Guvernatorul – mic intreprinzator
Autor:
Dan Sova,
conferentiar universitar doctor, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti
Greu mi l-as fi imaginat pe Mugur Isarescu coborand din atmosfera destinsa si aristocrata a Bancii Nationale in jungla micilor intreprinzatori si iadul formularelor de tot felul. Guvernatorul Isarescu este, indiscutabil, un brand in Romania, din toate punctele de vedere. Calm, intelectual fin, un umor aproape insesizabil dar constant, intotdeauna cu masura, inspirand forta si siguranta de sine. Este omul spre care ne-am indreptat atentia si sperantele in ‘99 – 2000, adica tot intr-un moment de criza si probabil ca si acum, daca la Cotroceni ar fi fost un alt gen de presedinte, Isarescu ar mai fi riscat odata sa imbrace haina grea a premierului. Dar nu despre calitatile incontestabile ale Guvernatorului vreau sa vorbesc aici, ci despre faptul ca domnia sa a inceput o mica afacere cu vinuri ( si apreciabil este faptul ca nu-si vinde productia catre unitatile de stat , afacere care a reusit sa-i produca dileme chiar si lui, omului spre care ne indreptam gandul atunci cand luam in discutie reformarea sau eficientizarea sistemului. Chiar si pe Mugur Isarescu l-au uimit multitudinea de formulare, de raportari, guvernatorul nereusind sa gaseasca multora dintre acestea nici un fel de utilitate practica, poate doar, spunea domnia sa, vreun motiv ca sa existe unele locuri de munca. Foarte interesanta aprecierea guvernatorului, care spunea, cu un calm introspectiv si consternat ca Ë greu sa faci afaceri in Romania.
Ma intreb oare, ne-am fi asteptat ca acela care de aproape 20 de ani conduce Banca Nationala si pentru 1 an ne-a fost premier, chiar intr-o perioada dificila, de criza, sa nu cunoasca decat din auzite realitatea de la firul ierbii cum spunem noi? Realitatea aceea care ne macina zi de zi? Oare nu stim ca tara asta e plina de oameni bine intentionati carora li se pun piedici, de oameni cu initiativa care nu sunt deloc sprijiniti, de intreprinzatori disperati din cauza birocratiei? Oare omul care de 20 de ani ocupa functii majore in statul roman sa nu fi sesizat ca “sistemul” este principalul obstacol in dezvoltarea acestei tari pana sa fi ajuns in rolul micului intreprinzator bine intentionat? Mai mult chiar, ca de fapt “sistemul” actioneaza pur si simplu impotriva statului, intrucat fiecare intreprinzator reprezinta o sursa de venit, or prin blocarea, impiedicarea si asasinarea birocratica a liberei initiative, in fapt se blocheaza sursele de venit ale bugetului?
Plecand de la aceste intrebari nu pot sa nu observ una din racilele vechi ale sistemului si anume ca majoritatea celor de la finante, transporturi, economie etc nu au lucrat niciodata in economia reala, nu ii cunosc mecanismele, logica, rapiditatea, au mentalitatea aceea gresita ca omul de afaceri este un potential infractor, iar nu un potential creator de profit, locuri de munca si plus-valoare.
Fireste ca nu pot sa nu remarc superba incercare a guvernatorului de a fi un simplu roman in afaceri. A deschis o vinarie si si-a spus. Nu vreau sa fiu Mugur Isarescu, guverntorul, ci Mugur Isarescu omul si sa incerc sa fac o afacere. Si aceasta incercare, dincolo de situatia inedita pentru un om ca Mugur Isarescu i-a creat acestuia insa si acea nelamurire, sper eu constructiva pentru noi romanii. Eu ma astept sincer ca Mugur Isarescu, sprijinde-se pe prestigiul si influenta sa incontestabile sa intervina in anumite segmente al actului de guvernare cu sfatul si indrumarea sa. Nu ma astept ca guvernatorul sa transforme iadul nostru de fiecare zi in rai, dar ma astept sa ne poata ajuta sa facem iadul micilor afaceri putin mai suportabil. Toata increderea, domnule Guvernator.