Comisia Europeana lanseaza o noua strategie privind egalitatea de sanse
Comisia Europeana a lansat astazi o noua strategie privind egalitatea de sanse pentru perioada ramasa pana în 2014, cu scopul de a consolida progresele considerabile înregistrate deja în cursul ultimilor ani. Strategia se bazeaza pe urmatoarele trei principii majore: atragerea, dezvoltarea si pastrarea unei forte de munca echilibrate; promovarea unui mediu de lucru mai flexibil; asigurarea asumarii strategiei la cel mai înalt nivel. Vor fi stabilite noi tinte pentru numarul de femei în functii de conducere de nivel mediu si superior si pentru recrutarea de femei pentru posturile de administrator (AD). Fiecare directie generala a Comisiei va trebui sa îsi elaboreze propriul plan de actiune pentru atingerea acestor tinte, iar Directia Generala Resurse Umane va realiza bilanturi periodice.
„Am înregistrat deja progrese considerabile în ceea ce priveste promovarea egalitatii de sanse în cadrul Comisiei, întrucat, din 1995, am majorat de cinci ori numarul de femei aflate în functii de conducere de nivel superior si am dublat numarul de femei din functiile de conducere de nivel mediu”, a afirmat Maroš Šefčovič, vicepresedinte al Comisiei si comisar pentru relatii interinstitutionale si administratie. „De asemenea, am introdus noi forme de organizare flexibila a muncii, însa putem si trebuie sa facem mai mult. Aceasta strategie nu stabileste doar obiective concrete, ci încurajeaza si o mai buna utilizare a organizarii flexibile a muncii, urmarind sa sensibilizeze cadrele de conducere de la toate nivelurile asupra importantei egalitatii de sanse pentru întregul personal. Egalitatea de sanse este în interesul fiecaruia; aceasta permite Comisiei sa utilizeze cat mai bine talentele disponibile si sa maximizeze productivitatea.”
Atragerea, dezvoltarea si pastrarea unei forte de munca echilibrate si motivate
Strategia stabileste obiective multianuale pana în 2014. Pana atunci, 25% din functiile de conducere de nivel superior ar trebui ocupate de femei (comparativ cu 21% în prezent), ceea ce corespunde obiectivului de a înlocui cu femei cel putin 30% din personalul de conducere de nivel superior care se pensioneaza. Pana în 2014, 30% din personalul de conducere de nivel mediu ar trebui sa fie femei (23% în prezent), 50% din posturile personalului de conducere de nivel mediu care se pensioneaza urmand a fi ocupate de femei. Pentru prima data, aceste obiective vor fi stabilite la nivelul fiecarei directii generale. În plus, pana în 2014, 43% din posturile de administrator (AD) fara functii de conducere ar trebui ocupate de femei. Aceste tinte se bazeaza pe realizarea unor modele privind evolutia personalului Comisiei pana în 2014 si pe o analiza a rezervei de candidati disponibili.
Promovarea unui loc de munca mai flexibil si orientat spre rezultate
Se vor utiliza în mai mare masura metodele de munca flexibile precum programul de munca flexibil, munca la distanta si cu fractiune de norma. Pentru personalul de conducere, aceasta va implica mai multa asistenta, orientare si formare în ceea ce priveste politica egalitatii de sanse.
Asigurarea asumarii strategiei la cel mai înalt nivel
Egalitatea de sanse ar trebui introdusa în mod sistematic în politica de resurse umane a fiecarei directii generale. Ar trebui intensificate eforturile de comunicare cu personalul, iar cadrele de conducere de nivel superior ar trebui implicate pe deplin în aceasta politica. Directiile generale si serviciile vor fi invitate sa îsi evalueze periodic performanta pana în 2014, în conformitate cu un cadru comun de performanta. DG Resurse Umane va masura trimestrial performanta fiecarei directii generale si va urmari actiunea celor care nu îsi ating obiectivele. Directiile cu cele mai bune performante vor obtine o recunoastere a performantei (performance label) pentru o perioada de trei ani.
Sursa: Comisia Europeana