Impasul bugetar: decizia apartine liderilor statelor

Negocierile privind bugetul UE pentru 2011 au ajuns intr-un impas pe 15 noiembrie. Cateva state membre au blocat in Consiliu discutia despre rolul Parlamentului European in pregatirea bugetelor viitoare, in ciuda concesiilor facute de Parlament la nivelul cheltuielilor de anul viitor. In momentul de fata, Comisia Europeana va trebui sa prezinte o noua propunere de buget. Eurodeputatii si-au exprimat speranta ca liderii UE vor depasi impasul la Consiliul European din decembrie.
Pe 15 noiembrie, seara tarziu, negocierile dintre Parlamentul European si Consiliul de Ministri au esuat, bugetul UE pe 2011 neputand fi aprobat. Presedintele Jerzy Buzek, care a condus echipa de negociere a Parlamentului European, si-a exprimat regretul pentru faptul ca „intransigenta catorva state membre“ a impiedicat orice acord.
Bugetul intrase in ultima runda de negocieri in urma acceptarii de catre Parlament a unei cresteri de doar 2,91% in plati fata de bugetul pe 2010. Eurodeputatii au insistat asupra unui „acord serios“, care sa asigure in viitor rolul Parlamentului in negocierile bugetare si sa ofere bugetului marjele necesare finantarii in situatii neprevazute de-a lungul anului.
Flexibilitate si bugetul in viitor
Instrumentul de flexibilitate, ce reprezinta anual 0,03% din PIB, respectiv 4 miliarde de euro, a fost prevazut dintotdeauna si folosit adesea pentru evenimente neprevazute. Hotararea este luata traditional in Consiliu, prin majoritate calificata, insa in negocierile finale din anul acesta anumite state membre au insistat asupra introducerii unanimitatii. Acest lucru nu putea fi acceptat de Parlamentul European, Comisia Europeana si majoritatea statelor membre.
Rolul Parlamentului European in negocierile viitoare asupra bugetului UE, in contextul in care acesta are mai multa putere conform Tratatului de la Lisabona, a fost de asemenea subiect de dezbatere, respins insa de cateva state membre. A mai fost respins si efortul Parlamentului European de deschidere a discutiilor privind reforma bugetului UE, astfel ca povara asupra statelor membre sa fie limitata.
„O reforma a sistemului de resurse proprii este inevitabila datorita crizei bugetare din Europa“, a spus presedintele comisiei parlamentare pentru bugete, francezul Alain Lamassoure de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat).
Ce urmeaza
In urma esuarii negocierilor, Comisia Europeana va trebui sa prezinte in saptamanile viitoare o noua propunere de buget. Aceasta va fi examinata de Consiliu intr-o perioada de maxim 30 de zile si trimisa Parlamentului, ce va avea la dispozitie 42 de zile pentru a o aproba. Insa echipa de negociere a Parlamentului si-a exprimat speranta ca liderii statelor membre vor ajunge la un acord in decembrie, la timp pentru aprobarea bugetului inainte de sfarsitul anului.
In caz contrar, Uniunea Europeana va intra in 2011 cu o suma raportata la bugetul din 2010 (pentru fiecare luna avand la dispozitie o suma echivalenta cu bugetul pe 2010 impartit la 12), pana in momentul ajungerii la un acord. Acest lucru ar impune constrangeri importante, deoarece anumite cheltuieli din 2011 nu sunt prevazute in bugetul pe 2010, de exemplu Serviciul european de actiune externa si noile agentii de reglementare a sectorului financiar.
„Exista o discrepanta din ce in ce mai mare intre ce asteapta statele membre de la Uniunea Europeana si dispozitia acestora de a finanta aceste noi sarcini“, a aratat raportoarea parlamentara pentru buget, poloneza Sidonia Jędrzejewska de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat).