Hotararile CA al BNR pe probleme de politica monetara
In sedinta din 29 septembrie 2010, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele:
• Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an;
• Gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar;
• Mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
CA al BNR reafirma ca BNR monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.
Majorarea cotei standard a TVA incepand cu 1 iulie 2010 a determinat cresterea ratei anuale a inflatiei la nivelul de 7,58 la suta in luna august comparativ cu 7,14 la suta in luna precedenta si 4,38 la suta in luna iunie. In acelasi timp, rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustata a urcat la 4,5 la suta in luna august a.c. dupa plasarea, in prima jumatate a acestui an, in jurul nivelului de 2 la suta.
Cresterea ratei anuale a inflatiei a fost insa marginal inferioara valorii proiectate in cadrul celui mai recent exercitiu de prognoza, reflectand un grad relativ mai redus de transferare a majorarii cotei TVA asupra indicelui preturilor de consum, in conditiile persistentei deficitului de cerere. Pe de alta parte, posibilitatea manifestarii unor efecte semnificative de runda a doua ale majorarii TVA ramane preocupanta.
Analiza indicatorilor macroeconomici releva totodata continuarea cresterii alerte a exporturilor, repercutata si la nivelul fluxurilor importurilor de completare, alaturi de dinamica pozitiva a productiei industriale, dar si ramanerea in teritoriul negativ a evolutiilor anuale ale indicatorilor relevanti pentru evolutia cererii interne. In plan monetar, se constata prelungirea dinamicii anuale reale negative a creditului acordat sectorului privat in conditiile unor evolutii divergente ale componentelor sale in lei si in valuta, precum si cresterea rapida in continuare a creditului guvernamental.
Perspectivele pe termen scurt indica existenta unor riscuri privind evolutiile preturilor administrate si ale preturilor volatile ale produselor alimentare in context sezonier si al efectului de baza, precum si persistenta incertitudinilor privind efectele masurilor de consolidare fiscala, ceea ce, in contextul situatiei curente de pe scena sociala si politica interna, reclama pastrarea unei atitudini prudente a politicii monetare in vederea ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste.
In aceste conditii, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an, precum si a nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit. CA al BNR a hotarat totodata continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar.
Reluarea procesului de dezinflatie in vederea atingerii tintelor de inflatie pe termen mediu si asigurarea unei cresteri economice sustenabile depind in mod esential de implementarea ferma a mixului de politici macroeconomice si a reformelor structurale, conform angajamentelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale.
CA al BNR reafirma ca BNR monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.
Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 2 noiembrie 2010, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.
Sursa: www.bnr.ro