Deloitte Industry Insights: Criza, ca oportunitate

Redresarea in Europa Centrala are loc intr-un ritm inegal
Bucuresti, Romania – 13 septembrie, 2010 – Consecintele crizei financiare globale se resimt inca in Europa Centrala, companiile confruntandu-se cu provocari cheie precum disponibilitatea finantarii, inasprirea reglementarilor si consumul scazut. Astfel de factori reprezinta o piedica pentru crestere si unul dintre rezultate este consolidarea semnificativa la nivelul industriilor, unele sectoare traversand un proces major de restructurare.
Concluziile fac parte din raportul Deloitte Industry Insights realizat de expertii pe industrii din cadrul Deloitte Europa Centrala, in baza opiniilor a 30 de directori executivi care conduc unele dintre cele mai mari companii active in regiune. In acest raport, partenerii Deloitte isi exprima punctul de vedere cu privire la redresarea celor sapte industrii cheie (industria bancara, de asigurari, constructii, retail, energie, prelucratoare si de telecomunicatii), precum si cu privire la riscurile inca existente pe pietele central-europene. Accentul raportului cade pe provocarile cu care se vor confrunta companiile in urmatoarele 12 luni.
Repozitionare conform cu noile conditii de piata
Intr-un mediu economic schimbat, companiile se repozitioneaza pentru a beneficia de oportunitatile viitoare. Succesul nu depinde neaparat de marime, ci de eficienta si capacitatea de a reactiona la schimbarile de pe pietele locale si regionale. Multe companii au implementat un proces de centralizare pentru a imbunatati si a grabi procesul de luare a deciziilor. Acest lucru a fost evident cu precadere in industria constructiilor, companiile de profil cautand sa isi optimizeze operatiunile si resursele, aducand toate subsidiarele sub aceeasi entitate. Mai mult, serviciile de suport au fost rationalizate pentru a reduce costurile. Pe de alta parte, o parte dintre companiile de constructii si-au descentralizat operatiunile, pentru a-si consolida prezenta locala si a obtine contracte noi.
Pentru afacerile care intra in contact direct cu un consumator in continuare sceptic, masura necesara de reducere a costurilor a fost insotita de presiunea mentinerii serviciilor la un nivel ridicat sau chiar imbunatatirea lor. In industrii precum sectorul financiar si de retail, intelegerea preferintelor consumatorului a devenit mai importanta ca niciodata. Serviciile de call center si utilizarea canalelor de social media, precum si stimularea loialitatii clientilor au capatat un rol mai important, pe fondul intensificarii competitiei.
Adaptarea la noile reglementari
Una dintre principalele provocari cu care se va confrunta mediul de afaceri central-european va fi regimul reglementarilor post-criza, o serie de industrii urmand sa se supuna mai multor reglementari europene si nationale implementate cu scopul de a preveni o criza financiara similara pe viitor. Directorii executivi intervievati impartasesc opinia ca este nevoie de o mai mare transparenta si de un regim de reglementare mai eficient, dar exista si semne de intrebare cu privire la unele dintre reglementarile ce urmeaza sa intre in vigoare.
Transformarea crizei in oportunitate
Multi dintre directorii executivi intervievati considera ca inca nu s-a ajuns la concluzia acestei crize, chiar daca percep deja primele semne de redresare si inteleg ca trebuie sa fie pe deplin pregatiti pentru momentul iesirii din criza.
Pentru a avea succes, companiile trebuie sa profite de aceasta perioda pentru a-si transforma modelele de afaceri si a implementea masuri de eficientizarea a costurilor si reforme ale productivitatii. Flexibilitatea la o cerere in schimbare va fi unul dintre factorii majori in industrii precum cea prelucratoare, iar abilitatea de a se consolida va avea un efect benefic in sectoare precum cel energetic, unde companiile depind de propria productie.
Raportul Deloitte Industry Insights prezinta perspectivele din industria serviciilor financiare, energie si resurse, bunuri de consum, telecomunicatii si imobiliare, sustinute prin punctele de vedere ale unor directori executivi si financiari de top din regiune.
Principalele concluzii pe industrii
Industria bancara
• Comparativ cu bancile din Statele Unite si Marea Britanie, bancile central-europene nu au fost afectate atat de mult de criza, insa lipsa cererii a atras o intensificare substantiala a competitiei.
• Pentru banci, Basel III inseamna majorarea rezervelor de capital, desi bancile central-europene au facut fata mai bine crizei decat bancile occidentale si au obtinut rezultate bune in urma testelor de stres recente.
• Industria asista acum la schimbari in reglementare, in paralel cu lansarea de produse si servicii necesare pentru aducerea sa la nivelul vest-european.
Industria asigurarilor
• In ultimii doi ani, acest sector a demonstrat rezistenta la criza, dar acum resimte primele efecte si exista temeri ca lucrurile se pot inrautati.
• Companiile de asigurari din regiune se confrunta in aceasta perioada cu o inmultire a cazurilor de frauda si cu prime in scadere
• Exista posibilitatea deteriorarii increderii clientilor, daca firmele de profil nu vor face eforturi sa rezolve problemele legate de frauda, vanzari defectuoase si intermediari. Singurul mod de a evolua este ca firmele de asigurare sa exercite mai mult control asupra industriei lor, de la modul in care sunt vandute politele la modul de elaborare a reglementarilor.
• Sectorul asigurarilor trebuie, de asemenea, sa se conformeze noului regim de solvabilitate (Solvency II), care presupune noi cerinte de capital, management al riscului si reguli de management.
Constructii
• Dezvoltarea sectorului privat nu s-a oprit in totalitate, contractele cu sectorul public avand un rol important in acest sens, cu precadere in Polonia
• Finantarea infrastructurii va avea un rol fundamental, fondurile europene fiind in continuare disponibile pe termen mediu. Guvernele nationale trebuie sa se asigure ca le vor folosi in mod eficient.
• Pe fondul inghetului pe segmentul dezvoltarilor comerciale si rezidentiale, atentia industriei de constructii a cazut pe proiectele de infrastructura si in regim parteneriat public-privat. Dincolo de necesitatea de a aduce infrastructura din tarile Europei Centrale la standarde vest-europene, aceste proiecte sunt mult mai viabile intr-un context de criza economica, pentru ca depind foarte mult de finantarea statului.
• Guvernele locale si Uniunea Europeana trebuie sa sustina industria constructiilor, in virtutea efectului de multiplicare pe care il are asupra restului economiei. Fiecare euro investit intr-un proiect de constructii genereaza intre 2 si 3,5 euro in alte sectoare economice. Aceasta situatie trebuie sa stimuleze guvernele sa implementeze masuri de incurajare a industriei de profil.
Retail
• Operatorii de retail si cei din industria bunurilor de consum s-au confruntat cu scaderea consumului, precum si cu o mai mare sensibilitate la preturi.
• Consumatorii nu vor renunta prea curand la noile obisnuinte de consum si vor amana cumparaturile de bunuri care nu sunt de baza, preferand totodata produsele la pret scazut sau la reduceri.
Energie
• Noile conducte care vor lega estul de vest, precum si modernizarea semnificativa a surselor de energie vor transforma sectorul energiei din Europa Centrala.
• Conceptul cheie este acum diversificarea resurselor, care va genera o mai mare independenta energetica si o piata mai transparenta si mai competitiva.
• Energia verde este un sector in crestere in Europa Centrala, chiar daca investitiile aferente reprezinta o provocare.
Industria prelucratoare
• Companiile de profil au asistat la scaderea cererii si la diminuarea lichiditatilor, o parte dintre ele intrand in insolventa.
• Directorii executivi din regiune au subliniat ca inovatia ramane elementul central al strategiei pe termen scurt si lung, in timp ce masurile de eficientizare a costurilor, optimizarea distributiei si a retelelor de logistica, precum si dezvoltarea de noi produse adaptate la mediul de activitate post-criza sunt cruciale pentru mentinerea competitivitatii.
• Flexibilitatea este obiectivul cheie pentru producatorii din regiune, companiile urmarind sa raspunda rapid la schimbarile de pe o piata inca fluctuanta.
Telecomunicatii
• Piata telecom din regiune a ajuns la saturatie pe segmentul telefoniei mobile si fixe, obligand companiile de telecomunicatii sa se orienteze spre noile tehnologii.
• Expansiunea serviciilor in banda larga reprezinta elementul cheie de crestere, in contextul in care tarile din Europa Centrala raman semnificativ in urma Europei de Vest in ceea ce priveste rata de penetrare, cu precadere in zonele rurale.
• Ascensiunea telefoanelor smart, a netbook-urilor si a altor dispozitive manuale prezinta un alt element de stimulare a cresterii cererii pentru serviciile wireless in banda larga.
###
Deloitte refers to one or more of Deloitte Touche Tohmatsu Limited, a UK private company limited by guarantee, and its network of member firms, each of which is a legally separate and independent entity. Please see www.deloitte.com/ro/about for a detailed description of the legal structure of Deloitte Touche Tohmatsu Limited and its member firms. Deloitte provides audit, tax, consulting, and financial advisory services to public and private clients spanning multiple industries. With a globally connected network of member firms in more than 140 countries, Deloitte brings world-class capabilities and deep local expertise to help clients succeed wherever they operate. Deloitte’s approximately 169,000 professionals are committed to becoming the standard of excellence.