Legitimitatea si claritatea, esentiale pentru un mecanism de criza eficient
Mecanismul permanent de criza pentru tarile aflate in dificultati financiare trebuie sa clarifice felul in care sectorul privat poate fi implicat, rolul tarilor din afara zonei euro, modul in care bugetul UE ar fi afectat de aceasta decizie si optiunea crearii unor obligatiuni europene, se mentioneaza intr-o rezolutie adoptata in plen joi.
Rezolutia subliniaza, de asemenea, necesitatea de a asigura o piata unificata de obligatiuni europene şi solicita crearea unei agentii europene de stabilitate, care sa se ocupe de datoriile aparute in urma crizei financiare.
Rezolutia avertizeaza impotriva lipsei de transparenta a deciziilor asupra detaliilor mecanismului de criza. Aceasta sustine implicarea Parlamentului, pentru a asigura responsabilitatea, transparenta şi legitimitatea mecanismului de criza vis-à-vis de piete si cetateni. Detaliile mecanismului ar trebui sa fie propuse de catre Comisie şi negociate de catre Parlament şi Consiliu, se mentioneaza in text. In plus, mecanismul de criza trebuie sa fie strans legat de legislatia viitoare, instituind astfel un nou model de guvernanta economica.
Claritatea este necesara
Rezolutia solicita acordarea unei atentii deosebite claritatii, argumentand ca altfel stabilitatea va fi dificil de asigurat.
De asemenea, sustine ca participarea sectorului privat in orice impartire a sarcinilor ar trebui sa fie discutata de la caz la caz şi invita Comisia sa prezinte o descriere completa, clarificand pozitia investitorilor, a persoanelor care fac depozite de economii şi a participantilor la piata şi declarand in mod explicit faptul ca mecanismul de stabilitate va fi pe deplin in conformitate cu politica FMI şi practicile FMI in ceea ce priveşte implicarea sectorului privat.
Rezolutia solicita de asemenea Comisiei sa indice in mod clar şi sa prioritizeze cheltuielile pe care UE ar trebui le sacrifice in cazul in care aproape jumatate din bugetul UE ar fi rechizitionat, o posibilitate in actualul cadru (temporar) al normelor mecanismului de criza.
Obligatiuni europene?
Rezolutia abordeaza de asemenea problema pietelor blocate ale datoriilor care au facut dificila si scumpa refinantarea datoriilor pentru anumite state membre. De asemenea, solicita crearea unei Agentii europene pentru stabilitate, pentru a garanta o piata europeana de obligatiuni unificata şi cu un inalt grad de lichiditate; solicita analizarea altor instrumente adecvate şi solicita Comisiei sa elaboreze o propunere functionala pe baza rezultatului unei astfel de evaluari.
Principii
In afara necesitatii sectorului privat de a-si asuma o parte din povara, rezolutia subliniaza faptul ca conditionalitatea pentru obtinerea de asistenta din partea mecanismului ar trebui sa contribuie la relansarea creşterii sustenabile, nu realizata pe cheltuiala celor mai vulnerabili şi, astfel, nu ar trebui sa se traduca in reducerea veniturilor minime şi in agravarea saraciei şi a inegalitatilor.
Sistemele de impozitare a societatilor
Comisia este indemnata sa accelereze o propunere legislativa care defineşte o baza comuna consolidata a impozitul pe profit.
Etapele urmatoare
Consiliul European urmeaza sa adopte cadrul general al mecanismului de criza vineri, 17 decembrie, detaliile privind functionarea sa fiind elaborate in 2011. Intre timp, deputatii europeni din Comisia pentru afaceri economice si monetare, responsabili pentru obtinerea unui acord cu statele membre cu privire la guvernarea economica, isi vor continua activitatea cu scopul de a prezenta in mod oficial pozitia in ianuarie.
Sursa: Parlamentul European