Emil Boc la emisiunea “Dupa 20 de ani” de la PRO TV
Cristian Leonte: Bun gasit la o noua editie “Dupa 20 de ani!” In aceasta dimineata, o discutie cu domnul Emil Boc, prim-ministru al Romaniei. Buna dimineata.
Emil Boc: Buna dimineata si multumesc pentru invitatie.
Cristian Leonte: Noi multumim ca sunteti alaturi de noi. La discutie participa Claudiu Pandaru, ziarul “Gandul”, si Cristian Hostiuc, “Ziarul Financiar”. Domnule prim-ministru, sunteti in functie de doi ani.
Emil Boc: Aproape.
Cristian Leonte: Aproape, e adevarat. Spuneti-ne daca sunteti multumit de cum arata Romania dupa doi ani de guvernare Emil Boc?
Emil Boc: Am convingerea ca am facut ceea ce trebuie, chiar daca as fi dorit sa fac lucruri mai placute, am fost insa nevoit sa iau decizii pentru 22 milioane de romani. Cu alte cuvinte, am facut ceea ce trebuie, mai mult si mai putin ceea ce mi-a placut.
Cristian Leonte: O sa-mi permit sa revin. Sunteti sau nu multumit de felul in care arata Romania dupa doi ani de guvernare Emil Boc?
Emil Boc: In acest moment sunt multumit din perspectiva faptului ca am evitat colapsul economic care ar fi urmat daca Romania ar fi urmat acele politici ale guvernului Tariceanu din anul 2008. Am reusit, impreuna cu colegii mei, sa stabilizam economia si sa cream premisele unei cresteri economice in 2011. Asta s-a putut face in aceasta perioada de timp cand am traversat si inca mai traversam cea mai grava criza din ultimii 60 de ani.
Cristian Hostiuc: Domnule premier, in cei doi ani de mandat al dumneavoastra PIB-ul, economia romaneasca a pierdut 30 miliarde de euro, economia a scazut cu aproape 10%, iar pentru la anul sunt semne de intrebare ca vom reveni pe crestere economica. Dumneavoastra sustineti ca vom reveni, vom avea crestere economica. Pe ce va bazati? De ce v-am crede ca la anul vom reveni?
Emil Boc: In primul rand, daca ne uitam in lume, vedem ca Romania nu este o insula izolata, care a avut probleme economice. Vedeti, Marea Britanie are probleme majore, si-a propus un program masiv de austeritate, 500.000 de bugetari vor pleca anul viitor in Marea Britanie acasa, s-au triplat taxele universitare de 3 ori incepand cu acest an…
Cristian Hostiuc: Domnule premier, dar Turcia creste cu 7%, Polonia creste cu 3%, Romania este printre putinele tari, poate singura tara din Europa care are in continuare scadere economica.
Emil Boc: Daca imi permiteti, in primul rand sa cadem de acord asupra faptului ca aceasta criza economica a lovit practic toate tarile si in special daca ne uitam la UE, cu mici exceptii – si discutam cazul Poloniei punctual de anul trecut si vedem de ce a fost o cadere economica mai redusa acolo – toate tarile au trecut prin aceasta criza economica si nu ne-a putut ocoli nici pe noi. De ce la noi a venit mai tarziu si e si mai tarziu? Aceasta este o particularitate pe care tara noastra o are. Criza in Romania a ajuns mai tarziu in raport cu alte tari din UE sau din lume si este evident ca si acest proces …
Cristian Leonte: Domnule prim-ministru, acestea sunt lucruri stiute. As vrea sa ne uitam in viitor.
Emil Boc: Dar numai ca sa dau doua explicatii la intrebarea pe care mi-a adresat-o colegul dumneavoastra. Deci in primul rand criza a venit mai tarziu si iesirea din criza, evident, este mai tarziu putin in raport cu celelalte tari si, in al doilea rand, pot sa spun cu maxima responsabilitate ca nu a existat in Europa o tara mai putin pregatita sa faca fata provocarilor crizei decat Romania. Din nefericire, in 2008 am fost lasati dezarmati in fata crizei…
Cristian Leonte: In regula. As vrea sa depasim momentul 2008, suntem la sfarsitul lui 2010.
Emil Boc: …si acest lucru pot sa-l discut oricand cu dumneavoastra si este cunoscut acest lucru.
Cristian Leonte: Intrebarea lui Cristi era pe ce va bazati atunci cand prognozati o crestere economica pentru 2011?
Emil Boc: Ma bazez, in primul rand, pe lucrurile sanatoase si reformele structurale pe care le-am facut in acesti doi ani. Iata, legea pensiilor a fost adoptata de parlament si a rezolvat problema unui domeniu si a unui sector extrem de important si de vulnerabil.
Claudiu Pandaru: Doua secunde, ca sa ne intelegem: legea pensiilor nu a rezolvat nimic, a rezolvat doar o conditionalitate in discutia cu FMI. Legea pensiilor nu s-a aplicat, nu aveti inca o economie de acolo.
Emil Boc: Permiteti-mi sa va contrazic. Legea pensiilor care a fost adoptata si intra in vigoare din 1 ianuarie 2011, cu mentiunea ca legea care vizeaza desfiintarea pensiilor speciale este in vigoare incepand cu luna iulie si pensii speciale in Romania nu se mai platesc la valoarea la care se plateau inainte de adoptarea legii. Poate nu stiti, dar pensiile parlamentarilor…
Claudiu Pandaru: Stiu.
Emil Boc: Pensiile de lux au disparut in Romania. Acest lucru probabil in 2009 parea imposibil de realizat cand vorbeai de eliminarea pensiilor speciale. Iata ca s-a realizat.
Claudiu Pandaru: Va felicit ca ati reusit lucrurile astea, intrebarea este alta: guvernul dumneavoastra, in frunte cu dumneavoastra, in astia doi ani nu a facut decat sa taie, sa taie si nu a venit cu nimic concret pentru a incuraja dezvoltarea economiei reale. Adica dumneavoastra, daca taiati cheltuielile si banii pe care-i imprumutati de la Fondul Monetar ii bagati in pensii si salarii nu veti face decat o carpeala?
Emil Boc: Pai, exact aceasta este problema.
Claudiu Pandaru: Pai, eu stiu ca asta este problema.
