Deloitte: Intr-o economie cu reguli noi, directorul financiar devine element-cheie in arhitectura companiei
De la contabilitate la strategie – transformarea functiei financiare
Bucuresti, Romania – 18 octombrie 2010 – Prin functia pe care o conduce, directorul financiar (CFO) are astazi responsabilitati mult mai complexe fata de cele traditionale, legate in principal de rolul de contabil. El trebuie sa asigure eficienta functiei financiare, calitatea informatiilor, dezvoltarea personalului, managementul performantei, sa detina o intelegere profunda a companiei, precum si competente profesionale si de management avansate. Transformarea functiei financiare impune o noua abordare si noi exigente cu privire la performantele acesteia.
In acest context, Deloitte Consultanta lanseaza o noua linie de servicii dedicate functiei financiare, in baza expertizei locale si a experientei solide acumulate la nivel global, Deloitte fiind lider international pe acest segment. Echipa CFO Services este coordonata de Razvan Horobeanu, Manager, si include profesionisti specializati in diverse arii financiar-contabile.
„Directorul financiar indeplineste astazi patru roluri complexe”, explica Razvan Horobeanu. „El este administrator (responsabil de conservarea activelor, inregistrarile contabile, raportare si respectarea cerintelor legale de natura contabila si fiscala), operator (asigura functionarea eficienta si sustinuta a departamentului financiar, participa la identificarea, pastrarea si dezvoltarea angajatilor din departamentul financiar), strateg (se implica in mod direct in definirea strategiei, pentru a imbunatatii performanta companiei si valoarea adaugata adusa actionarilor; ofera o perspectiva financiara asupra initiativelor de dezvoltare) si, nu in ultimul rand, catalizator, un agent al schimbarii (urmareste alinierea si executarea strategiilor prin responsabilizarea celorlalti membri ai echipei de management).
Rolul cel mai des intalnit pentru CFO in majoritatea companiilor din Romania este acela de administrator, asa cum este definit mai sus, iar activitatea principala la nivelul departamentului financiar cuprinde procesarea inregistrarilor contabile.
„Lipsa unei viziuni de ansamblu si a unei strategii poate atrage rezultate mai putin satisfacatoare, ceea ce explica de ce numeroase companii isi schimba frecvent directorul financiar”, continua Razvan Horobeanu. „Aceasta instabilitate reprezinta un risc pentru companie in ansamblu. Din experienta noastra, atat la nivel global, cat si local, am observat ca asistenta externa poate aduce o perspectiva integrata si noua asupra departamentului financiar si ajuta CFO-ul sa identifice oportunitati si sa evite obstacole pe care, poate, nu le cunoaste inca”.
CFO Services cuprind o gama larga de solutii pentru managementul functiei financiare, precum: formularea strategiei, proiectarea sistemelor, proceselor, procedurilor si a modului de organizare, inclusiv implementarea acestora, dar si asistenta in timpul procesului de integrare in urma unei fuziuni. Proiectele beneficiaza in general de o echipa multidisciplinara, care include profesionisti din mai multe linii de servicii din consultanta (specialisti in tehnologia informatiei si resurse umane) sau profesionisti din departamentele de audit, taxe, consultanta financiara si servicii de risc). In functie de complexitatea proiectului, consultantii din Romania pot apela si la capitalul intelectual al echipei Deloitte de la nivel global.
Mai multe detalii sunt accesibile pe pagina de Internet www.deloitte.com/ro/servicii-cfo.