UE trebuie sa garanteze neutralitatea internetului
Vorbim adesea despre potentialul imens al internetului, dar de multe ori uitam ca infrastructurile trebuie sa urmeze evolutiei traficului. Datorita vitezei cresterii internetului, acesta ar putea cunoaste curand primele ambuteiaje. Deputaţii europeni si specialisti in domeniu au dezbatut felul in care internetul poate fi gestionat si reglementat mai bine.
Din ce in ce mai multi oameni au acces la internet, calitatea conexiunilor creste, utilizatorii petrec pe internet din ce in ce mai mult timp. Piata internetului pe telefonul mobil ar trebui sa creasca de patru ori in urmatorii trei ani, conform furnizorilor. Cine ar trebui sa reglementeze traficul? Daca furnizorii fac acest lucru, exista un risc pentru neutralitatea si accesul tuturor la internet?
Transparenta si libertate pe internet
Jean-Jacques Sahel, reprezentantul companiei Skype, ce ofera telefonie pe internet, a criticat operatorii francezi de telefonie mobila care restrictioneaza accesul abonatilor lor la serviciile societatii sale. Astfel de practici „limiteaza alegerea consumatorilor si inovarea“, a explicat dumnealui, declarandu-se impotriva „cenzurii comerciale“.
„Parasiti-va operatorul daca vi se blocheaza accesul la Skype“, este sfatul comisarului european Neelie Kroes. Conform lui Jérémie Zimmermann de la Quadrature du Net si lui Thomas Nortvedt de la Consiliul norvegian al consumatorilor, acest lucru este mai usor de zis decat de facut. Sa schimbi operatorul este de multe ori foarte dificil.
Reglementare minima
Britanicul Malcolm Harbour de la Conservatorii şi Reformiştii Europeni, presedintele comisiei pentru piata interna si protectia consumatorilor, a abordat drepturile utilizatorilor in cadrul negocierilor pentru pachetul telecom. Pentru dumnealui, transparenta ofertelor de acces la internet trebuie sa fie prezenta de la inceput.
Furnizorii de acces si operatorii trebuie sa indice clar clientilor lor ce servicii blocheaza si de ce. Autoritatile de reglementare trebuie sa poata interveni daca furnizorii de acces si operatorii discrimineaza consumatorii in procesul de gestionare a traficului sau nu sunt corecti fata de competitori.
Malcolm Harbour se pronunta in favoarea unei „reglementari minimale“, pe care o sustine si germanul Herbert Reul de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat). In schimb, o parte din deputaţii europeni sunt ingrijorati de o asemenea abordare. „Aceleasi principii trebuie sa se aplice pe internet si in societatile democratice“, a spus germanul Jan Philipp Albrecht (Verzi). „Furnizorii de acces joaca acum rolul statului: unde este atunci democratia?“, a intrebat dumnealui.
Sursa: site-ul Parlamentului European