Emil Boc: Daca imi permiteti sa-mi duc ideea pana la capat. In ce situatie am fost cand am ajuns la guvernare? S-a pus altfel problema. Daca noi am fi continuat politicile din anul 2008, Romania in 2009 ar fi avut un deficit de cel putin 12%. Dumneavoastra, daca erati in locul meu ce ati fi facut? Ati fi mers pe un deficit de 12% sau ati fi incercat sa ajustati…
Cristian Hostiuc: Ceea ce ati facut in 2010…
Emil Boc: Numai daca imi permiteti. Sau ati fi incercat sa ajustati cheltuielile in raport cu ceea ce producem si evident ca daca doream sa avem stabilitate nu aveam alta iesire. Puteam avea calea populismului, sa merg cu un deficit de 12% si Romania astazi era intr-o situatie mult mai grea decat Grecia sau Irlanda.
Cristian Hostiuc: Dar ati ajustat cu un an de zile intarzierea pentru ca presedintele Traian Basescu sa intre in cursa prezidentiala si sa castige?
Cristian Leonte: Este o intrebare.
Emil Boc: Este o intrebare pentru ca atat am putut face in conjunctura in care am avut ca partener la guvernare PSD, dar nu am putut merge mai mult atata vreme cat am avut PSD de o alta orientare, de o alta pozitionare decat PD-L. Cand am avut la guvernare un partid cu aceeasi viziune ideologica, ma refer la UDMR, am putut sa mergem mai departe si sa luam si sa facem acele masuri dureroase, dar repet corecte cu romanii si aici numai sa-mi permiteti 10 secunde sa spun ceva romanilor. Nu as vrea nimeni sa creada ca am luat aceste masuri cu mare placere si ca exista o satisfactie pentru mine, ca prim-ministru sau pentru colegii mei sa luam masuri prin care sa ajustam cheltuielile bugetare. Pur si simplu, facem aceasta ca sa salvam o tara, suntem cu totii in aceeasi barca, iar daca nu facem aceste masuri ne scufundam cu totii si chiar daca ele sunt dureroase pe termen scurt, veti vedea ca, incepand cu 2011 semnele bune incep sa apara si vom reusi cu totii. Deci, aceste masuri sunt luate pentru a putea noi, ca tara, sa reusim si nu pentru a fi impotriva unei categorii sociale sau a alteia.
Claudiu Pandaru: Daca-mi permiteti.
Emil Boc: Va rog.
Claudiu Pandaru: Nu vreau sa fiu agresiv.
Emil Boc: Nu.
Claudiu Pandaru: Si nici nu vreau sa va contrazic.
Emil Boc: Va rog.
Claudiu Pandaru: In 2009, exact in aceeasi perioada, dumneavoastra din fruntea guvernului aveati un discurs similar: iesim din criza, la anul se vad semnele, 2010 este anul investitiilor. Dumneavoastra credeti ca, neindeplinind ceea ce promiteti sau anuntati va mai puteti bucura de increderea cetatenilor? Credeti ca aceste masuri sunt eficiente daca va lipseste increderea oamenilor?
Emil Boc: Nimeni nu poate fi suparat pe oameni ca ei sunt revoltati impotriva acestor masuri. Individual, eu ii inteleg pe oameni. Dansii, romanii, nu au acces la datele la care are acces un prim-ministru, sa stie in ce directie merge tara si ce consecinte sunt daca nu se ia o masura sau alta. Oamenii vad corect ca salariul lor a fost diminuat, ca un drept de asistenta sociala nu mai este la aceeasi valoare si eu ii inteleg.
Claudiu Pandaru: Pai si ce ar trebui sa vada sau ce ar trebui sa stie?
Emil Boc: Dar eu am obligatia, daca vreau sa fiu corect cu aceasta tara, sa fac ceea ce trebuie, adica sa tai acolo unde sunt privilegii si v-am dat exemplul pensiilor speciale si au fost eliminate.
Claudiu Pandaru: Asta este in regula, asta am inteles.
Emil Boc: Sa corectez abuzurile, acolo unde au existat, in materie de salarizare, in materie de desfiintare a agentiilor guvernamentale, in materie de restructurare a cheltuielilor dupa cat produce aceasta tara pentru a nu ne mai duce in continuare pe un model de crestere economica bazat doar pe imprumut si consum.
Claudiu Pandaru: Dumneavoastra ati inchis un robinet, robinetul…
Emil Boc: Foarte multe robinete.
Claudiu Pandaru: Robinetul nu l-ati inchis, domnule Boc, nu l-ati desfiintat. Robinetul este tot acolo.
Emil Boc: Depinde la ce robinet ne referim. Sa vedem daca vorbim despre acelasi robinet.
Claudiu Pandaru: Spre exemplu, ati dat afara pana acum cati bugetari?
Emil Boc: Cand am ajuns la guvernare Romania avea 1.397.000 de bugetari.
Claudiu Pandaru: Nu, avea 1.327.000 de locuri.
Emil Boc: 1.397.000 de bugetari, posturi ocupate. Posturile vacante mai erau inca vreo 50.000 – 60.000.
Claudiu Pandaru: Cati ati dat afara de atunci?
Emil Boc: Astazi si cand ma refer la astazi, ultimele date pe care le avem sunt din data de 30 octombrie, in 30 octombrie Romania avea 1.291.000 de bugetari.
Cristian Hostiuc: Deci, 100.000. Unde sunt toti acesti oameni, ca la fortele de munca nu se regasesc?
Emil Boc: Acum, dumneavoastra aveti doua atitudini. Daca nu plecau eram acuzat ca nu am facut nici un fel de reforma a statului birocratic si supradimensional.
Cristian Hostiuc: Domnule Boc, stati, confundati locatia.
Emil Boc: Daca au plecat o suta de mii de bugetari, de ce au plecat, pentru ca dumneavoastra spuneti ca nu-i regasiti pe fiecare dintre ei. Pot sa va raspund ca o parte dintre ei au fost absorbiti de piata privata, o parte dintre ei s-au regasit, din nefericire, si in cresterea somajului. Cu toate acestea, Romania are una dintre cele mai scazute rate ale somajului din Uniunea Europeana si datorita faptului ca am adoptat cateva masuri prin care am ajutat mediul de afaceri sa mentina locurile de munca. Ma refer la somajul tehnic, care a salvat sute de mii de locuri de munca si daca nu aveam aceste masuri, Romania avea de mult o cifra a somajului cu doua cifre. Ma refer la masura prin care firmele care angajeaza someri beneficiaza de scutirea platii contributiilor de asigurari sociale. Ma refer la spijinul pe care Fondul de Garantare si Contragarantare l-a acordat intreprinderilor mici si mijlocii…
Claudiu Pandaru: Aveti date cate firme au apelat, spre exemplu, la…, cate firme au angajat someri, daca a venit in discutie aceasta problema?
