Ministerul Justitiei despre adoptarea Concluziilor Consiliului U.E. privind Mecanismul de cooperare si verificare pentru Bulgaria si Romania
Concluziile Consiliului U.E. privind Mecanismul de cooperare si verificare, adoptate ieri la Bruxelles, confirma realizarea de catre Romania a unor progrese importante in ultimul an. Acestea indica existenta vointei politice de a continua procesul de reforma a sistemului judiciar si de combatere a coruptiei si de a conferi un caracter ireversibil rezultatelor obtinute.
In calitate de coordonator al Mecanismului de cooperare si verificare (MCV) la nivel national si de interfata de comunicare cu executivul european, Ministerul Justitiei (MJ) va continua sa depuna, in limitele competentelor sale legale, toate eforturile administrative si institutionale necesare in vederea consolidarii procesului de reforma si generarii unui impact consistent asupra functionarii justitiei ca serviciu public. De asemenea, MJ va mentine informarea constanta a partenerilor europeni cu privire la progresele inregistrate in realizarea celor patru conditionalitati si va actiona pentru dezvoltarea suplimentara a laturii de cooperare a mecanismului.
Informatii suplimentare
La data de 13 septembrie a.c., la Bruxelles, Consiliul U.E. a adoptat Concluziile privind Mecanismul de cooperare si verificare pentru Bulgaria si Romania. Acestea reflecta rezultatele dezbaterilor dintre statele membre derulate in lunile iulie si septembrie 2010, ca urmare a publicarii, la 20 iulie 2010, a celui de-al saptelea raport al Comisiei Europene privind evolutiile inregistrate de cele doua state in aria MCV.
Prin intermediul documentului aprobat ieri, Consiliul saluta atat principalele progrese inregistrate de tara noastra in perioada de referinta vizata de cel mai recent Raport CE, iulie 2009 – iulie 2010 (adoptarea codurilor de procedura, avansarea procesului de elaborare a legilor de punere in aplicare a codurilor, reconfirmarea istoricului pozitiv de cazuri investigate de DNA si al celor corespunzatoare activitatii ANI, rezultatele obtinute de Parchetul General in combaterea coruptiei la nivel local), cat si evolutiile semnificative din luna august (adoptarea si intrarea in vigoare a legii revizuite a Agentiei Nationale de Integritate, adoptarea de catre Parlament a amendamentelor la legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale).
In egala masura, documentul retine un numar de aspecte nesolutionate, indicate si in Raportul CE din 20 iulie 2010, inclusiv sub forma unor recomandari, asupra carora trebuie sa se concentreze eforturile autoritatilor romane in perioada urmatoare.
Sursa: www.just.ro