Consiliul Concurentei supune dezbaterii publice propunerea de angajamente formulata de catre Federatia Romana de Fotbal si Liga Profesionista de Fotbal
Consiliul Concurentei supune dezbaterii publice propunerea de angajamente pe care Federatia Romana de Fotbal (FRF) si Liga Profesionista de Fotbal (LPF) si le asuma in vederea remedierii mediului concurential posibil a fi afectat ca urmare a modului in care sunt vandute drepturile comerciale asupra competitiilor fotbalistice. Prin publicare Consiliul Concurentei urmareste sa realizeze un test de piata, respectiv sa verifice daca aceste propuneri de angajamente constituie solutia care sa conduca la inlaturarea situatiei care a dus la declansarea investigatiei. Rezumatul cazului si continutul esential al angajamentelor propuse de FRF si LPF sunt publicate pe pagina de internet, la adresa http://www.consiliulconcurentei.ro/?pag=200.
in paralel cu investigatia aflata in derulare, autoritatea romana de concurenta a efectuat o evaluare preliminara a angajamentelor formulate de FRF si LPF in vederea remedierii problemelor care ar putea constitui incalcari ale legislatiei nationale si comunitare in domeniul concurentei.
Dupa analiza opiniilor formulate de catre terti, Consiliul Concurentei poate sa solicite partilor emitente modificarea propunerilor si poate sa decida acceptarea sau respingerea acestor angajamente, in situatia in care modificarile nu sunt operate in termenul specificat de autoritatea romana de concurenta. in acest ultim caz, se considera ca intreprinderea a renuntat la posibilitatea formularii de angajamente si autoritatea de concurenta va continua procedura de investigatie.
„Scopul principal urmarit de Consiliul Concurentei prin acceptarea de angajamente este acela de a rezolva cu rapiditate si eficient o problema survenita in piata ca urmare a unui comportament anticoncurential al unei intreprinderi. Totodata, prin acceptarea acestora avem in vedere impiedicarea repetarii unor practici anticoncurentiale, imbunatatirea mediului concurential si realizarea unei economii de procedura prin reducerea duratei si a costului unei investigatii” a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, Presedintele Consiliului Concurentei.
Autoritatea romana de concurenta invita persoanele fizice sau juridice interesate de modalitatea in care sunt vandute drepturile comerciale asupra competitiilor fotbalistice sa transmita punctul de vedere cu privire la angajamentele propuse de FRF si LPF. Acestea pot fi trimise pana la data de 4 februarie 2011, prin fax – la nr. 021.405.45.48, prin e-mail – la adresa servicii@consiliulconcurentei.ro sau prin posta – la adresa Consiliul Concurentei, Piata Presei Libere nr.1, corp D1, sector 1, Bucuresti, cod postal 013701, Oficiul Postal nr.33.
Procedura de angajamente a fost introdusa in legislatia in domeniul concurentei odata cu modificarea Legii concurentei nr. 21/1996, republicata, prin Ordonanta de Urgenta nr. 75/2010. Conditiile, termenele, modul de acceptare si evaluarea anjamentelor in cazul practicilor anticoncurentiale sunt prevazute in Instructiunile elaborate de Consiliul Concurentei in aplicarea legii (publicate in Monitorul Oficial nr. 11 din 05.01.2011).
Procedura de angajamente da posibilitatea intreprinderilor aflate in investigatie pentru posibile practici anticoncurentiale (intelegeri intre firme si practici concertate, respectiv exercitarea unui abuz de pozitie dominanta de catre o intreprindere pe o anumita piata) sa isi asume voluntar o serie de obligatii in vederea remedierii unor aspecte care ar putea constitui incalcari ale legislatiei nationale si comunitare in domeniul concurentei.
Initiativa formularii angajamentelor apartine exclusiv intreprinderilor fata de care Consiliul Concurentei are in derulare o investigatie pentru posibila incalcare a legii.
inchiderea unei investigatii printr-o decizie de acceptare a unor angajamente constituie o situatie de exceptie si este limitata la acele cazuri in care, prin asumarea voluntara si prin punerea in practica a obligatiilor asumate se restabileste mai repede si mai eficient mediul concurential decat s-ar fi realizat prin aplicarea de amenzi si/sau impunerea de masuri corective printr-o decizie de constatare a incalcarii legii.
Consiliul Concurentei poate accepta angajamentele propuse de parti, in masura in care acestea sunt suficiente pentru protectia concurentei si daca indeplinirea lor conduce la inlaturarea situatiei care a determinat declansarea investigatiei. Decizia de acceptare a angajamentelor are forta juridica obligatorie. Aceasta va specifica perioada pentru care intreprinderile isi asuma obligatiile si va detalia modul in care Consiliul Concurentei va monitoriza indeplinirea angajamentelor.
Neindeplinirea angajamentelor asumate conduce la aplicarea de sanctiuni (amenda intre 0,5 si 10% din cifra de afaceri realizata in anul anterior sanctionarii), amenzi cominatorii (pana la 5% din cifra de afaceri zilnica medie din anul financiar anterior santionarii) in cazul intarzierii punerii in aplicare a obligatiilor asumate sau poate determina Consiliul Concurentei sa redeschida, din oficiu sau la cerere, investigatia respectiva.
Sursa: Consiliul Concurentei