Director din APM Constanta cercetat penal
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de inculpatul BOGATU EUGEN, director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanta SA, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– favorizarea infractorului,
– trafic de influenta si
– infractiunea de a intermedia si de a inlesni efectuarea de operatiuni comerciale de catre un agent economic privat, daca fapta este de natura a-i aduce direct si indirect foloase necuvenite, savarsita de o persoana care, in virtutea functiei, are sarcina de a supraveghea si controla un agent economic privat.
Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:
In prezentul dosar penal, procurorii anticoruptie efectueaza acte de urmarire penala fata de inculpatii Said Baaklini, administrator al SC Libarom Agri SRL, Chebutiu Adrian, presedinte al Consiliului de Administratie al SC UCM Resita SA si Preda Coriolan Adrian, director executiv al SC UCM Resita SA, cercetati in stare de arest preventiv, in sarcina carora s-au retinut, in principal, infractiunile de tentativa de evaziune fiscala si, respectiv, complicitate la evaziune fiscala, precum si alte infractiuni economico-financiare.
Din probele administrate pana in prezent, procurorii au stabilit ca in cursul lunii august 2010, SC UCM Resita SA a vandut SC Libarom Agri SRL un numar de patru motoare contra sumei totale de 250 milioane euro. Motoarele respective erau intr-o avansata stare de degradare, nu erau functionale, erau alcatuite din piese uzate, demontate de la alte instalatii. In aceste conditii, prin constatare tehnico-stiintifica administrata in cauza a rezultat ca valoarea reala a marfii respective era de aproximativ 213.000 euro.
In baza acestei facturi supraevaluate, in cursul lunii septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL, reprezentata de Said Baaklini, a solicitat restituirea de la bugetul de stat a taxei pe valoare adaugata aferenta acestei tranzactii in suma de 253.749.507 lei, echivalentul a 60 de milioane de euro.
Pentru ca aceasta operatiune sa nu fie verificata si descoperita de catre autoritatile de stat in domeniu, Said Baaklini a facut demersuri pentru a exporta cele patru motoare catre o societate comerciala din Republica Guineea in scopul de a indeparta aceste marfuri de pe teritoriul Romaniei. Avand in vedere caracterul urgent al acestei masuri, Said Baaklini a beneficiat de ajutorul inculpatului Bogatu Eugen care, in cursul lunii noiembrie 2010, in calitatea sa de director al Directiei Domenii Portuare din cadrul CNAPM, i-a furnizat informatii si i-a acordat consultanta inculpatului Said Baaklini referitor la procedurile vamale si la modalitatile de a evita controalele autoritatilor legal investite.
Concret, Bogatu Eugen a luat toate masurile necesare pentru asigurarea parasirii teritoriului Romaniei in cel mai scurt timp de catre marfurile cumparate de la UCM Resita SA, in sensul angajarii unui vas comercial pentru transportul marfurilor in Republica Guineea si a efectuarii tuturor operatiunilor si demersurilor portuare necesare pentru ca marfurile respective sa paraseasca urgent teritoriul Romaniei.
De asemenea, Bogatu Eugen a pretins in mod direct de la inculpatul Said Baaklini suma de 20 miliarde lei, atat pentru sine cat si pentru un operator portuar din Constanta, in proportii neprecizate, pentru a interveni pe langa operatorul portuar respectiv si pe langa o agentie de shipping, in scopul de a rezolva problema transportului marfurilor. Influenta asupra operatorului portuar rezida din functia inculpatului Bogatu Eugen de presedinte al Comisiei de acordare a licentelor de operare in Portul Constanta.
In plus, acesta a facut personal interventii pe langa mai multe persoane pentru a se impiedica descarcarea marfurilor de pe vas, in incercarea de a evita verificarea si evaluarea acestora, astfel incat sa nu poata fi constatate discrepantele dintre marfurile concret imbarcate pe vas si documentele comerciale ale acestora.
De asemenea, Bogatu Eugen a redactat impreuna cu inculpatul Said Baaklini memorii, petitii si adrese de protest catre ANCEX, Autoritatea Nationala a Vamilor, Compania Maritima Constanta, Punctul de Trecere a Frontierei Constanta, CNAPM Constanta Sa, UMEX.
Cu toate acestea, exportul efectiv al marfurilor a fost impiedicat de interventia parchetului.
Inculpatului Bogatu Eugen i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 9 ianuarie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia pe o perioada de 24 de ore, iar la data de 10 ianuarie 2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus arestarea preventiva a inculpatului Bogatu Eugen pe o perioada de 29 de zile.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Sursa: DNA