Deputatii europeni dezbat guvernanta economica
Pe 24 noiembrie, deputatii europeni au dezbatut in plen concluziile Consiliului European din 28-29 octombrie si guvernanta economica. Printre subiectele abordate s-au numarat consolidarea disciplinei financiare in UE, stabilitatea financiara a zonei euro, sanctiunile in cazul nerespectarii Pactului de Stabilitate si ajutorul pentru Irlanda.
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, s-a concentrat in cadrul discursului pe care l-a tinut la Parlamentul European pe masurile de guvernanta economica asupra carora au ajuns la un acord sefii de state si de guverne europeni. Dumnealui a mai vorbit si despre grupul sau de lucru in domeniul guvernantei economice, care a adus „echilibrul potrivit“ pentru evitarea deficitelor excesive si consolidarea capacitatii UE cand un stat membru reprezinta un risc pentru stabilitatea comuna.
O parte din vorbitori au fost dezamagiti pentru ca sanctiunile in cazul nerespectarii Pactului de Stabilitate nu sunt automate. Sanctiunile ar trebui propuse de Comisie si vor fi automate daca nu sunt respinse de statele membre.
Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, a insistat astazi la Parlamentul European pentru „mai multa coerenta, mai multa convergenta si mai multe scopuri comune, pentru ca UE sa poata juca un rol mai important in lume, in beneficiul cetatenilor sai“. Dumnealui a mai aratat importanta asigurarii stabilitatii financiare in Irlanda.
„Avem nevoie de partenerii nostri in aceste momente dificile“, a spus liderul Grupului Partidului Popular European (Crestin Democrat), francezul Joseph Daul. Europenilor le este frica de criza si „din ce in ce mai multi politicieni exploateaza aceasta teama fara sa vina cu propuneri; grupurile politice si liderii politici trebuie sa respinga aceasta demagogie si acest populism“, a mai spus dumnealui, adaugand ca protectionismul nu este o solutie si ca solidaritatea este importanta pentru statele membre.
Liderul socialist german Martin Schulz a spus ca „taxa pe tranzactiile financiare reprezinta un mod in care poate participa sectorul privat“, dar ca Regatul Unit este impotriva acesteia. Conform domnului Schulz, UE este divizata in trei parti: Franta si Germania, zona euro si restul, cu Regatul Unit detinand o pozitie speciala. Acest lucru risca sa divizeze Uniunea.
Liderul liberal, belgianul Guy Verhofstadt, a cerut ca Parlamentul European sa il sustina pe presedintele Bancii Centrale Europene, domnul Trichet, responsabil cu stabilitatea zonei euro. „Ne cere sa ne consolidam sistemul si sa ne asiguram ca sanctiunile sunt automate si eficiente“, a adaugat dumnealui, aratand ca are mai multa incredere in Comisie decat in Consiliu in sanctionarea tarilor ce nu respecta regulile.
„Spiritul pro-european de solidaritate s-a pierdut“, a arata Rebecca Harms (Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, Germania), conform careia schimbarile minore ale tratatului nu reprezinta o problema. Problema este ca tari ce au insistat pentru solidaritate, precum Germania, acum nu mai sunt capabile sa isi respecte promisiunile. „Nu putem iesi din criza decat impreuna“, a aratat dumneaei.
„La Parlament trebuie sa respectam presiunile la care sunt supuse statele membre si sa acceptam ca proiectele ce nu sunt urgente sa fie amanate pentru permiterea acordului privind bugetul“, a aratat Kay Swinburne (Conservatorii si Reformistii Europeni, Regatul Unit).
Lothar Bisky (Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, Germania) a cerut „solidaritate intre statele membre“. Dumnealui a mai cerut ca tarile care deja au datorii sa nu fie pedepsite, acest lucru riscand sa dezbine statele membre.
Nigel Farage (Grupul Europa Libertatii si Democratiei, Regatul Unit) a dat vina pe reprezentantii UE care nu au invatat nimic din criza. Mecanismul actual de ajutare a statelor membre nu va rezolva situatia. „Anul acesta am vazut o tragedie greaca, acum este criza irlandeza. Urmeaza Portugalia si apoi cred ca Spania. Banii pentru Spania vor fi de sapte ori mai multi decat cei pentru Irlanda, si in acel moment toti banii dedicati ajutorului vor fi disparut“, a adaugat dumnealui.