Emil Boc: Sigur ca avem aceste cifre si aceasta masura a fost promovat din anul 2010, cand deja peste doua mii firme au apelat la o asemenea solicitare.
Claudiu Pandaru: Cati someri au angajat aceste doua mii de firme?
Emil Boc: Au angajat cateva mii de oameni care au putut sa beneficieze de aceasta masura, dar daca va ganditi la masura somajului tehnic, vreau sa stiti ca peste 200.000 de locuri de munca au fost salvate prin faptul ca statul a preluat plata contributiilor de asigurari sociale.
Claudiu Pandaru: Cate locuri de munca in sectorul privat au disparut? Cati oameni au fost concediati in urma cresterii TVA?
Emil Boc: Haideti sa privim lucrurile in fata si direct. TVA, marirea lui nu a fost obiectivul guvernului. Si m-am batut pana in ultima clipa pentru a opri majorarea TVA. Si ne-am asumat cele mai nepopulare si dureroase masuri in fata parlamentului, de a ajusta cheltuielile acolo unde era problema. Stiti bine ca ne-am dus in parlament cu doua masuri: reducerea salariilor si diminuarea pensiilor. Adica exact lucrurile unde aveam deficite. Nu a fost posibil datorita deciziei Curtii Constitutionale. In conditiile deciziei Curtii Constitutionale, nu aveam, din nefericire, alta alternativa pentru a putea pastra stabilitatea economica.
Cristian Hostiuc: Domnule premier…
Emil Boc: Deci nu a fost o placere pentru mine, dar a fost o necesitate determinata de decizia Curtii Constitutionale.
Cristian Hostiuc: Nu as vrea sa fiu in locul dumneavoastra, adica sa iau aceste masuri si este corect. Ati luat aceste masuri fiind cu spatele la zid. Dar haideti sa ne uitam pentru 2011. Sunt semne de intrebare daca vom avea crestere economica, pentru ca Europa nu s-a stabilizat si nici Statele Unite, iar la anul trebuie fie dati afara, sa continuati procesul de dare afara, fie sa majorati din nou salariile. Ce veti face?
Emil Boc: In primul rand, ne-am facut un podium solid pentru 2011 prin faptul ca am luat acele masuri structurale care ne permit sa fim cu un optimism moderat pentru anul 2011 – si cand spun asta ma refer la faptul ca… Chiar ultima declaratie a lui Jeffrey Franks spunea ca Romania, prin masurile structurale pe care le-a luat, o face sa aiba mai multa stabilitate in 2011 decat alte tari din Uniunea Europeana din zona euro. Adica am pregatit fundamentul pentru o cresterea sanatoasa in 2011 si, repet, cifrele cu privire la cresterea economica nu le-am scris eu in birou pe un colt de masa, Ele sunt produsul…
Claudiu Pandaru: Domnule premier, va rog din tot sufletul sa nu ocoliti intrebarea colegului meu de la “Ziarul Financiar”. V-a intrebat foarte clar daca veti mari salariile, le veti micsora, veti mai da oameni afara?
Emil Boc: Eu cred ca aceste lucruri le-am discutat si le prezint inca o data dumneavoastra. Cat poate Romania, corect, atat ofera. In materie salariala, pentru anul 2011, daca vorbim de sectorul bugetar, de cei 1.290.000 de bugetari pentru care este croit bugetul de stat, se are in vedere o recuperare din pierderea salariala pe care a suferit-o bugetarul in luna iunie cu 15%. Sau altfel spus, raportandu-ne la salariul din luna octombrie, va fi o crestere cu 15%.
Cristian Hostiuc: De la 1 ianuarie.
Emil Boc: Atat isi poate permite Romania de la 1 ianuarie. In materie privata…
Claudiu Pandaru: Pentru toti acesti bugetari?
Emil Boc: Pentru toti cei 1.290.000 de bugetari, repet, va fi o crestere salariala de 15% in raport cu ceea ce e in momentul de fata.
Claudiu Pandaru: Explicati-mi cum faceti aceasta crestere salariala daca fondul de salariu pentru bugetari este mai mic decat anul acesta?
Emil Boc: Pentru ca nu mai avem 1.380.000-1.370.000 de bugetari, avem, in primul rand, 1.290.000 de bugetari. Fac o paranteza. Noi am luat decizii pe parcursul verii, care au vizat disponibilizarea unui numar important de bugetari. Aceste proceduri sunt inca in derulare si o parte dintre ele se vor prelungi si in anul 2011, pentru ca, legal, etapele de preaviz, de negociere, de disponibilizare, presupun aceste etape perioade mai lungi de timp. In 30…
Claudiu Pandaru: Banii de la Fondul Monetar International pe care…
Emil Boc: Numai o secunda, sa-mi inchei fraza, daca-mi permiteti! In 30 octombrie, erau 1.290.000 de bugetari, sunt convins ca pana al sfarsitul anului, cand aceste etape se vor derula in continuare, vom ajunge sub 1.290.000 de bugetari. De aceea, bugetul este croit pentru 1.290.000 de bugetari. In privinta privatului, care, vedeti, si-a ajustat natural cheltuielile: sectorul privat a suferit socul in anul 2009, cand probabil ca si la Pro TV, ca, de altfel, peste tot…
Cristian Hostiuc: Dumneavoastra erati in campania electorala!
Emil Boc: Dar peste tot, in lume, sa stiti, ca aceste ajustari au avut loc. Acum, pentru 2011…
Claudiu Pandaru: Peste tot in lume statul a reactionat cu un an intarziere sau… nu inteleg?
Emil Boc: Nu, peste tot, in lume, ajustarile in privat si in public au avut loc. Credeti ca Germania, care are un program de patru ani de zile de 80 de miliarde de euro…
Claudiu Pandaru: Nu. Nu, ca ati inteles foarte bine intrebarea!
Emil Boc: …este o noutate?
Claudiu Pandaru: Ati inteles foarte bine intrebarea mea! Peste tot, in lume, statul a avut o intarziere de un an de zile in a-si ajusta cheltuielile, ca…
Emil Boc: Nu, eu n-as spune acest lucru. Nici in Romania nu a fost vorba de o intarziere de un an de zile…
Claudiu Pandaru: Nu?
Emil Boc: S-a facut ce s-a putut, in contextul politic dat, cand ai avut un partener la guvernare care nu a acceptat masuri mai dure.
Claudiu Pandaru: Domnul premier, dar nu eu l-am invitat la guvernare.
Emil Boc: Eu v-am spus ca in 2009…
Claudiu Pandaru: V-a fortat cineva sa guvernati alaturi de PSD?
