Ajutorul pentru dezvoltare: noi obiective
Zilele europene ale dezvoltarii constituie un forum in cadrul caruia se iau, anual, decizii privind modalitatile de combatere a saraciei la nivel global.
Zilele europene ale dezvoltarii au reunit la Bruxelles, in perioada 6-7 decembrie, un numar de 7 000 de participanti. Discutiile s-au axat pe identificarea unor modalitati mai eficiente de acordare a ajutorului pentru dezvoltare, pentru a face fata unor probleme legate de securitatea alimentara, aprovizionarea cu apa, sanatate, educatie, drepturile omului, egalitatea de gen, democratie, buna guvernanta, crestere economica si sociala.
Impreuna cu statele membre, UE este cel mai mare furnizor de ajutor din lume, contribuind cu peste jumatate din banii utilizati pentru sprijinirea tarilor in curs de dezvoltare. De asemenea, Uniunea stimuleaza dezvoltarea acestor tari deschizandu-si pietele pentru export si incurajand integrarea economica regionala.
Potrivit unui sondaj realizat in 2010, aproximativ 89% dintre europeni considera ca este foarte important sau destul de important ca ajutorul pentru dezvoltare sa fie acordat chiar si in conditii de criza economica. Aproximativ 50% sunt de parere ca UE trebuie sa-si onoreze angajamentul de a majora ajutorul la 0,7% din venitul national brut pana in 2015, in timp ce 14% cred ca UE ar trebuie sa suplimenteze aceste fonduri.
Anul acesta, Zilele europene ale dezvoltarii s-au concentrat pe nevoile speciale ale tarilor celor mai putin dezvoltate, pe egalitatea de gen si pe problema falsificarii medicamentelor.
Un grup de experti a analizat avantajele includerii drepturilor copiilor in politica de dezvoltare. In cadrul unui seminar avand ca obiectiv schimbul de bune practici, a fost abordata problema copiilor care lucreaza in industria producatoare de cacao.
Un alt grup de experti a luat in dezbatere problema evolutiei politicii pentru dezvoltare a UE si rolul acesteia in sustinerea valorilor democratice in tarile in curs de dezvoltare. Evenimentul a prilejuit, de asemenea, discutii referitoare la combaterea saraciei, precum si o dezbatere cu privire la rolul autoritatilor locale.
Comisia a luat in discutie adoptarea unei initiative privind imbunatatirea accesului la energie in tarile in curs de dezvoltare si eforturile pe care trebuie sa le faca UE pentru a atinge Obiectivele de dezvoltare ale mileniului stabilite de Natiunile Unite, care traseaza directii de actiune la nivel global pentru reducerea saraciei pana in 2015.
Au fost prezentate rapoarte si studii, inclusiv Raportul european pe 2010 privind dezvoltarea.
Informatii suplimentare despre ajutorul UE pentru dezvoltare EuropeAid
Sursa: Comisia Europeana