Catalin Predoiu despre intarirea capacitatii institutionale a ICCJ
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) are un rol fundamental in realizarea justitiei si interpretarea si aplicarea unitara a legii, respectiv unificarea jurisprudentei.
Acest rol a fost semnificativ intarit de prevederile legii micii reforme.
Ministerul Justitiei (MJ) a sprijinit si va sprijini masurile de crestere a capacitatii institutionale a ICCJ si va continua sa actioneze pentru a creste relevanta acestei institutii, in cadrul legilor de organizare a Justitiei si in acord cu statutul magistratilor.
Senatul Romaniei are pe ordinea de zi de astazi, 13 decembrie, o propunere legislativa prin care se prevede in esenta desprinderea unor segmente administrative din organigrama MJ si alipirea lor in structura organizatorica a ICCJ, in vederea transferului bugetelor instantelor de la MJ la ICCJ.
MJ nu poate sustine aceasta propunere legislativa pentru motivele indicate mai jos.
Este inacceptabila modificarea structurii organizatorice a ICCJ prin desfiintarea implicita a capacitatii institutionale a MJ.
Directiile administrative care, in conceptia propunerii legislative respective, ar urma sa treaca de la MJ la ICCJ, administreaza nu numai bugetul instantelor, dar desfasoara si activitati cu incidenta in administrarea bugetelor penitenciarelor, probatiunii, cetateniei, INEC-ului, spitalelor arondate MJ, precum si alte sarcini importante pentru rolul legal si constitutional al MJ.
Transferul lor pur si simplu de la MJ la ICCJ ar face imposibila desfasurarea activitatii acestor domenii indicate.
Transferul bugetelor instantelor trebuie sa faca obiectul unor discutii institutionale intre MJ si ICCJ, pe baza argumentelor pro si contra, demers initiat de MJ prin scrisoarea adresata ICCJ inca din data de 27 octombrie, prin care indicam si o serie de teme de reflectie pe marginea carora, in opinia noastra, trebuie purtat dialogul.
Acest demers a fost urmat de o intalnire pe aceasta tema, urmand ca MJ sa primeasca o pozitie institutionala de raspuns al ICCJ de la care sa pornim aceasta dezbatere.
Rastimpul scurt avut la dispozitie de ICCJ si mai ales lipsa oricaror masuri preparatorii anterioare a condus la imprejurarea ca acest demers al discutiilor dintre cele doua institutii sa trebuiasca a fi prelungit si in 2011.
Pe de alta parte, perspectiva noului CSM impune o consultare si a acestui for asupra acestui subiect important.
Ministerul Justitiei este gata sa continue aceste discutii, plecand de la practica europeana si necesitatea obtinerii unui buget cat mai bun pentru Justitie, ca si aceea a unei cheltuiri optime a banului public pentru cetateni.
Pe aceasta baza ne vom fundamenta pozitia institutionala in Senat fata de propunerea legislativa vizata si ne-am fundamentat pozitia institutionala fata de propunerea Ministerului Finantelor Publice de prorogare a termenului prevazut de art.136 din Legea nr.304/2004 republicata.
Transcrierea conferintei de presa din 13.12.2010, sustinuta de Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu
Sursa: Ministerul Justitiei