Emil Boc: In 2009, am facut concediu fara plata si amintiti-va, daca sunteti corect, ca am luat acea masura extrem de nepopulara, a acelor zile de concediu fara plata, in plina campanie electorala. Deci n-am pus in pericol stabilitatea tarii din punct de vedere economic in 2009, de dragul campaniei electorale si oamenii au intrat cu salariile diminuate in campania electorala prezidentiala din 2009. Deci nu pot fi acuzat ca am pus interesul politic deasupra interesului economic al tarii si acest lucru a fost facut si am primit foarte multe critici in perioada electorala de atunci, pentru ca am dat concediu fara plata.
Claudiu Pandaru: Banii…
Emil Boc: Deci as vrea sa privim lucrurile exact asa cum au fost ele.
Claudiu Pandaru: Anul viitor…
Emil Boc: Si sa inchei intrebarea cu privatul.
Claudiu Pandaru: …ce tip de acord cu Fondul Monetar vom avea? Inteleg ca va fi o noua linie de credit deschisa? Despre ce suma e vorba?
Emil Boc: Mai am o datorie, de a va raspunde la intrebarea cu privatul. Salariul minim pe economie creste de la 600 la 670 de lei. Este, iarasi, ceea ce-si poate permite Romania astazi. Deci nu vindem marea cu sarea, nu vindem iluzii, dar ceea ce putem face in limite rationale se face pentru a pastra directia aceasta sanatoasa, de crestere economica, pentru ca nimic nu e mai daunator decat populismul desantat si pomeni electorale si cealalta extrema a populismului, negativismul. Romania are doua pericole in fata in momentul de fata: populismul, de gen Tariceanu si pomeni electorale, santajat de PSD in 2008, si negativismul si apocalipsa totala, care, practic, ne creeaza atat de mult rau ca nu ne dam seama…
Claudiu Pandaru: Doua secunde, haideti sa…
Emil Boc: …prin faptul ca se creeaza aceasta psihoza generala…
Claudiu Pandaru: …sa nu uitati…
Emil Boc: …ca nimic nu este bun.
Claudiu Pandaru: …sa nu uitati…
Emil Boc: Trebuie sa pastram echilibrul, sa ne uitam la lucrurile care merg, la lucrurile care nu merg si s-avem o pozitie constructiva, ca mod de atitudine.
Claudiu Pandaru: Constructiv, va spun…
Emil Boc: Va rog!
Claudiu Pandaru: …dar nu uitati, va rog frumos, ca in 2008, cand erati in campanie electorala, promiteati vreo o mie si ceva de autostrada, promiteati ca veti aplica legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50%. Daca veni vorba de populism, domnule Boc, si dumneavoastra puteti fi acuzat de acelasi lucru foarte usor.
Emil Boc: Greseli au fost facute de catre toti, cei care insa persista in populism, cred ca nu mai au o scuza. Dupa ce au vazut prin ce a trecut lumea, incepand cu 2009, prin criza economica.
Claudiu Pandaru: Regretati ca ati facut acele promisiuni populiste, acum?
Emil Boc: La acea vreme, nu aveam informatiile pe care le am astazi, iar la acea vreme, in Romania nu se vorbea de criza economica, se vorbea de o economie care duduie cu 8%, uitand sa se spuna ca ne paste o criza economica…
Cristian Leonte: Haideti sa depasim momentul.
Emil Boc: …si daca vorbim de kilometri de autostrada. Daca-mi permiteti…
Cristian Leonte: Haideti sa revenim la momentul 2011!
Claudiu Pandaru: Ne intoarcem la autostrada.
Cristian Leonte: E parte din 2011 si autostrada.
Emil Boc: Daca totusi imi permiteti… Dumneavoastra puneti foarte multe intrebari, iar eu nu am timpul sa le raspund.
Cristian Hostiuc: Pai, se apropie campania electorala!
Emil Boc: Punctual, la materie de autostrazi, Tariceanu a facut 5 kilometri de autostrada. Va rog sa va uitati, ca in doi ani de zile… Imi permiteti sa duc totusi ideea pana la capat?
Claudiu Pandaru: Nu va permit. Stiti care este problema? Daca ne-am intalnit aici ca sa vorbim, sa analizam ce a facut Tariceanu, credeti-ma ca in 2011…
Emil Boc: Imi permiteti? Ati spus: “ati promis kilometri de autostrada”, dati-mi voie sa spun ce am facut. Dumneavoastra spuneti ca nu am facut. Daca este adevarat, eu spun versiunea mea si oamenii care se uita la noi, si am inteles ca sunt sute de mii de oameni care se uita, vor aprecia.
Claudiu Pandaru: Va rog sa numarati kilometrii.
Emil Boc: Si eu pot sa fiu mai tendentios in abordare, dar voi incerca sa va raspund la intrebarea dumneavoastra.
Claudiu Pandaru: Va multumesc.
Emil Boc: In doi ani de zile s-au facut 116 kilometri de autostrada sau de drumuri in regim de autostrada. Ca sa nu mint: 54 de kilometri de Autostrada Transilvania, 20 de kilometri la Bucuresti, Chitila – Voluntari, cate 14 in medie la centura Ploiestiului, centura Timisoarei, centura Sibiului, care reprezinta o medie de 58 de kilometri de autostrada pe an.
Claudiu Pandaru: S-au facut sau s-au inaugurat?
Emil Boc: Nu, s-au facut. S-au facut si martori sunt toti cei circulau pe centura Ploiestiului, pe centura Timisoarei. Si pasajul acesta de la Baneasa, trei ani de zile a stat in stand-by, nu s-a facut nimic. Intr-un an de zile l-am terminat si bucurestenii pot sa vada aceste lucruri. Sau la Autostrada Transilvania, sa vada cei care sunt acolo.
Claudiu Pandaru: Sunt acestia o suta si ceva de kilometri de sosea, sunt un motiv de mandrie, domnule Boc? Intr-o tara a Uniunii Europene?
Emil Boc: Eu spun sa comparati cu ce s-a facut inainte si trageti o concluzie.
Claudiu Pandaru: Dar nu vreau sa compar. Eu, ca cetatean, vreau sa merg pe autostrada, ca de aceea platesc taxele, sa stiti.
Emil Boc: Daca noi faceam dupa revolutie cate 50-60 de kilometri pe an, sa fi terminat, Romania astazi avea 1.500-2.000 de kilometri de autostrada. Si noi, atentie, pe criza economica si cu diminuarea cheltuielilor, nu pe o crestere de plus 8, ci pe o scadere de minus 7 in 2009, minus 1,9 in 2010, am reusit aceste lucruri. Eu nu spun ca este mult, spun ca este ceva in raport cu ce s-a facut in trecut.
