Orasele vin in sprijinul persoanelor cu handicap
UE a acordat un premiu orasului Avila (Spania), rasplatind astfel eforturile de imbunatatire a accesibilitatii pentru persoanele cu handicap.
Avila este un oras spaniol renumit pentru zidurile sale medievale si pentru multitudinea de biserici. Acum insa, se distinge si prin faptul ca a primit premiul Access City Award, la prima editie a concursului organizat de UE pentru a rasplati localitatile cu cele mai bune facilitati pentru persoanele cu handicap.
Concursul se va desfasura anual si face parte din strategia UE pentru protectia si integrarea persoanelor cu handicap peste tot in Europa. Acesta urmareste sa aduca in centrul atentiei dificultatile cu care se confrunta persoanele cu handicap in mediul urban si sa rasplateasca orasele care au luat masuri pentru a elimina o parte din obstacolele in calea mobilitatii.
Edilii orasului Avila, situat la vest de Madrid, au pus in practica un plan urbanistic elaborat inca din 2002 in colaborare cu organizatiile reprezentand persoanele cu handicap si persoanele in varsta. Drept rezultat, accesul la cladirile publice, la punctele de atractie turistica si la piata locurilor de munca a fost imbunatatit, iar sectorul privat a fost incurajat sa actioneze in mod similar.
Din cele 66 de orase europene care s-au inscris in concurs, juriul a selectionat 4 finaliste: Avila si Barcelona (Spania); Köln (Germania) si Turku (Finlanda).
Premiul a fost decernat la Bruxelles, in cadrul evenimentelor ocazionate de Ziua europeana a persoanelor cu handicap. Aceasta a fost punctata de o conferinta desfasurata pe parcursul a doua zile, care s-a incheiat pe 3 decembrie.
Printre temele care au stat la baza discutiilor privind situatia persoanelor cu handicap se numara: recunoasterea reciproca a legitimatiilor, sansele de a studia si lucra in strainatate, sistemele de protectie sociala si accesul la activitati culturale si de divertisment.
Imbunatatirea accesibilitatii este una dintre prioritatile Strategiei europene pentru persoanele cu handicap (2010-2020), adoptata in luna noiembrie a acestui an.
Printre altele, strategia vizeaza actiunile menite sa imbunatateasca accesul persoanelor cu handicap la cladiri, mijloace de transport si servicii, precum si la tehnologiile informatiei si comunicatiilor.
In UE, in jur de 80 de milioane de persoane sufera de un handicap, mai usor sau mai sever. Din cauza obstacolelor de ordin fizic cu care se confrunta, cum ar fi accesul dificil la scoala sau la locul de munca, acestea sunt expuse excluziunii sociale. In randul persoanelor cu handicap se inregistreaza un grad redus de ocupare a fortei de munca si un nivel de educatie mai scazut. In consecinta, rata saraciei este cu 70% mai ridicata decat media europeana.
Detalii despre politicile privind persoanele cu handicap
Sursa: Comisia Europeana