Intrevederea ministrului Justitiei cu procurori americani din cadrul Departamentului de Justitie si ai Diviziei de Indisponibilizare a Bunurilor
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a primit vineri, 24 septembrie 2010, pe domnul James Russell si domnul Steven Gladden, procurori americani din cadrul Departamentului de Justitie si ai Diviziei de Indisponibilizare a Bunurilor. Intrevederea a avut ca principala tema preconizata operationalizare, in cadrul Ministerului Justitiei, a „Biroului pentru prevenirea criminalitatii si de cooperare cu oficiile de recuperare a creantelor din statele membre ale UE”.
In cadrul intrevederii au fost abordate rezultatele misiunii de evaluare si modalitatile concrete in care autoritatile americane vor asista Ministerul in urmatoarele luni.
„Am discutat cu procurorii americani despre organizarea oficiului pentru recuperarea creantelor din cadrul Ministerului Justitiei. Departamentul de Justitiei al Statelor Unite are performante deosebite pe plan mondial in recuperarea si valorificarea produselor infractiunilor. Este necesara o abordare unitara si strategica, la nivel national, care sa vizeze intregul proces penal de la depistarea savarsirii faptei penale si a celui care a comis-o, pana la tragerea la raspundere penala si recuperarea produsului infractiunii prin confiscarea si valorificarea acestuia. Aceste fonduri pot fi eficient directionate ulterior direct catre programe de protectia victimelor si sustinerea activitatii politiei, parchetelor si instantelor judecatoresti, sau de recuperare a prejudiciilor decurgand din infractiuni si a activelor acumulate prin activitati infractionale,” a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
In cadrul discutiilor, expertii americani au subliniat importanta asigurarii la nivel national a resurselor necesare pentru desfasurarea eficienta a activitatilor de identificare, urmarire, confiscare si valorificare a produselor infractiunilor de criminalitate organizata si coruptie. De asemenea, s-a subliniat importanta implicarii procurorilor, politistilor si judecatorilor romani in activitati de formare profesionala specializata in domeniul recuperarii bunurilor, in vederea acomodarii cu cele mai noi tehnici si metode investigative in privinta deprivarii infractorilor de produsele infractiunii.
Pe perioada vizitei, au fost organizate consultari cu toate institutiile publice implicate in combaterea criminalitatii organizate si coruptiei, precum si in confiscarea produselor acestor forme grave de criminalitate. Astfel, expertii americani au avut intalniri de lucru cu reprezentantii urmatoarelor institutii: Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie; Directia Nationala Anticoruptie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala; Agentia Nationala de Integritate; Oficiul National al Registrului Comertului; Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor; Inspectoratul General al Politiei Romane; Serviciul Roman de Informatii, Administratia Nationala Penitenciarelor, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
Reamintim ca Ministerul Justitiei a initiat procedura de constituire si operationalizare a Biroului pentru prevenirea criminalitatii si de cooperare cu oficiile de recuperare a creantelor din statele membre ale UE, un prim pas fiind reprezentat de adoptarea Hotararii Guvernului nr. 935/2010 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei.
Biroul din cadrul Ministerul Justitiei va avea atributii de oficiu national pentru recuperarea creantelor provenite din savarsirea de infractiuni si va reprezenta punctul focal de cooperare cu oficiile similare din Uniunea Europeana.
Constituirea acestui Birou reprezinta o obligatie asumata de Romania in calitate de membru al Uniunii Europene si prevazuta in Decizia 2007/845/JAI a Consiliului din 6 decembrie 2007 privind cooperarea dintre oficiile de recuperare a creantelor din statele membre in domeniul urmaririi si identificarii produselor provenite din savarsirea de infractiuni sau a altor bunuri avand legatura cu infractiunile.
Sursa: site-ul Ministerului Justitiei