Asigurarea obligatorie neobligatorie a locuintelor

Autor:
Ovidiu Ţibuleac
Avocat Asociat, Coordonator Asigurari si Pensii Private, Bostina & Asociatii
Dupa cum bine se cunoaste, in conformitate cu Legea nr.260/2008 (modificata si completata foarte recent, in decembrie 2010 si la data de 02.01.2011), proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să încheie poliţe pentru asigurarea locuinţelor.
Termenul limita initial prevazut de lege pentru incheierea unor astfel de polite a fost stabilit de catre reglementatori in domeniu la data de 15.01.2011, sub sanctiunea amenzii aplicate de catre primariile „de resort”.
Recent insa, conform unui comunicat al MAI, termenul limita pana la care proprietarii sunt obligati sa incheie aceste contracte de asigurare obligatorie a fost amanat pana la data de… 15.07.2011… MAI a interpretat asadar dispozitiile legale incidente in sensul ca, citez: “În conformitate cu prevederile art. 35 din Legea 260/2008, obligativitatea încheierii asigurărilor de locuinţe decurge de la un an de la începerea emiterii poliţelor. Întrucât poliţele de asigurare a locuinţelor au început să fie emise în 15 iulie 2010, termenul limită de încheiere a acestora, conform art. 35 din Legea 260/2008, este 15 iulie 2011”. Surprinzator este ca, in ciuda valului de reglementari si precizari venite de care-incotro, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor – institutia cea mai abilitata in domeniu – nu a facut niciun comentariu, nu a avut nicio reactie si nu a precizat care este punctul sau de vedere referitor la acest aspect deloc lipsit de importanta…
In consecinta, potrivit precizarilor aceluiasi MAI, după data de 15.07.2011, primarii vor amenda proprietarii de locuinţe cu sume cuprinse între 100 şi 500 lei, daca acestia nu vor încheia asigurarea obligatorie prevazuta de lege! In ceea ce ma priveste, personal, tind sa cred ca va mai exista o noua „amanare a amanarii” termenului limita!
Totusi, ca sa nu uitati pana atunci despre ce era vorba la inceput, sa va reamintesc:
- prima obligatorie de asigurare este de 20 de euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic); astfel, suma maximă asigurată este de 20.000 de euro pentru locuinţele de tip A şi, respectiv de 10.000 de euro pentru cele de tip B.
- asigurările obligatorii pot fi încheiate doar la companiile de asigurări care au semnat actele de constituire a PAID – Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor – acestea fiind, in prezent: Astra, Uniqa, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări,Euroins, Generali şi Grawe România.
Am pastrat insa suspansul pana spre final, pentru ca… urmeaza ceva foarte interesant si important in acelasi timp: proprietarii care au o asigurare facultativa a locuintelor, care acopera riscurile prevazute in asigurarea obligatorie (seisme, inundatii si alunecari de teren) sau care, dupa caz, pot sa-si reinnoiasca o astfel de polita la momentul expirarii ei, nu sunt obligati sa incheie o asigurare obligatorie (asa au precizat oficialii MAI in unele declaratii de presa!). Precizarea este insa in totala contradictie fata de cele sustinute de presedintele PAID care declara ca, citez: „la expirarea politei facultative, proprietarii sunt obligati in continuare sa-si faca mai intai o polita obligatorie”.
Amendamentul intrat in vigoare o data cu legea de modificare din luna decembrie 2010 a lasat, asadar, loc de interpretari cu privire la care, in pofida mai multor solicitari din partea presei si nu numai, sa clarifice acest asptect deloc minor, CSA nu a oferit vreun raspuns pana la acest moment.
Din punctul meu de vedere, apreciez ca fiind corecta pozitia oficialilor MAI care, referindu-se la aceasta chestiune, au mentionat ca, citez: “In situatia in care proprietarii au sau pot incheia, la momentul reinnoirii (expirarii acestei polite), o asigurare facultativa a locuintelor, care acopera riscurile prevazute in asigurarea obligatorie, nu sunt obligati sa incheie o asigurare obligatorie prin PAID”.