Extinderea UE – starea de fapt
Strategia de extindere 2010 si evaluarea progreselor inregistrate de tarile care doresc sa adere la UE: Croatia, Islanda, Turcia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Albania, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Serbia si Kosovo.
Extinderea ramane o prioritate politica pentru Uniunea Europeana si cele 27 de state membre ale acesteia. Continuarea procesului de extindere va consolida securitatea, pacea, dezvoltarea economica si influenta politica a UE.
Raportul din 2010 privind strategia de extindere vizeaza Balcanii de Vest, Islanda si Turcia, evaluand situatia actuala si modalitatile de sprijinire a tarilor candidate in eforturile de a realiza reformele necesare pentru a adera la UE.
Uniunea a alocat 11,6 miliarde de euro pentru sustinerea procesului de pregatire a aderarii in perioada 2007-2013. Printre avantajele oferite deja se numara accesul liber la piata unica a UE pentru majoritatea exporturilor, ceea ce reprezinta un ajutor vital pentru aceste tari, intr-o perioada in care se straduiesc sa depaseasca efectele crizei economice mondiale.
Statele candidate se confrunta in continuare cu provocari majore in domenii precum justitia, administratia publica, libertatea de exprimare si excluziunea sociala a anumitor categorii ale populatiei.
Tarile care s-au format in urma destramarii Iugoslaviei trebuie sa rezolve si o serie de probleme care decurg din conflictele existente inca intre ele.
Comisia recomanda ca UE sa inceapa negocierile cu Muntenegru si sa-i confere statutul de candidat, cu conditia ca aceasta tara sa continue procesul de reforma. Negocierile ar putea fi demarate si in cazul Albaniei, insa numai daca se inregistreaza progrese intr-o serie de domenii esentiale.
Intre timp, Croatia intra in ultima etapa a procesului de aderare, dar trebuie sa-si continue eforturile pentru a indeplini standardele europene in materie de drepturi fundamentale si de independenta a justitiei.
Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei asteapta decizia guvernelor UE cu privire la demararea negocierilor de aderare.
Serbia a depus cererea de aderare la UE in decembrie 2009. Luna trecuta, guvernele UE i-au cerut Comisiei sa elaboreze un aviz cu privire la aceasta solicitare.
Kosovo, potential candidat, nu a depus inca cererea de aderare, dar a luat masuri preliminare in acest sens. Bosnia si Hertegovina se afla in aceeasi situatie. Totusi, disputele politice existente la nivel intern continua sa blocheze procesul de reforma.
Turcia isi revizuieste constitutia pentru a se conforma normelor UE si, in plus, trebuie sa gaseasca solutii pentru a pune capat disputei cu Cipru.
Islanda, tara care a inceput negocierile de aderare in cursul acestui an, are avantajul de a face parte din Spatiul Economic European si din spatiul Schengen.