Investitiile straine directe in Romania in anul 2009
Cercetarea statistica privind investitiile straine directe (ISD) a fost realizata de Banca Nationala a Romaniei in colaborare cu Institutul National de Statistica. Obiectivul principal al cercetarii statistice a fost determinarea investitiilor straine directe in Romania la 31 decembrie 2009 pe baza soldului la inceputul anului 2009 si a fluxurilor (miscarilor) in cursul exercitiului financiar 2009, in intreprinderile investitie straina directa rezidente.
1. Fluxul net de investitii straine directe in anul 2009 a atins nivelul de
3 488 milioane euro, din care:
- 1 729 milioane euro participatii la capital* (49,6%);
- 1 759 milioane euro credit net primit de la investitorii straini (50,4%).
2. Soldul final de investitii straine directe la 31 decembrie 2009 a inregistrat valoarea de
49 984 milioane euro, din care:
- 35 600 milioane euro participatii la capital, inclusiv profitul reinvestit (71,2%);
- 14 384 milioane euro credit net primit de la investitorii straini (28,8%).
2.1. Repartizarea investitiilor straine directe pe principalele activitati economice
Din punct de vedere al orientarii investitorilor straini spre ramuri economice (conform CAEN Rev.2), ISD s-a localizat cu precadere in industria prelucratoare (31,1% din total), in cadrul acesteia cele mai bine reprezentate ramuri fiind: prelucrare titei, produse chimice, cauciuc si mase plastice (6,3% din total), metalurgia (5,2%), industria mijloacelor de transport (4,7%), industria alimentara, a bauturilor si tutunului (4,1%) si ciment, sticla, ceramice (3,3%). Exista domenii cu o pondere redusa fata de potential, cum ar fi textile, confectii si pielarie (1,4%).
Pe langa industrie, activitati care au atras importante ISD sunt intermedierile financiare si asigurarile, care cuprind activitatea bancara, a institutiilor financiare nebancare si de asigurari si reprezinta 19% din totalul ISD, constructiile si tranzactiile imobiliare (12,9%), comertul cu amanuntul si cu ridicata (12,3%), tehnologia informatiei si comunicatii (6,5%).
Imobilizarile corporale si necorporale, cu un sold la finele anului 2009 in valoare de 23 272 milioane euro, reprezinta 46,6% din soldul total al ISD, inducand un grad semnificativ de stabilitate al investitiei straine directe.
Activitatile economice in care ISD se regasesc in imobilizari corporale si necorporale, la un nivel semnificativ, sunt: industria (24,3% din total ISD), iar in cadrul acesteia industria prelucratoare (cu 17,3% din total ISD), constructiile si tranzactiile imobiliare (7,4%), comertul cu amanuntul si cu ridicata (6,2%), tehnologia informatiei si comunicatii (3,5%).
2.2. Repartizarea investitiilor straine directe pe regiuni de dezvoltare
Din punct de vedere teritorial se observa orientarea cu precadere a ISD spre regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (63,4%), alte regiuni de dezvoltare beneficiare de ISD fiind: Regiunea CENTRU (7,4%), Regiunea SUD (7,2%), Regiunea VEST (6,2%) si Regiunea SUD-EST (5,9%).
2.3. Repartizarea investitiilor straine directe pe tari de origine
Repartizarea ISD pe tari de origine a fost realizata in functie de tara detinatorului nemijlocit a cel putin 10% din capitalul social al intreprinderilor investitie straina directa rezidente.
Primele 5 tari clasate dupa ponderea detinuta in soldul ISD la 31 decembrie 2009 sunt Olanda (21,8%, in crestere de la 17,2% in 2008), Austria (18,1% din soldul ISD la sfarsitul anului 2009, pondere in scadere de la 18,8% in 2008), Germania (13,4%, in scadere de la 15,4%), Franta (8,5%) care isi mentine ponderea din anul 2007, precum si Grecia cu o pondere de 6,6% in 2009, aceeasi ca in anul precedent.
3. Tipuri de investitii straine directe
Fluxul de participatii la capital in intreprinderile ISD este diferentiat in greenfield, fuziuni si achizitii si dezvoltare de firme.
In anul 2009, 98,3% din participatiile la intreprinderile investitie straina directa, respectiv 3 065 milioane euro, au revenit dezvoltarilor de firme, 1,1% din participatii (34 milioane euro) fuziunilor si achizitiilor (M&A), iar investitiilor greenfield numai 0,6% (19 milioane euro).
Pentru a se putea aprecia impactul de durata al investitiilor greenfield asupra economiei, au fost evidentiate si acumularile de investitii straine directe in intreprinderile infiintate prin investitii greenfield, denumite intreprinderi greenfield.
La finele anului 2009 distribuirea pe principalele activitati economice a soldului investitiilor straine directe in intreprinderi greenfield se prezinta astfel:
4. Exporturile si importurile intreprinderilor investitie straina directa
Activitatea intreprinderilor investitie straina directa, in ansamblul ei, are un impact pozitiv asupra balantei comerciale a Romaniei, contributia la exporturi fiind de 69,8%, in timp ce la importuri este de 60,1%.