Cristian Hostiuc: Domnule premier, ati fost un parlamentar de succes. Ati fost un primar de succes la Cluj. Ati castigat de doua ori, ati adus o investitie majora, Nokia, si Clujul a avut crestere economica. Cand ati venit la guvernare, nu ati adus nimic, nu ati adus nicio investitie. Problema in Romania nu este ca taiati, lumea poate intelege lucrul acesta. Problema este ca, la nivel de investitii, nici statul si nici investitiile straine nu merg. Din aceasta cauza a scazut PIB-ul. Consumul, in ciuda cresterii TVA, consumul a rezistat, dar investitiile, ceea ce va apartine…
Emil Boc: Pietele s-au contractat peste tot in lume, nu doar in Romania. Investitorii acum sunt mult mai atenti, dupa inceputul crizei, cu privire la banii pe care ii investesc.
Cristian Hostiuc: La ce usi ati batut, astfel incat sa vina companiile si sa investeasca? Intelegem, statul nu are bani. Unde ati batut?
Emil Boc: Am deschis un proces de privatizare pe Bursa, extrem de important, la ceea ce se face transparent. Eu nu am acceptat sa incepem proceduri de privatizare care sa nu aiba caracter transparent. Si vanzarea unor actiuni minoritare ale statului la diverse companii le-am inceput intr-un proces total transparent. Si acum tot in premiera va spun ca in ultima sedinta de guvern am adoptat normele la parteneriatul public privat. O lege care nu a existat in Romania in ultimii 20 de ani, o lege atat de necesara atragerii de investitii si o lege extrem de importanta pentru modernizarea tarii in diverse domenii: infrastructura, spitale, agricultura, apa, canalizari. Adica, pe baza acestei legi a parteneriatului public privat, repet, ale carei norme au fost adoptate in ultima sedinta de guvern, am creat inca un cadru suplimentar pentru atragerea de investitii straine si nu numai, si autohtone, pentru modernizarea acestei tari.
Cristian Hostiuc: La parteneriatul public-privat aveti deja un esec, Comarnic – Brasov.
Emil Boc: Tocmai ca nu s-a facut pe baza unui cadru legal adecvat. Acum exista acest cadru legal adecvat. Si daca ati vorbit de infrastructura, aveti dreptate. Comarnic – Brasov se va realiza prin parteneriat public privat. De asemenea, portiunea de autostrada Sibiu – Pitesti, partea care nu poate fi finantata din fonduri europene, se va realiza tot in parteneriat public privat. La fel cum foarte multe alte investitii, constructia de hidrocentrale, daca este sa vorbim in domeniul energiei, sau de spitale, in domeniul sanatatii, sau de aeroporturi, daca este sa vorbim in domeniul transporturilor. Ma gandeam la Iasi, de exemplu, unde am pus la dispozitie terenul pentru modernizarea si extinderea aeroportului, un centru extrem de important al tarii. Aceste lucruri se vor realiza in viitor pe baza a ceea ce s-a construit si Uniunea Europeana, a parteneriatului public privat. Romania nu a invatat, din nefericire, timp de 20 de ani acest instrument.
Cristian Leonte: As vrea sa revenim la ceva mai concret decat la viitor, respectiv la 2011. Ne intoarcem imediat cu domnul prim-ministru Emil Boc. Suntem alaturi de domnul prim-ministru, Emil Boc, la “Dupa 20 de ani!” Domnule prim-ministru, ne propuneam de la bun inceput sa vorbim despre 2011. Cel mai important lucru pentru 2011 cred ca este bugetul Romaniei, iar daca este vorba de buget si de cifre o sa-l las pe colegul meu Cristian Hostiuc sa va adreseze o intrebare.
Cristian Hostiuc: Veniturile pe care le prognozati prin legea bugetului pe 2011 sunt nerealiste, asa considera Consiliul Fiscal si anii anteriori au aratat ca nu va veti realiza veniturile. Pe ce va bazati anul viitor?
Emil Boc: Cresterea veniturilor este usoara, nu este o crestere spectaculoasa, dar ea porneste de la prognoza de crestere economica de 1,5% – 2%.
Cristian Hostiuc: Credeti in aceasta prognoza de crestere economica?
Emil Boc: Eu cred in datele oferite de experti. Atat FMI, cat si Comisia Europeana, cat si specialistii Ministerului Finantelor, pe baza analizei si a simularilor facute au ajuns la aceasta concluzie ca Romania, dupa masurile dure pe care le-a luat de ajustare structurala si-a creat premisele pentru cresterea economica in 2011, o crestere modesta, dar sanatoasa.
Cristian Leonte: Si daca veniturile despre care Cristi vorbea mai devreme nu se realizeaza, la jumatatea anului sa spunem, ca nu se incadreaza in proiectul de buget depus aveti in vedere alte masuri fiscale? Ne putem astepta la noi cresteri de taxe, la noi taxe?
Emil Boc: Nu avem in vedere pentru 2011 masuri suplimentare majore de ajustare sau de diminuare a cheltuielilor.
Cristian Leonte: Nu aveti un plan B in cazul in care veniturile la buget nu vin asa cum le prognozati astazi?
Emil Boc: Noi credem ca ceea ce am facut pana acum ne creeaza premisele sanatoase pentru aceste venituri prognozate si pentru sustinerea cheltuielilor pe care le angajeaza bugetul. Deci, daca nu se fac pasi inapoi, daca nu se cade in patima populismului si daca aceste masuri si mai avem cateva de adoptat, avem in parlament Legea salarizarii si Legea bugetului si de altfel Legea educatiei care trebuie si ea sa fie incheiata. Daca aceste lucruri se rezolva, combinat cu Legea pensiilor deja adoptata, pentru 2011 avem un fundament stabil pentru a pregati cresterea economica combinat, ca sa folosesc tot acelasi termen cu restructurarea aparatului bugetar si care ati vazut, am discutat despre el, sunt, repet, coordonate care ne spun ca mergem pe directia buna si nu in ultimul rand cu ajustarea cheltuielilor cu asistenta sociala. Marea schimbare a bugetului pentru 2011 este urmatoarea: incet, dar sigur Romania isi reorienteaza mai multe resurse spre investitii si cheltuieste atat cat isi poate permite cu salarii si asistenta sociala.
Cristian Hostiuc: Domnule premier…
Emil Boc: De aceea, in 2011, uitati-va aveti cheltuieli cu investitiile…
Cristian Hostiuc: Care cresc numai cu 0,8% din PIB.
