Aprobarea amendamentului la Acordul de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru finantarea Proiectului „Reforma sistemului judiciar”
In urma eforturilor sustinute ale Ministerului Justitiei, acordul de Imprumut incheiat intre Banca Mondiala si partea romana (Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei) pentru finantarea Proiectului „Reforma sistemului judiciar”, a fost extins cu 2 ani printr-un amendament, pana la 31 martie 2013, astfel incat obiectivele asumate in cadrul acestui proiect sa poata fi atinse de partea romana.
Finalizarea cu succes a negocierilor, care au durat aproape un an de zile, a fost rezultatul si a unei foarte bune colaborari institutionale intre Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor Publice, Consiliul Superior al Magistraturii si Banca Mondiala.
In plus, datorita progreselor inregistrate in ultimul an de Ministerul Justitiei, Banca Mondiala a fost de acord sa mentina intacta valoarea totala a imprumutului (110 milioane de EURO), fara sa o reduca la momentul semnarii amendamentului la acordul de imprumut.
Pe de alta parte, eforturile Ministerului Justitiei si cele ale Consiliului Superior al Magistraturii – principalii beneficiari ai imprumutului – trebuie sa continue si in perioada urmatoare pentru implementarea tuturor masurilor prevazute in Acord.
Din punct de vedere al aspectelor procedurale formale, la propunerea Ministerului Justitiei si a Ministerului Finantelor Publice, executivul a aprobat in sedinta de miercuri, 10 noiembrie 2010, Hotararea de Guvern pentru aprobarea amendamentului convenit prin scrisoarea semnata la Washington la 6 octombrie 2010 si, respectiv la Bucuresti la 18 octombrie 2010 intre Guvernul Romaniei si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, la Acordul de imprumut, in valoare de 110 milioane euro, dintre Romania, reprezentata de Ministerul Finantelor Publice si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru finantarea Proiectului „Reforma sistemului judiciar”, semnat la Bucuresti la 27 ianuarie 2006.
In august 2010, printr-o scrisoare adresata Ministerului Finantelor Publice, Banca Mondiala si-a dat acordul pentru extinderea finantarii cu doi ani de zile, pana in aprilie 2013, fara a se reduce suma de 110 milioane Euro.
Informatii de background:
Ministerul Justitiei beneficiaza de imprumutul extern acordat de Banca Mondiala (BIRD) prin acordul de imprumut Nr. 4811 – RO in valoare totala de 142 milioane Euro (din care 110 mil. acordate de BIRD si 32 mil. contributia Guvernului Romaniei) pentru implementarea Proiectului „Reforma Sistemului Judiciar” structurat in patru componente. Acestea se refera la: reabilitarea infrastructurii instantelor; consolidarea capacitatii administrative a instantelor; realizarea unui sistem informatic integrat de management al resurselor in cadrul sistemului judiciar (RMS); continuarea dezvoltarii capacitatii institutionale a principalelor institutii din sistemului judiciar (MJ, CSM, INM, SNG, instante etc.).
In ceea ce priveste reabilitarea infrastructurii instantelor precizam ca, din cele 20 de sedii de instante ce trebuie reabilitate:
– 4 au fost finalizate in perioada aprilie – iulie 2010 (Judecatoria Blaj, Judecatoria Vatra Dornei, Tribunalul Vechi Baia Mare si Judecatoria Viseul de Sus).
– 8 sunt in lucru –Judecatoria Orsova, Tribunalul Suceava, Tribunalul Ialomita, Judecatoria Bolintin Vale, Tribunalul Arges, Tribunalul Tulcea, Judecatoria Saliste si Curtea de Apel Pitesti. Finalizarea acestora este estimata in intervalul noiembrie 2010 – septembrie 2012.
– 2 instante:Palatul de Justitie Iasi este in faza de licitatie a lucrarilor de constructii – in curs de evaluare aplicatiile de pre-calificare.Tribunalul Sibiu este in faza avansata de pre-licitatie pentru selectarea constructorului – urmeaza publicarea anuntului de licitatie. Semnarea contractelor si demararea lucrarilor este estimata la inceputul anului viitor (ianuarie – martie).
– 2 instante (Palatul de Justitie Oradea si Tribunalul Cluj) sunt in faze avansate pentru obtinerea HG-ului de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, conditie obligatorie pentru continuarea demersurilor de eliberare a autorizatiei de construire la nivel local si pentru demararea la nivelul MJ – DIPFIE a procedurilor de licitatie pentru selectarea constructorilor.
– 4 instante (Curtea de Apel Craiova, Tribunalul Prahova, Judecatoria Campina si Judecatoria Turda) se afla in diverse stadii de obtinere a avizelor.
Cu privire la evolutia financiara a acestui proiect mentionam ca, in ultimele luni s-au inregistrat progrese semnificative in utilizarea fondurilor. Astfel, pana in prezent, de la bugetul de stat si din imprumut s-a angajat suma de cca. 34 milioane Euro si s-au efectuat plati in valoare de cca.14 milioane Euro. Trebuie precizat ca, pana la inceputul anului 2009, nu a fost semnat nici un contract de executie de lucrari, primele contracte au fost semnate incepand cu luna februarie 2009 urmare eforturilor depuse la nivelul MJ, situatia utilizarii sumelor alocate pentru reabilitarea instantelor aflandu-se in atentia ministrului Justitiei inca de la preluarea mandatului in anul 2008.