Agentul Guvernamental CEDO a prezentat bilantul pe 2010 si prioritatile pentru 2011
Agentul Guvernamental al Romaniei la Curtea Internationala a Drepturilor Omului, Razvan-Horatiu Radu, a sustinut astazi, 17 ianuarie, o conferinta de presa pentru a prezenta bilantul anului precedent si prioritatile pentru 2011.
Razvan-Horatiu Radu a mentionat faptul ca in 2010 a crescut numarul de cauze castigate de statul roman la CEDO, a scazut numarul de condamnari, precum si suma totala ce trebuie platita ca despagubiri de statul roman. Tipurile de cauze care continua sa atraga condamnarea statului roman raman aceleasi ca si in anii precedenti: dreptul de proprietate, neexecutarea hotararilor judecatoresti, durata procedurilor judiciare, conditiile de detentie din penitenciare.
„Este al doilea an in care avem mai putine condamnari si ma astept ca numarul acestora sa continua sa scada, mai ales avand in vedere grupurile principale de cauze pe care le-am avut – pe de o parte, stoparea analizarii cauzelor in domeniul de proprietate, pe de alta parte reformele interne care au fost realizate chiar in domeniul functionarii justitiei, care cu siguranta vor duce la un trend descrescator si in anii urmatori”, a declarat subsecretarul de stat Razvan-Horatiu Radu.
In ceea ce priveste Hotararea pilot in cauza Atanasiu si altii contra Romaniei in chestiunea proprietatii, pronuntata la 12 octombrie 2010, Agentul Guvernamental a apreciat ca aceasta ofera perspectivele rezolvarii definitive a problemei dreptului de proprietate in materia caselor nationalizate din perspectiva CEDO. Totodata, aceasta ofera cateva directii de solutionare a problemei, precum si un termen de 18 luni de solutionare. In acest sens, prin Decizia primului-ministru nr. 270/3 decembrie 2010 s-a constituit un grup de lucru.
In ultimii 3 ani, prin intermediul Agentului Guvernamental, s-a lansat un dialog direct intre oficiali ai Curtii Europene a Drepturilor Omului si ai Comitetului de Ministri si reprezentanti ai institutiilor din Romania. Acesta completeaza demersurile constante pentru semnalarea recomandarilor CEDO si in scopul stabilirii unui contact direct pentru gestionarea chestiunilor care atrag condamnari ale statului roman la CEDO identificarea unor remedii interne eficiente. In acest sens, in perioada 22-25 octombrie 2010, o delegatie a CEDO condusa de presedintele Curtii, Jean Paul Costa, s-a aflat in Romania si a avut intalniri cu primul-ministru, ministrul justitiei, membri ai conducerii Parlamentului, presedintii Curtii Constitutionale, ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ai Consiliului Superior al Magistraturii.
In ceea ce priveste prioritatile pe anul 2011, Agentul Guvernamental al Romaniei la CEDO a mentionat organizarea la Bucuresti, in cursul lunii februarie, a unei Conferinte internationale privind „Restituirea proprietatilor in concordanta cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului”. La eveniment au fost invitati participanti din aproximativ 20 de state (Albania, Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Ungaria, Polonia, Republica Moldova, Georgia, Federatia Rusa etc.), la nivel de secretar de stat/vice-ministru din cadrul autoritatilor specializate in problematica restituirii proprietatilor. Conferinta urmareste lansarea unei dezbateri publice internationale asupra acestui subiect, prezentarea problematicii restituirii proprietatilor si a condamnarilor la CEDO in aceasta materie – aceasta fiind una specifica statelor postcomuniste, nu doar Romaniei -, precum si prezentarea unor exemple de bune practici in materie din partea statelor participante.
“In 2011 vom incerca sa ne axam mai mult pe diseminarea jurisprudentei printre reprezentantii autoritatilor, tocmai pentru a preveni viitoare incalcari ale Conventiei. Ministerul Afacerilor Externe, prin Agentul Guvernamental al Romaniei la CEDO, va continua sa fie un motor de propagare a jurisprudentei Curtii, inclusiv in cadrul grupului de lucru privind implementarea hotararii pilot privind dreptul de proprietate”, a subliniat in incheiere subsecretarul de stat Razvan-Horatiu Radu.
Sursa: Ministerul Afacerilor Externe