Primul-ministru Emil Boc s-a intalnit la Ministerul Agriculturii cu reprezentantii bancilor comerciale si ai Bancii Nationale a Romaniei
Emil Boc: Pana in momentul de fata, in agricultura am investit, in anul 2010, 2,6 miliarde de euro reprezentand bani pentru subventii, plata pe suprafata, plati pentru investitii – bani atat de la Uniunea Europeana, cat si din bugetul national. Pentru 2011, in proiectul de buget avem 3,3 miliarde de euro pentru agricultura, o suma extrem de importanta, care va contribui la modernizarea agriculturii romanesti si la realizarea obiectivului pe termen mediu si lung pe care il avem, de a face din agricultura o sursa importanta de crestere economica in Romania si de a transforma Romania dintr-o tara importatoare de produse agroalimentare intr-o tara care sa exporte asemenea produse agroalimentare. Avem o piata de 22 de milioane de oameni si, din nefericire, inca se importa foarte mult produse agroalimentare in aceasta tara. Prin aceasta politica orientata inclusiv prin investitiile mentionate, ne propunem realizarea obiectivului pe termen mediu si lung de a avea Romania ca tara exportatoare de produse agroalimentare.
Trecand la problemele curente, discutia cu bancile a fost focalizata pe un subiect direct legat de Ministerul Agriculturii: deblocarea si continuarea creditarii pentru agricultura, atat pe componenta fondurilor europene, cat si pe componenta generala de finantarea a investitiilor in agricultura. Ma refer la componenta pe fonduri europene intrucat, in anul 2008, de exemplu, cand s-au aprobat unele proiecte pe fonduri europene in agricultura, nu se cerea din partea bancilor scrisoare de confort sau declaratie pe proprie raspundere cu privire la asigurarea surselor de finantare. In acest context, au aparut multe situatii in care cei care au castigat proiectele europene nu pot sa mai duca pana la capat datorita imposibilitatii de a-si asigura cofinantarea – si ma refer aici la firmele private. De aceea, astazi am discutat cu bancile cateva modalitati pragmatice prin care putem sa-i sprijinim pe cei care se au in derulare proiecte europene si au greutati in accesarea fondurilor, a creditelor, pentru continuarea proiectelor si, in al doilea rand, sa prevenim ca pe viitor sa mai apara asemenea situatii. Din perspectiva primei ipoteze, invitatia noastra directa pentru cei care sunt in asemenea situatii este sa mearga la banca pentru a discuta si negocia conditii pentru reluarea creditarii astfel incat sa poata continua proiectul. Acolo unde exista un minim de bancabilitate a proiectului, acesta va fi continuat. Acolo unde nu exista indeplinite nici macar conditiile minimale pentru bancabilitatea unui proiect, acel proiect se va rezilia. Noi, ca tara, nu putem sa stam la nesfarsit intr-o asemenea situatie in care sa asteptam ani de zile in sir sa vedem daca unii merg sau nu la banca sa obtina credite pentru ca pierdem bani europeni. De aceea, Ministerul Agriculturii a fost mandatat sa faca o analiza a tuturor proiectelor in derulare, acolo unde se vine cu asigurarea cofinantarii, proiectul sa mearga mai departe, iar unde nu exista aceasta posibilitate, intr-un termen stabilit, sa poata impune rezilierea contractelor astfel incat sa utilizam si sa nu pierdem pentru viitor banii europeni, ca tara.
In ceea ce inseamna noile sesiuni de proiecte care vor fi angajate, am convenit ca Ministerul Agriculturii, impreuna cu Fondul de Garantare Agricol si cu bancile sa incheie protocoale de colaborare, astfel incat sa se precizeze foarte clar ca in aprecierea unui proiect, pe de-o parte, sa avem conditia unei scrisori de bancabilitate neangajanta sau, cum s-ar spune, o scrisoare de confort neangajanta, care sa se transforme intr-o scrisoare de confort angajanta in momentul in care proiectul este aprobat si, de la semnarea, de la aprobarea proiectului pana la semnare, sa vina titularul proiectului cu scrisoarea de confort angajanta, dupa ce in prealabil a obtinut, de la banca, inainte de evaluare, o scrisoare de confort neangajanta cu privire la viabilitatea proiectului.