Emil Boc: De la 33 de miliarde de lei cresc la 35 de miliarde de lei. Deci, cresc cheltuielile cu investitiile si cu absorbtia fondurilor europene si scad cheltuielile cu asistenta sociala si cu partea aceasta, de consum a statului. Asta inseamna dezvoltare normala.
Cristian Hostiuc: Este prea putin pentru o relansare economica.
Emil Boc: Atat poate Romania. Nu se poate face un salt urias peste noapte, dar directia spre care indreptam tara este cea corecta. Daca in 2008 si in anii anteriori, din nefericire, predominau cheltuielile cu consumul, cheltuielile cu partea neeficienta a statului, noi le-am reorientat spre partea de dezvoltare pentru ca am singura convingere ca doar investitiile pot aduce locuri de munca si crestere economica, iar acest lucru il facem in 2011.
Cristian Hostiuc: Cresterea investitiilor de anul viitor pe care ati prognozat-o in buget cu numai 0,8% din PIB este mai mica decat inflatia.
Emil Boc: V-as ruga sa va uitati la faptul ca Romania coboara de la un deficit bugetar de 6,9% in 2010 la 4,4% si ne ducem spre 3% in 2012. Deci, asta ce inseamna? Ca, in conditiile in care cresc cheltuielile cu investitiile la 33 la 35 de miliarde de lei, ajustam in alta parte sa putem pastra o crestere a volumului de bani pentru dezvoltare, pentru investitii. Asta inseamna dezvoltare sanatoasa a tarii, chiar daca pentru asta ne costa pe noi, politicienii masurile dureroase pe care le-am luat. Si vreau sa stiti ca fara sprijinul romanilor aceste masuri nu ar fi fost luate si vreau sa le multumesc romanilor pentru faptul ca in acesti doi ani au inteles faptul ca nu avem alta cale de iesire decat de a incerca sa consumam cat producem si sa ducem mai multi bani spre investitii si in special pe cei care-i imprumutam.
Claudiu Pandaru: Considerati ca in acest moment dumneavoastra si guvernul din care faceti parte si pe care-l conduceti se bucura de sprijinul romanilor?
Emil Boc: Eu spun doar ca facem ceea ce trebuie si ca rezultatele muncii noastre au inceput deja sa se vada, chiar dumneavoastra la “Ziarul Financiar” ne-ati prezentat cateva semne bune din economie si se vor vedea mai multe incepand cu 2011, continuand cu 2012 pentru ca nu guvernez in fiecare zi cu ochii la sondaje. Cine guverneaza in fiecare zi cu ochii la sondaje se duce in populism. Eu am evitat aceasta cale, asumandu-mi costuri nepopulare, costuri politice pentru mine si pentru partidul pe care-l reprezint, dar sunt convins ca la capatul drumului cand vom iesi la bine oamenii vor aprecia pe cei care au avut taria sa duca tara unde trebuie, facand ceea ce trebuie si nu ceea ce le-ar fi placut.
Claudiu Pandaru: Domnule prim-ministru, va invit sa trecem la o chestiune concreta, cu permisiunea dumneavoastra. Recent ati modificat sa-i spunem generic legea mamelor, da, ati redus perioada de acordare a indemnizatiei, ulterior ati venit cu un pachet alternativ. Permiteti-mi sa va adresez o intrebare personala. Doamna Boc cat a stat acasa alaturi de copiii dumneavoastra?
Emil Boc: Doi ani.
Claudiu Pandaru: Deci a stat doi ani acasa dupa ce a nascut.
Emil Boc: Atata permitea legea in acel moment.
Claudiu Pandaru: Si acum cum i-ati explica doamnei Boc…?
Emil Boc: I-as explica, cum de altfel am si discutat, ca…
Claudiu Pandaru: Ca banuiesc ca v-a intrebat acasa…
Emil Boc: Romania atat isi poate permite in conditiile de astazi. Pe de o parte, am facut tot ce ne-a stat in putinta ca cei care sunt in concediu pentru ingrijirea copilului astazi sa nu aiba nimic de suferit. Deci merg pana la epuizarea celor doi ani cu aceeasi valoare a indemnizatiei pe care o au astazi. Deci este un prim pas, un bun castigat. Nimeni nu este afectat din cei care se afla in concediu de maternitate. Este un lucru corect, este asa…
Claudiu Pandaru: Este un lucru corect, dar apare o mica problema, pentru ca, spre exemplu, de la 1 ianuarie copiii…
Emil Boc: Am spus ce este cu trecutul.
Claudiu Pandaru: Absolut.
Emil Boc: Si cu prezentul existent.
Claudiu Pandaru: Copiii care se nasc la 1 ianuarie, mamele deja sunt insarcinate in luni terminale, din nefericire nu se pot razgandi, sau din fericire, domnule prim-ministru.
Emil Boc: Acum, pentru 2011, mamele sau parintii, tata sau mama, pentru ca acest concediu poate fi luat atat de tata, cat si de mama, au doua optiuni. Au o optiune activa de a sta 12 luni cu o indemnizatie mergand pana la 3.400 de lei, cu o prima de reintoarcere de 500 de lei pe luna pana la epuizarea celor 24 de luni. Deci daca se intorc la munca in primele 12 luni primesc timp de 24 de luni un plus de cinci milioane de lei vechi pe luna. Asta este optiunea activa. Optiunea pasiva si in functie de domeniu si de preferintele parintilor, pot sa stea doi ani de zile, dar cu o indemnizatie plafonata la 12 milioane de lei vechi.
Claudiu Pandaru: Dar am o intrebare, si asta se refera la relatiile din coalitie, de ce nu ati venit de prima oara si cu cea de a doua varianta? UDMR va poate forta atat de mult mana incat sa reveniti asupra unui anunt pe care l-ati facut?
Emil Boc: Am completat optiunea initiala cu inca o optiune.
Claudiu Pandaru: La insistentele UDMR.
Emil Boc: Am discutat cu toti partenerii de coalitie. Deci optiunea initiala am decis-o in guvern impreuna, in prezenta tuturor ministrilor cabinetului la masa, si de la PD-L, si de la UDMR. In urma discutiilor din coalitie am decis sa oferim inca o optiune, sa nu renuntam la ce am oferit, dar sa mai dam o optiune suplimentara in functie de dimensiunea deciziei active sau a deciziei pasive cu privire la optiunea mamelor.
Claudiu Pandaru: Un alt subiect: largirea bazei de impozitare. Asta pare sa fie strategia guvernului pentru 2011 pentru a strange bani la buget. Ati largit baza de impozitare pentru pensii si sub limita stabilita initial de o mie de lei, pana la 740 de lei. Pe ce domenii vreti sa largiti baza de impozitare in 2011?
