Joschka Fischer: Statele europene trebuie sa-si „combine interesele“ pentru binele comun
Care ar trebui sa fie rolul UE in lume in viitor? Cum poate fi relansata integrarea europeana? La aceste intrebari a raspuns fostul ministru german de externe Joschka Fischer la Parlamentul European ieri in cadrul unei conferinte intitulate „Statele Unite ale Europei – Catre o societate transnationala?“„Europa trebuie sa fie puternica. Acest lucru nu este posibil decat daca ne unim interesele“, ne-a spus dumnealui intr-un interviu.
Se spune adesea ca europenii se simt din ce in ce mai departe de institutiile europene. Din ce in ce mai putini cetateni participa la alegerile europene in ultimii 30 de ani. Cum putem lupta impotriva acestei tendinte, in special in contextul alegerilor din 2012?
Partidele politice trebuie sa dezvolte programe comune europene si nu programe nationale pe teme europene. Apoi trebuie sa caute candidati potriviti, personalitati cunoscute.
Multi comentatori estimeaza ca Europa are in ultima vreme o orientare interguvernamentala, ca statele membre isi urmaresc interesele proprii si din ce in ce mai putin interesul comun al Uniunii. Cum putem relansa integrarea europeana?
Criza este un profesor sever. Ne obliga sa fim mai uniti, in special in zona euro. Acest lucru este evident. De aceea apartin categoriei optimistilor. Criza va determina Europa sa puna in practica o uniune economica, nu vad alta alternativa.
Cum va arata Europa in viitor? Ce rol va juca Parlamentul European?
Este foarte simplu. In fiecare zi pierdem putere in fata puterilor noi. Cu toate acestea, inca ne punem intrebarea daca trebuie sa ne abandonam suveranitatea [in beneficiul UE, n. r.] sau nu. Oricum ne pierdem aceasta suveranitate. Doar ca pleaca in alta parte, catre puteri ne-europene din est (China etc.). Pierdem din importanta, ne pierdem pozitia. Lumea se schimba intr-un mod spectaculos, iar intrebarea la care trebuie sa raspunda europenii este unde se va situa Europa in zece ani.
Europa trebuie sa fie puternica. Acest lucru nu este posibil decat daca ne unim interesele. Este mult de munca, dar este posibil daca ne exersam suveranitatea in comun. Scopul ar fi de a ajunge la Statele Unite ale Europei, o adevarata uniune de state democratice care isi pun suveranitatea in comun. Dat identitatile noastre nationale vor continua sa existe si Statele Unite vor continua sa joace un rol puternic. Ne-am diferentia mult de alte state unite din lume.
Parlamentul European trebuie sa foloseasca timpul ce ii ramane pentru a se asigura ca urmatoarele alegeri europene sunt cu adevarat europene. In Germania, partidele politice au facut campania electorala pe teme nationale si nu cu adevarat europene. Imi imaginez ca la fel s-a intamplat si in alte state. Parlamentul European are o oportunitate buna: are multe competente si cetatenii trebuie sa simta ca sunt reprezentati democratic.
Propunerea unui impozit european mi se pare foarte interesanta. Pierdem lupta daca insistam pe cresterea impozitelor. Dar lucrurile stau diferit daca impozitul european este compensat printr-o reducere a contributiilor statelor membre.