Este o masura de siguranta atat pentru investitori, cat si pentru noi, pentru Romania, ca acesti bani europeni vor fi cheltuiti in timp si la timp, pentru ca aceasta procedura care a fost inceputa in 2008, fara a se asigura sursele de finantare si fara de a verifica existenta acestui lucru, ne pune astazi in situatia de a reevalua foarte multe proiecte europene.
In privinta autoritatilor publice, aici noi am luat o decizie directa in Guvern si anume primariile, consiliile judetene pot lua credite de la banca pentru a-si asigura cofinantarea proiectelor europene cu garantii de stat, fara ca acel imprumut sa intre in plafonul de indatorare a primariei si a consiliului judetean. Fac inca odata apel la toate autoritatile administratiei publice din Romania implicate in proiecte europene sa intreprinda demersurile pentru a-si asigura cofinantarea prin aceste credite pe care le pot lua cu garantii de stat, pe baza actelor normative aprobate de catre Guvern, pentru ca pe aceasta cale se pot implementa proiectele europene – aici avem cea mai mare problema in momentul de fata – in implementare. Iar cofinantarea este o componenta a implementarii, iar Guvernul face toate demersurile institutionale posibile, astfel incat acesti bani sa ajunga in fondurile primariilor, iar prin intermediul colaborarii cu bancile, intreprinzatorii mici sa aiba acces la creditele astfel incat sa-si poata cofinanta proiectele europene. Dar fara o responsabilitate din partea tuturor, nu se poate realiza acest lucru. Acesta a fost si motivul pentru care m-am aflat astazi aici, sa discut personal cu bancile aceasta deblocare a creditarii, pentru ca de ea depinde in buna parte si reluarea cresterii economice a Romaniei avand in vedere faptul ca, stiti bine, creditul este sangele unei economii si asigura, practic, functionalitatea sistemului nostru economic.
Reporter: Aveti promisiuni din partea bancilor ca lucrurile se vor rezolva si se va debloca creditarea?
Emil Boc: V-am spus ce am convenit, nici mai mult, nici mai putin: incheierea acestor protocoale intre banci, pe de-o parte, minister, APDRP si Fondul de agricol garantare, astfel incat sa inducem pentru viitor posibilitatea aceasta a scrisorii de confort neangajante in prima faza si angajante dupa semnarea contractului, pentru a avea bancabilitatea finantarii proiectului asigurata. Pentru proiectele aflate in derulare am convenit sa fie o evaluare a acestora, iar oameni sa mearga la banci astfel incat sa poata avea un raspuns, se poate sau nu se poate sa fie finantat proiectul si programul european implicit. Iar Ministerul Agriculturii va face, in maxim 30 de zile, un inventar al tuturor proiectelor care se afla in derulare si care pot avea sau nu bancabilitate asigurata.
Reporter: Exista motive intemeiate pentru scumpirea alimentelor?
Emil Boc: Nu este treaba primului-ministru sa regleze preturile si nu poate primul- ministru sa regleze pretul alimentelor din aceasta tara.
Reporter: Veti discuta cu FMI despre reducerea cotei unice si a CAS-ului?
Emil Boc: Vreau sa stiti ca de maine delegatia FMI se va afla in Romania. Ce vom discuta va afla in primul rand partenerul de la FMI, Comisia Europeana si de la Banca Mondiala, in cadrul discutiilor de acolo si nu prin intermediul mass-media, este o chestiune de curtoazie elementara. De discutat vom discutam in primul rand in cadrul intalnirii si dupa aceea o sa va prezentam concluziile. De aceea nu voi intra in nici o speculatie astazi sau maine. La finalul discutiilor va vom spune concluziile.
Reporter: Este impozitarea pensiilor o solutie, va ganditi la asta?
Emil Boc: Nu voi discuta nimic pe aceasta tema.
Reporter: De cand stiati sau de cand nu stiati exact de acele stimulente?
Emil Boc: Singurul care este in masura sa faca ceea ce trebuie pentru acest sistem este ministrul Ialomitianu, care a luat decizia de a face ceea ce este corect cu sistemul, pe de-o parte, in cadrul legii salarizarii unitare sa se rezolve aceasta problema in maniera corecta pentru salariatii care sunt la Ministerul Finantelor, la Ministerul Muncii sau in alta parte si sa fie tratati in maniera echilibrata. iar pe de alta parte, pana la aceasta adoptare – si sper ca astazi se rezolva in Camera Deputatilor – aceste stimulente sa fie acordate numai pe baza de performanta.Va multumesc.