Emil Boc: In acest moment, la aceasta politica ne rezumam cu privire la extinderea bazei de impozitare pentru sanatate. Spun asta pentru ca 10,7 milioane de romani nu platesc contributii de asigurari la sanatate, dar avem nevoie cu totii de un sistem sanitar performant si am luat decizia de a elimina o parte dintre aceia care erau scutiti de plata contributiilor de asigurari de sanatate. Si in aceste conditii vreau sa stiti ca peste trei milioane de pensionari nu platesc in continuare contributii de asigurari de sanatate si ne-am uitat la urmatoarea situatie. Misiunea mea este sa incerc in vremuri de criza sa-i protejez in continuare pe cei cu venituri si cu pensii foarte mici si mici. De aceea, acest guvern pe care foarte multi in criticati, uneori pe buna dreptate, uneori nu, totusi a adus masura pensiei sociale minime de 350 de lei pentru peste un milion de pensionari care pana atunci nu aveau aceasta pensie. Si iata, aceasta masura nu a fost luata in perioada de crestere economica de 8%. Sau altfel spus, largirea bazei de impozitare trebuia sa se faca in vremuri de crestere economica, nu in aceste vremuri, daca este sa fim corecti.
Cristian Hostiuc: Da, dar haideti sa ne…
Emil Boc: Noi suntem obligati sa facem acest lucru.
Cristian Hostiuc: Am inteles cu pensiile. Sistemul sanitar este la pamant, ca sa zic asa, in Romania. Deci are nevoie de bani, suntem cu totii de acord. Daca ne uitam la agricultura, agricultura este la pamant.
Emil Boc: Acum, repet…
Claudiu Pandaru: Educatia, domnule premier.
Emil Boc: Eu nu sunt adeptul ca absolut totul e la pamant, pentru ca v-am spus, doua pericole ne pasc: populismul si negativismul total.
Cristian Hostiuc: Da, dar nu fiscalizati agricultura.
Emil Boc: In agricultura se fiscalizeaza atat cat se poate in momentul de fata. Exista acest consum individual al gospodariilor care tine de specificul Romaniei. Venim dintr-o perioada in care am avut un comunism timp de 50 de ani, care a pervertit simtul proprietatii; acum se reconstruieste proprietatea in Romania practic, si mintal si fizic, si odata cu parcurgerea acestor etape si Romania va intra in randul lumii. Dar noi am avut o pauza, sa nu uitam, de 50 de ani de comunism care au intors pe dos lucrurile.
Claudiu Pandaru: Sistemul sanitar. Dumneavoastra credeti ca in Romania, in urmatorii ani, le va fi in continuare frica romanilor sa ajunga intr-un spital?
Emil Boc: Si aici, eu cred ca am luat taurul de coarne in domeniul sanatatii si uitati-va la cateva masuri care puteau fi facute in ultimii 10 ani: sistemul informatic integrat.
Claudiu Pandaru: Pai nu exista.
Emil Boc: Nu a fost facut. Pana la sfarsitul acestui an se va incheia. Deci putea fi facut chiar in urma cu 10 ani.
Cristian Hostiuc: Domnule premier, de 10 ani avem acest sistem informatic…
Emil Boc: Nu-l avem. Stiti de ce nu-l avem? Pentru ca s-a furat datorita lipsei acestui sistem.
Cristian Hostiuc: Cine a furat? Numiti, cu nume si prenume.
Emil Boc: Toti cei care au participat la sistemul sanitar. De la cei care l-au administrat, la cei care l-au gestionat si de la toti… si care erau participanti in actul de eliberare a medicamentelor.
Claudiu Pandaru: Si dumneavoastra garantati ca in 2011 va functiona acest sistem?
Emil Boc: Da. Pana la sfarsitul anului se va implementa acest sistem integrat…
Claudiu Pandaru: Anului acesta?
Emil Boc: …2010 si am eliminat iarasi o sursa de pierdere a banilor publici. Cardul national de sanatate, prescriptia electronica, fisa electronica a pacientului, licitatiile nationale de programe, ghidurile terapeutice si pachetul minimal de sanatate sunt lucruri pe care le-am pus in miscare in momentul de fata si care isi vor arata efectul. Combinata aceasta decizie cu descentralizarea spitalelor, unde am dat mai multa autoritate si competente celor de la nivel local in numirea managerilor. Acum numirea directorului de spital nu mai depinde de ministru, ci de cei de la nivel local si pot sa-l trag la raspundere mult mai usor.
Cristian Hostiuc: Cand va primi omul cardul de sanatate?
Emil Boc: Incepand cu 2011.
Cristian Hostiuc: Cand?
Emil Boc: Pe un calendar pe care Ministerul Sanatatii l-a anuntat…
Cristian Hostiuc: Mijlocul anului? Finalul anului?
Emil Boc: In partea a doua a anului, pentru ca este o procedura extrem de laborioasa in elaborarea acestuia, dar in 2011 se incepe distributia cardului de sanatate.
Cristian Leonte: Imprumutul FMI este un subiect deschis de Claudiu Pandaru cu cateva minute mai devreme, dar ne intoarcem dupa o scurta pauza. Ultima parte a discutiei noastre cu domnul prim-ministru Emil Boc. Veti negocia un nou acord cu Fondul Monetar International, asa-numita “linie de credit”, care e pusa acolo la nevoie, din care Romania sa extraga bani, daca va fi cazul, despre ce suma va fi vorba, domnule prim-ministru?
Emil Boc: Obiectivul guvernului, in primul rand, este sa duca la buna sfarsit acordul pe care-l avem, acord care se va finaliza in luna martie. Doi, incepand cu 20 ianuarie, cand cel mai probabil delegatiile Comisiei Europene si a Fondului Monetar International se vor intoarce in Romania, vom discuta despre posibilitatea unui nou imprumut si, in cadrul acelor discutii, vom mai evalua alternativele posibile. Punctul de vedere, deocamdata, pe care-l avem este acela ca Romania ar putea avea nevoie de un acord fara suma de bani concreta, doar un acord-cadru, pentru a preveni populismele in viitor ale politicienilor.
Cristian Leonte: Bine, dar trebuie sa va ganditi la o suma cand va duceti sa cereti un imprumut!
Emil Boc: Repet, nu solicitam bani concreti.
Cristian Leonte: Asa este, dar suma ar exista!
