ANAF: Garda Financiara Ilfov a identificat doua grupari de firme organizate cu scopul comercializarii ilicite a marfurilor, obtinerii ilegale de rambursare de TVA si spalare a banilor
Comisarii Garzii Financiare Ilfov au identificat, in urma unor controale incrucisate derulate in perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, doua grupari de firme care derulau tranzactii fictive cu scopul obtinerii rambursarii de TVA si care comercializau ilicit marfuri importate din China, existand totodata indicii privind operatiuni de spalare a banilor. Cele doua retele, avand ca pivot o firma bucuresteana, realizau regulat importuri de marfuri din China pe care le comercializau in Romania prin intermediul unui complex de depozite din judetul Ilfov, in acte fiind plasate (fictiv) in tranzactii intracomunitare catre doua firme inregistrate in Bulgaria.
Comisarii Garzii Financiare au descins, impreuna cu ofiteri din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, la depozitele din judetul Ilfov unde au indisponibilizat doua containere apartinand firmei bucurestene, in containere aflandu-se urmatoarele cantitati de marfuri: 20 tone material plastic EVA, 47.000 seturi de etichete plastic pentru pantofi sport, 45.600 perechi captusala pentru cizme, 29.600 perechi captusala pentru saboti, 592.000 bucati pungi plastic pentru ambalat, peste 10.000 perechi incaltaminte sport.
Din verificari a rezultat ca firma bucuresteana a solicitat statului roman in anul 2010 rambursare de TVA in suma de 2.393.405 lei.
Controalele au fost extinse la cele doua firme bulgare cu ajutorul organelor de control din tara vecina, reiesind ca atat operatorii comerciali din Romania, cat si cei din Bulgaria, catre care firma bucuresteana livra marfurile achizitionate din China, sunt firme de tip fantoma. Mai mult, s-a constatat ca toate cele 47 de livrari catre firmele bulgare erau fictive, marfurile fiind comercializate ilicit fie pe teritoriul Romaniei, fie pe teritoriul Bulgariei, beneficiarii reali nefigurand in documente. Livrarile fictive catre firmele bulgare aveau ca scop obtinerea rambursarii de TVA.
Una din cele doua retele de firme includea, alaturi de firmele bulgare, si o societate off-shore, fiind, in fapt, vorba de o frauda de tip carusel.
De asemenea, exista indicii privind efectuarea unor operatiuni de spalare a banilor prin transferurile financiare intre firmele bulgare si firma bucuresteana.
In urma controlului desfasurat la firma bucuresteana a fost calculat un prejudiciu la bugetul statului de 1.929.920 lei constand in TVA de plata.
Avand in vedere aspectele constatate, Garda Financiara Ilfov a intocmit si transmis catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism o sesizare penala.
Sursa: ANAF