Eurodeputatii dezbat situatia romilor
Incepand cu ianuarie peste 8000 de romi au fost expulzați din Franța in Romania și Bulgaria. Situația a starnit dezbateri legate de limitele libertații de circulație și de protecția drepturilor fundamentale in cadrul UE. Eurodeputatii vor stabili marți daca repatrierea romilor din Franța a incalcat prevederile UE. La inceputul acestui an, Parlamentul a solicitat utilizarea unor masuri mai eficiente pentru promovarea integrarii sociale 10-12 milioane de romi in Europa.
Joi 2 septembrie 2010 Comisia Europeana a vorbit eurodeputatilor din Comisia pentru libertați civile despre legalitatea politicii guvernului francez in privința repatrierii romilor din prisma legislației UE privind libera circulație și șederea temporara și Cartei Drepturilor Fundamentale.
Carta, care consacra principiul non-discriminarii, a devenit obligatorie pentru membrii UE odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona in decembrie anul trecut. Comisia a examinat dovezile furnizate de guvernul francez pentru a evalua daca repatrierea este in conformitate cu normele europene.
„Toți cetațenii europeni au aceleași drepturi“
Inainte de dezbaterea din PE, președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a recunoscut ca statele membre au obligația de a asigura ordinea publica. Cu toate acestea, dansul a subliniat ca „toți cetațenii europeni au aceleași drepturi in cadrul UE. Nimeni nu poate fi expulzat dintr-o țara doar pentru ca este de etnie roma. Avand in vedere ca trebuie sa asiguram integrarea sociala a comunitaților de romi, ar trebui sa evitam orice discriminare pe aceasta tema”.
„Progres nesatisfacator”
In rezoluția sa din martie, Parlamentul European a criticat progresul nesatisfacator inregistrat de UE cu privire la integrarea sociala a romilor. Eurodeputatii au subliniat faptul ca statele membre ar trebui sa foloseasca mai bine posibilitațile de finanțare structurala in acest sens. Ca raspuns la cererile PE, Comisia a prezentat planuri detaliate de imbunatațire a integrarii economice a romilor in statele UE.
Inaintea dezbaterii in plen, reprezentantul Comisiei vorbit despre „importanța utilizarii de catre statele membre a celor 10 miliarde de euro provenite din Fondul Social European și destinate integrarii romilor in beneficiul comunitații”.
Romii in UE
In UE traiesc intre 10 si 12 milioane de romi, in state membre sau in țari candidate sau potențial candidate din Balcanii de Vest.
Un numar semnificativ de cetațeni romi traiesc intr-o in zone rurale și urbane marginalizate, in condiții sociale și economice precare. Aceștia sunt afectați de discriminare, violența, șomaj, saracie și standarde scazute de sanatate.
Romii care traiesc in Uniunea Europeana sunt cetațeni ai UE și au aceleași drepturi ca și orice cetațean al UE. Legislația UE garanteaza cetațenilor UE dreptul la libera circulație și ședere in cadrul UE. Condiția șederilor de pana la 3 luni este un pașaport sau o carte de identitate valabila. Cetațenii UE care stau mai mult de 3 luni pe teritoriul altui stat membru trebuie sa fie activi economic: trebuie sa aiba un loc de munca sau o afacere proprie, sau sa aiba suficiente resurse sa nu devina o povara pentru sistemul de asistența sociala și sa aiba o asigurare medicala cuprinzatoare.
Inainte de a decide expulzarea unui cetațean al UE, statele membre trebuie sa se asigure ca decizia este proporționala cu amenințarea publica pe care o reprezinta sau cu povara asupra fondurilor publice pe care o reprezinta.
Sursa: site-ul Parlamentului European