Ziua internationala a luptei impotriva SIDA
1 decembrie 2010 marcheaza Ziua internationala a luptei impotriva SIDA. 33 de milioane de persoane, dintre care 2,5 milioane de copii, sunt afectati astazi de aceasta boala. Pe 30 noiembrie, subcomisia drepturile omului de la Parlamentul European a organizat o audiere privind drepturile omului si SIDA. In cadrul acesteia s-a aratat ca oamenii infectati cu virusul HIV sunt discriminati in lume, inclusiv in UE.
Presedinta audierii, Heidi Hautala (Verzi, Finlanda), a spus in deschiderea dezbaterii ca „a venit timpul sa abordam sanatatea in contextul drepturilor omului“.
Henning Mikkelsen, de la UNAIDS, a aratat ca „doar protejand drepturile celor ce traiesc cu SIDA protejam drepturile tuturor“. Dumnealui a aratat ca 79 de state considera infractiune relatiile intre persoane de acelasi sex, 100 de state considera prostitutia delict si 55 de state impun restrictii legate de HIV pentru intrarea in teritoriu si sejur. Domnul Mikkelsen a propus reformarea legislatiei si formarea politiei privind ne-discriminarea si confidentialitatea.
HIV in lume
Peste 60 de milioane de persoane au fost infectate cu HIV de la inceperea pandemiei si aproape jumatate din acestea au murit. In 2009, 2,6 de milioane de oameni au fost infectati cu HIV (fata de 3,1 milioane in 1999), 1,8 milioane de oameni au murit din cauza virusului (fata de 2,1 milioane in 2004), 33 de milioane de persoane erau infectate cu HIV (fata de 26,2 milioane in 1999) si 370.000 de copii s-au nascut infectati.
Peruanul Robinson Cabello, de la Via Libre, a aratat in cadrul audierii de la Parlamentul European ca intre ianuarie 2008 si iulie 2009 au fost ucisi 200 de transsexuali, doua treimi dintre acestia in America Latina, unde numarul bolnavilor de SIDA este in crestere. „Nu putem cere guvernelor sa ne sprijine cauza atata timp cat o mare parte a violentei vine chiar din partea acestora“, a aratat dumnealui.
Persoanele cu HIV sunt discriminate in intreaga lume
Slovacia nu ofera permis de rezidenta persoanelor cu HIV, a aratat cercetatoarea Katherine Todrys de la Human Rights Watch. Dumneaei a aratat ca oamenii infectati cu virusul HIV sunt discriminati in intreaga lume, inclusiv in UE.
Eurodeputata Corina Cretu (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Romania), vicepresedinta comisiei pentru dezvoltare, a spus ca activitatea comisiei sale pune accentul pe Africa Sub-Sahariana, care gazduieste 78% din cazurile de infectii HIV, si asupra zonelor unde majoritatea infectiilor au loc in urma abuzurilor sexuale (Congo).
Eurodeputata neafiliata Nicole Sinclaire (Regatul Unit) i-a intrebat pe participantii la audiere cum vad declaratia Papei Benedict al XVI-lea privind acceptarea folosirii prezervativului in anumite cazuri. Participantii au raspuns ca aceasta reprezinta „un progres“, dar ca raman multe de facut.
Sursa: Parlamentul European