Curtea Constitutionala – din nou arbitru politic

In aplicarea Deciziilor Curtii Constitutionale, ieri, Birourile reunite ale celor doua camere ale Parlamentului au refuzat finalmente Guvernului angajarea raspunderii, motivata de faptul constatat de magistratii constitutionali ca procedura asumarii raspunderii pe legea educatiei este neconstitutionala ca metoda de promovare si adoptare a unei legi de maxima importanta.
Fireste, arcul Puterii sustine necesitatea unui vot in plen pentru a vedea daca Parlamentul, in ansamblul sau, este de accord cu acest refuz al angajarii raspunderii. Astfel ca, in urma unei dezbateri care va avea loc in plenul camerelor reunite probabil pe data de 14 Decembrie, deputatii si senatorii vor trebui sa se pronunte prin vot. Tinand seama de matematica parlamentara rezultatul votului ar trebui sa fie favorabil Guvernului, bineanteles contrar Hotararii Birourilor Reunite ale celor doua camere si sa decida continuarea angajarii raspunderii.
Avem insa o problema de constitutionalitate. Daca Plenul Reunit ar lua o asemenea hotarare, inseamna ca, practic, ar fi instituita, de facto, o cale de atac de reformare a unei hotarari a Curtii Constitutionale. Astfel, dupa ce Curtea Constitutionala a statuat, in mod expres, ca asumarea raspunderii pe Legea educatiei este neconstitutionala, in mod evident nimeni nu poate veni sa decida continuarea acelei proceduri intrucat se incalca prevederile Constitutiei care spun ca Hotararile Curtii Constitutionale sunt general obligatorii si, ca atare, vor trebui respectate de toate autoritatile si toti cetatenii. ( art.147 alin 4). Or, imi vine greu sa cred ca insusi Parlamentul Romaniei ar incalca legea fundamentala prin votul exprimat. Iar daca nu incala legea fundamentala, atunci nu face altceva decat sa desfiinteze, cu o majoritate simpla care nu poate depasi 51% din cei prezenti, o decizie a Curtii Constitutionale. Or, institutia desfiintarii deciziilor Curtii Constitutionale de catre Parlamentul Romaniei, din cate stim, nici nu este reglementata in sistemul romanesc si nici acceptabila intr-o ecuatie mai larga a separatiei puterilor in stat.
Iata deci, cum Partidul Democrat – Liberal sub inteleapta indrumare a conducatorilor sai, se pregateste de o noua incalcare a Constitutiei si, bineanteles, de o monumentala gafa politica. Fireste ca opozitia va ataca la Curtea Constitutionala o asemenea Hotarare a Plenului Reunit si vom avea, din nou, un arbitraj al Curtii pentru o noua confruntare politica in care puterea incearca sa impuna abuzul si absurdul in locul dialogului si respectarii legilor.
In orice caz, gafele constitutionale ale Domnului Emil Boc – profesor de drept constitutional – vor ramane anecdotice in istoria politica a Romaniei.