Intre comic si tragic
Autor:
conf. univ. dr. Dan Sova,
Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept
Nu pot sa nu remarc partea comica din votul dat pe reducerea T.V.A. si neimpozitarea pensiilor sub 2000 RON de catre deputatii PD-L. De asemenea, nu pot sa nu remarc reactia de om speriat si vinovat a domnului Mircea Toader, care a sustinut indreptarea erorii votului prin introducerea unei noi initiative legislative, care sa indrepte ce s-a intimplat in plenul Camerei, domnia sa omitand faptul ca modificarea la Codul fiscal in discutie nu a fost promulgata, ca atare nu este lege si, in conluzie, o eventuala initiativa legislativa nu are obiect.
Interesant insa, este faptul ca, in afara de PD-L, toate partidele reprezentate in Parlament, au votat in cunostinta de cauza: opozitia ( PSD, PNL si PC) in mod clar, UDMR a declarat prin vocea lui Andras Levente ca stie ce a votat, la fel si UNPR prin vocea domnului Eugen Nicolicea.
In concluzie, singurii care invoca o eroare la vot sunt democrat – liberalii, ceea ce inseamna ca, daca presedintele Basescu va returna legea Parlamentului pentru reexaminare, ea ar trebui sa treaca la vot in aceeasi forma, eventual cu neimpozitarea doar a pensiilor pana in 1000 RON, asa cum sustine PSD in programul propus, dar cu pastrarea T.V.A. la alimentele de baza, initiativa 100% social-democrata. Personal insa, am convingera ca presedintele Basescu va trage foloase politice si din aceasta intimplare si va astepta linistit rezultatul motiunii. In ipoteza in care guvernul va cadea si opozitia isi va impune premierul, atunci domnia sa va promulga legea pentru a o face “cadou” noii guvernari, iar daca motiunea va pica, atunci presedintele va trimite legea la reexaminare, motivand lipsa suportului financiar la nivel bugetar pentru aceste masuri.
Bref, jocul politic al presedintelui nu are nimic de-a face cu interesele economice ale romanilor, ci cu un joc politicianist simplu si ingust. Precizez, epntru a spulbera anumite mituri, reducerea de la 24 la 5% a T.V.A. nu va produce o scadere a preturilor cu 19% la alimentele de baza, ci poate doar cu cateva procente. Avantajul produs va fi insa in patrimoniul operatorilor economici, care vor fi ajutati prin aceasta masura sa se capitalizeze mai bine si sa suporte mai usor cheltuielile de productie si desfacere. In privinta pensiilor, PSD a sustinut doar neimpozitarea pensiilor pana la 1000 RON, social-democratii nedetinand, in acest moment, o simulare privind efectele asupra bugetului in cazul unei eventuale neimpozitari a pensiilor pana la 2000 RON. (Asta ca sa fim onesti).
Dincolo de aspectele tehnice, ramane tragi-comicul unor parlamentari care, intr-o sedinta ce se bucura de prezenta a nu mai putin de 7 ministri ai Guvernului Boc, au votat complet aiurea, complet neatenti si dezinteresati, in final, de actul de legiferare. Este si aceasta o realitate pe care nu pot sa o neg, desi ma doare. Despre cei 7 ministri care reprezinta propriu-zis bratul armat al puterii in materie executiva si care, la fel de senini ca si parlamentarii mai putin implicati in actul de guvernare efectiv au votat masuri pe care le contesta pe toate drumurile, nu pot spune decat ca demonstreaza, inca o data, care este “rezerva de cadre” reala a PD-L. Tara e guvernata, din pacate, de catre diletanti in ale politicii si ale managementului. Asa ca, nu putem decat sa tinem pumnii pentru 27 Octombrie la dezbaterea si voatarea motiunii.