe site-ul www.beck.ro, beneficiati de 25% reducere. Pret redus: 16,43 lei!
Pentru a cumpara, click aici