Guvernul va continua negocierile cu partenerii sociali pe marginea Legii salarizarii unitare in sectorul bugetar
Emil Boc: A fost o intalnire, spun eu, eficienta, din perspectiva cunoasterii reciproce a punctelor de vedere in ceea ce priveste salariul minim pe economie. Am decis ca, saptamana viitoare, impreuna cu sindicatele, sa mai avem o intalnire in vederea stabilirii cuantumului final al salariului minim pe economie. Parerile sunt diferite intre sindicate si patronate dar Guvernul va media aceasta intalnire si vom lua o decizie dupa intalnirea de saptamana viitoare.
Reporter: Poate fi mai mare de 640 lei?
Emil Boc: Cat timp sunt negocieri, nu se poate avansa o cifra, pentru ca asta ar insemna o finalizare a procesului de negociere.
Reporter: Patronatele nu vor sa dea nici macar mai mult de 600 lei.
Emil Boc: Sunt patronate care propun si sume mai mari de 600 lei, domniile lor o sa va faca cunoscut punctul de vedere. Deci sunt patronate care propun un salariu minim pe economie mai mare de 600 lei, in diverse conditii si situatii pe care dansii vi le vor explica. De asemenea, am prezentat patronatelor cateva din proiectele pe care Guvernul le are in dezbatere si in pregatire: ma refer aici la faptul ca achitarea datoriilor restante reprezinta o prioritate, iar la rectificarea bugetara am facut acest lucru, capitalizarea Fondului pentru IMM-uri in vederea sustinerii firmelor care au castigat proiecte europene, eliminarea impozitului minim, coborarea pragurilor pentru firmele care angajeaza someri si realizeaza investitii in economie – coborarea pragurilor in sensul de a putea primi mai usor ajutoare de stat, si, nu in ultimul rand, cardul pentru IMM-uri, sunt doar o parte din masurile pe care le avem in vedere la inceputul acestei toamne sa le promovam.
Reporter: Puteti sa raspundeti conditiilor pe care vi le-au pus ei si care sunt acestea? Conditiile privind majorarea salariilor.
Emil Boc: Suntem in negociere si e bine sa le lasam in negociere.
Reporter: Dl Vladescu a spus ca am iesit din recesiune. Asa este?
Emil Boc: Eu doar va invit sa ne uitam la cifrele oficiale prezentate de catre Institutul National de Statistica. INS ne-a aratat faptul ca, in Trimestrul II, am avut o crestere economica, pentru prima data, in raport cu ultimele trimestre – este un prim semn si vom vedea daca el se va confirma si in perioada urmatoare -, productia industriala, am vazut ca este in crestere si cunoaste una dintre cele mai bune rate din Uniunea Europeana, deci sunt cateva semne. Eu sunt insa un optimist moderat si astept si datele viitoare. Din perspectiva cheltuielilor bugetare, analiza pe 7 luni ne arata faptul ca, potrivit cu ceea ce ne-am angajat, cheltuielile cu personalul sunt in scadere, cele cu asistenta personala, la fel, numarul posturilor din sectorul bugetar este in scadere, veniturile au inceput sa creasca putin la bugetul de stat, potrivit executiei pe care o aveti afisata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, cheltuielile materiale sunt si ele reduse, cu mentiunea ca, la nivel local, inca, din nefericire, sunt in crestere, deci sunt semne ca programul de restructurare si reforma a statului pe care l-am demarat incepe sa-si atinga obiectivele. Acest lucru il puteti observa analizand datele care sunt publice, atat la Institutul National de Statistica cat si pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. Datele cu privire la recesiune – stiti care este definitia recesiunii si definitia crizei – eu v-am precizat datele pe care le avem, si va las pe fiecare dintre dvs sa trageti concluziile de rigoare.
Reporter: Si al doilea trimestru…?
Emil Boc: Al doilea semestru. Vom vedea la sfarsitul perioadei. Cert este ca anul viitor, potrivit analizelor Comisiei Europene si ale Fondului Monetar International, se preconizeaza o crestere intre 1,5-2%. Daca nu ar fi fost, asa cum a declarat de mai multe ori, problemele legate de inundatii si mai ales de majorarea TVA, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, am fi stat si mai bine.
As vrea sa fac unele precizari pe Legea salarizarii unitare pentru ca am vazut unele declaratii in mass-media cum ca principiul pe care l-am enuntat nu s-ar aplica. Vreau sa repet foarte clar: principiul de la care pornim – de discutie pentru ca deocamdata nu este adjudecat de guvern, este un principiu de dezbatere publica la salarizarea bugetarilor – , este acela ca cei care au salarii mai mici in sectorul bugetar vor recupera mai mult din pierderea de 25%, in timp ce cei care au salarii mai mari in sectorul bugetar vor recupera mai putin. Din acest punct de vedere, dl. secretar de stat Mocanu este pregatit sa va dea explicatii la afirmatiile dvs cu privire la faptul ca aceasta afirmatie pe care am facut-o nu este corecta. Eu va garantez ca ceea ce am spus are acoperire in datele pe care legea le-a promovat. Va doresc o zi buna tuturor!
Sursa: www.gov.ro