PRECIZARI METODOLOGICE
- Investitia straina directa: relatie investitionala de durata, intre o entitate rezidenta si o entitate nerezidenta; de regula, implica exercitarea de catre investitor a unei influente manageriale semnificative in intreprinderea in care a investit.
Sunt considerate investitii straine directe: capitalul social varsat si rezervele ce revin unui investitor nerezident care detine cel putin 10% din capitalul social subscris al unei intreprinderi rezidente, creditele dintre acest investitor si intreprinderea in care a investit, precum si profitul reinvestit de catre acesta.
De asemenea, sunt considerate investitii straine directe, capitalurile din companiile rezidente asupra carora investitorul nerezident exercita o influenta semnificativa pe cale indirecta si anume: capitalurile proprii ale asociatelor si filialelor rezidente ale intreprinderii rezidente in care investitorul nerezident detine cel putin 10% din capitalul social subscris.
- Investitorul strain direct: persoana juridica, persoana fizica sau grup de persoane ce actioneaza concertat, care detine cel putin 10% din capitalul social subscris (respectiv din capitalul de dotare al entitatilor fara personalitate juridica) sau cel putin 10% din voturi, intr-o intreprindere situata in afara propriei tari de rezidenta.
- Intreprinderea investitie straina directa: este o intreprindere cu sau fara personalitate juridica, in care un investitor nerezident detine cel putin 10% din capitalul social subscris sau din voturi, respectiv din capitalul de dotare in cazul intreprinderilor fara personalitate juridica (sucursale). Detinerea a cel putin 10% din capitalul social subscris sau din voturi, respectiv din capitalul de dotare, este primordiala in stabilirea relatiei de investitie directa.
- Intreprinderea investitie straina directa de gradul II: este o intreprindere rezidenta, cu personalitate juridica, in care un investitor strain direct controleaza, prin intermediul unei intreprinderi investitie straina directa, cel putin 10% din capitalul social subscris. Intreprinderile investitie straina directa de gradul II sunt filiale sau asociate ale intreprinderilor investitie straina directa. Filialele reprezinta companiile rezidente in care intreprinderile ISD detin cel putin 50% din capitalul social subscris, iar asociatele sunt companiile rezidente in care intreprinderile ISD detin intre 10 si 50 % din capitalul social subscris.
- Investitia directa reversibila: relatia investitionala de sens contrar investitiei straine directe pe care o intreprindere investitie straina directa rezidenta o are cu investitorul strain direct, daca intreprinderea rezidenta are o participatie de sub 10% din capitalul social al investitorului strain direct.
- Componentele investitiilor straine directe:
- Capitaluri proprii: capitalul social subscris si varsat, atat in numerar cat si prin contributii in natura, detinut de nerezidenti in companii rezidente, precum si cota aferenta din rezerve; in mod corespunzator, in cazul sucursalelor, se ia in considerare capitalul de dotare aflat la dispozitia acestora.
- Creditul net: creditele primite de catre intreprinderea investitie straina directa de la investitorul strain direct sau din cadrul grupului de firme nerezidente din care face parte acesta, mai putin creditele acordate de catre intreprinderea investitie straina directa investitorului strain direct sau unei alte firme din cadrul grupului respectiv de firme.
- Tipurile investitiilor straine directe (diferentiate dupa contributia fluxului de participatii straine la capital in intreprinderile investitie straina directa):
- Greenfield: infiintarea de intreprinderi de catre sau impreuna cu investitori straini (investitii pornite de la zero);
- Fuziuni si achizitii: preluarea integrala sau partiala de intreprinderi de catre investitori straini de la rezidenti;
- Dezvoltare de firme: majorarea detinerilor de capital ale investitorilor straini in intreprinderi investitie straina directa.
Au fost cercetate exhaustiv 6 022 intreprinderi investitie straina directa, cuprinzand intreprinderile cu cel putin 20 de salariati (5 777 de unitati), toate institutiile de credit cu capital strain (39 de unitati), toate societatile comerciale de asigurari cu capital strain (37 de unitati), precum si intreprinderile considerate atipice (toate intreprinderile investitie straina directa care au cifra de afaceri sau capitalul social de cel putin 30 milioane RON (169 de unitati).
Multimea de intreprinderi investitie straina directa care nu a fost cuprinsa in cercetarea statistica exhaustiva (circa 38 000) este reprezentata de esantionul format din 1 199 de unitati. Volumul total de unitati cercetate (exhaustiv plus esantion) a fost de 7 221.
Gradul de eroare al rezultatelor cercetarii statistice privind investitiile straine directe in Romania la 31 decembrie 2009 (fluxuri si solduri) este de ± 3%, principalii indicatori cercetati fiind garantati cu o probabilitate de 97%.
* nivel rezultat prin diminuarea participatiilor in valoare de 3 118 milioane euro cu pierderea neta in suma de 1 389 milioane euro.
Citeste stirea intreaga aici