Emil Boc: Este un acord din acesta preventiv, pentru a evita derapajele in viitor ale Romaniei si de a nu cadea din nou in patima populismului, asa cum s-a cazut in 2009.
Cristian Leonte: Suma…
Cristian Hostiuc: PD-L pregateste…
Cristian Leonte: Un moment, Cristi! Deci nu aveti o suma…
Emil Boc: Nu am discutat despre niciun fel de suma si, repet, acest acord este unul preventiv. In cazul in care va fi nevoie, sa putem apela, dar scopul principal al viitorului acord, daca se va incheia, pentru ca aceasta decizie nu a fost luata inca in totalitate, va fi scopul preventiv si de a evita ca in plan intern sa se mai ia decizii contrare intereselor tarii din punct de vedere economic.
Cristian Hostiuc: Partidul dumneavoastra, unde sunteti presedinte, pregateste un plan de relansare economica, pentru ca vin si alegerile din 2012. In cazul in care prevederile din planul dumneavoastra de relansare economica contravin cu Fondul Monetar, ce veti face? Veti risca intreruperea acordului cu FMI, ca sa duceti planul partidului mai departe sau vei da un pas inapoi, pentru a face ce spune FMI?
Emil Boc: Partidul pe care-l reprezint si guvernul care este sustinut de PD-L, dar si de UDMR, UNPR si grupul minoritatilor nationale va face pana la capat ceea ce trebuie pentru aceasta tara si nu va cadea in politici demagogice si populiste. De acest lucru vreau sa va asigur, pentru ca ar fi un mare pacat ca toate aceste eforturi facute in doi ani de zile, de restructurare a statului, sa fie pierdute prin niste decizii demagogice, cu un singur scop politic de a atrage pe moment niste voturi in plus.
Claudiu Pandaru: Cand spuneti ca “va face ceea ce trebuie”…
Emil Boc: A si facut ceea ce trebuie si va face in continuare ceea ce trebuie.
Claudiu Pandaru: …luati in calcul si – eu stiu? – o eventuala intrerupere a discutiilor cu Fondul Monetar?
Emil Boc: Repet, cred ca am fost foarte clar: obiectivul de a duce acordul pana la capat este definitiv al guvernului. Deci nu discutam iesirea din acord, vrem sa incheiem acest acord asa cum l-am avut, el se sfarseste in martie si incepem discutiile pentru un nou acord de tip preventiv incepand cu luna ianuarie.
Claudiu Pandaru: Perfect. Pentru ca a venit vorba despre Partidul Democrat-Liberal, anul viitor, in primavara, sunt discutii pentru organizarea de alegeri pentru sefia formatiunii, veti candida pentru un nou mandat?
Emil Boc: Asa cum, de altfel, le-am spus si colegilor, o decizie pozitiva sau de alta natura o voi lua in 2011, preocuparea mea de baza acum este sa inchei marile procese de reforma ale statului, ca vorbim de educatie, salarizare, pensii, buget sau reforma fiscala, eu le consider prioritate pentru mine, in acest moment. In 2011, o sa va raspund si la aceasta intrebare.
Claudiu Pandaru: Mai am o intrebare. Exista aceasta discutie, de care nu reusiti sa scapati dumneavoastra, ca de cand ati fost numit premier, sunteti, oarecum, omul pe care l-ar dirija din umbra Traian Basescu. In ce relatie sunteti cu presedintele? Va da ordine?
Emil Boc: Nici poveste! Este o relatie institutionala corecta, bazata pe un parteneriat in interesul Romaniei.
Claudiu Pandaru: Adica v-ati si certat cu presedintele, i-ati spus: domnule presedinte, nu vreau sa iau masura pe care dumneata mi-o sugerezi?
Emil Boc: Am avut multe pozitii diferite, dar, in urma discutiilor si a negocierilor si a analizelor pe care le-am facut impreuna cu ceilalti, am luat, dupa aceea, o decizie in comun. Dar prin faptul ca nu ne certam, asta nu inseamna ca noi nu avem discutii pe solutiile pe care le promovam.
Claudiu Pandaru: Deci nu-si permite Traian Basescu sa va comande o decizie sau alta?
Emil Boc: Eu repet, avem o relatie… nici intr-un caz, nu a fost vorba niciodata de comanda. Acest lucru pot sa-l spun foarte clar si raspicat. Nu este in… si probabil ca veti fi si dumneavoastra surprinsi, nu este in stilul presedintelui genul acesta de abordare, de a comanda, intotdeauna, discuta alternative, solutii, are un punct de vedere, dar daca reusesti sa-i oferi contraargumente, intotdeauna, gaseste solutia cea mai buna impreuna cu partenerii cu care discuta. Deci un gen de relatie de acest fel avem in abordarea problemelor importante ale tarii.
Claudiu Pandaru: Bun. Sunt deja doua candidaturi, despre care se discuta, pentru sefia Partidului Democrat-Liberal: Elena Udrea si Vasile Blaga. Ii vedeti pe cei doi corespunzand portretului unui lider de partid?
Emil Boc: V-am raspuns mai inainte, despre alegeri in partid, vorbesc doar din anul 2011 incolo. Pana atunci, preocuparea de baza si efortul intregului partid este concentrat sa ducem aceste reforme la bun sfarsit in 2010. Avem timp in 2011 sa discutam si despre alegeri.
Cristian Hostiuc: Mai aveti energia de a conduce guvernul si Romania in urmatorii doi ani?
Emil Boc: Repet…
Cristian Hostiuc: …pana in 2012?
Emil Boc: Nu sunt un om care sa dea bir cu fugitii si fac ceea ce trebuie, pentru ca am convingerea de sanatatea masurilor pe care le luam. Sunt convins ca ele produc nemultumiri, din nefericire, dar la capatul drumului, stiu ca va fi un rezultat pozitiv.
Claudiu Pandaru: Ati vazut ca si… il completez pe colegul meu Cristi, ati vazut ca si presedintele, intr-un interviu recent, spunea ca domnul Boc, de multe ori a vrut “sa-si ia campii”. La ce se referea?
Emil Boc: Ce pot sa va spun este ca nu mi-am dat niciodata demisia sau nu mi-am scris niciodata demisia. Ca sunt momente mai dificile, cred ca le simtim cu totii in viata de zi cu zi, dar nu abandonez o lupta, odata ce-am intrat in ea.
Cristian Leonte: Domnule prim-ministru, timpul s-a scurs. Din pacate, avem doar o ora la dispozitie. Multumim ca ati fost alaturi de noi in aceasta dimineata. Multumim foarte mult.
Emil Boc: Si eu va multumesc pentru invitatie.
Sursa: Guvernul Romaniei